15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2024 14:38 | Son Güncelleme: 09.02.2024 14:48

OpenAI CEO'su Sam Altman çip yatırımı planlıyor

Yapay zeka girişimlerinin en önemli girdisi olan çip alanında büyük bir yatırım planlayan Sam Altman başta Körfez ülkeleri olmak üzere sermayedarları 5 ila 7 trilyon dolar arasında bir yatırıma ikna etmeye çalışıyor
OpenAI CEO'su Sam Altman çip yatırımı planlıyor

Yapay zekanın şu andaki en gözde ürünü ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, tarihin en büyük yatırımı için para arıyor. Altman’ın hedefindeki para ilk başta çok gibi görünüyor olabilir. Örneğin, bu rakam dünyanın en değerli iki şirketi Apple ve Microsoft’un toplam değerinden fazla. Daha çarpıcı bir örnek: ABD’de geçen yıl özel sektör 1.44 trilyon dolarlık tahvil ve bono satışı gerçekleştirerek borçlandı. Altman ise bunun neredeyse 5 katını istiyor. 

Buna karşılık çip piyasasının rakamları da çok büyük. 2023’te küresel çip satışları toplamı 527 milyar dolar oldu. Üreticiler, geçen yıl makine ve benzeri ekipmanlar için 100 milyar dolar harcama yaptı. Çip satışlarının 2030’da 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Kazandıkları petro-dolarlarla büyük bir sermaye gücüne ulaşan Körfez ülkeleri Altman’ın ilk hedefi oldu. OpenAI CEO’su geçen haftalarda Birleşik Arap Emirlikleri’nin iki numaralı ismi Şeyh Bin Zayed El Nahyan ile görüştü. El Nahyan, son yılların en atak varlık fonlarından olan Abu Dabi Fonu’nun başkanı.

Altman, aldığı yüksek risklerle bilinen Japon yatırımcı Masayoshi Son ile de biraya geldi. Son, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile yakınlığı ile bilinen bir isim. The Wall Street Journal’ın haberine göre dünyanın en büyük çip üreticisi Tayvan merkezli TMSC’nin yöneticileriyle toplantı yapan Altman’ın “Parayı Körfez ülkelerinden bulup, çip üretimini TMSC ile yapmayı” planladığı belirtiliyor. Altman’ın, Biden hükümetinin teşvik paketleri nedeniyle çip fabrikalarını ABD’de kurmak istediği yorumları yapılıyor.