19 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.02.2024 11:12 | Son Güncelleme: 23.02.2024 16:10

Savaşlar Fransa ekonomisini vurdu: Kemer sıkma dönemine giriyor

Savaşlar, yüksek faiz oranları ve büyük ticaret ortaklarındaki yavaşlamalar vergi gelirlerini azaltıyor ve Paris'teki hükümeti küçülmeye zorluyor. New York Times, Fransa'nın kemer sıkma dönemine girdiğini yazdı
Paris, Place de la Concorde'daki seyyar satıcılar
Paris, Place de la Concorde'daki seyyar satıcılar

Liz Alderman / New York Times

Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar, Almanya ve Çin'deki ekonomik yavaşlama ve rekor düzeydeki faiz oranlarının büyümeye beklenenden daha fazla zarar vermesi nedeniyle Fransa kemer sıkma dönemine giriyor. Hükümetin yaptığı açıklamaya göre Fransızlar, birkaç ay önce açıklanan kesintilere ek olarak 17.3 milyar dolarlık kesintiye ek olarak çevre sübvansiyonları ve eğitim gibi kalemlerde de 10,8 milyar dolarlık devlet harcaması kesintisiyle karşı karşıya kalacak. Maliye Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada, geçen yılın sonunda %1.4 olan ekonomik büyüme tahminini bu yıl için %1'e düşürdü. Basın konuşmasında Le Maire “Daha düşük büyüme daha düşük vergi geliri anlamına gelir, bu nedenle hükümet daha az harcama yapmalıdır” dedi.

Fransa'da hükümet kararnamesiyle yürürlüğe giren bütçe kesintileri, eğitim, adalet ve savunma dahil olmak üzere kilit devlet kurumlarındaki harcamaları azaltacak. Yaklaşık 2.1 milyar dolarlık büyük bir meblağ, hane halkı ve işletmelerin zorlu AB çevre standartlarını karşılamasına yardımcı olacak bir programdan çıkacak.

Ukrayna'ya ek yardım sözü

Hükümetin bu yılın başlarında, artan maliyetler, ucuz ithalat ve AB evrakları nedeniyle Paris'i abluka altına alma tehdidinde bulunan öfkeli çiftçilere yardım etmek ve bu yaz Fransa'nın başkentinde yapılacak Olimpiyat Oyunları öncesinde polis memurlarına daha fazla para ödemek için 433 milyon dolar dahil olmak üzere çeşitli krizlerle başa çıkmak için bir dizi beklenmedik harcama yapmasının ardından kesintiler gerekli görüldü. Hükümet ayrıca Ukrayna'ya 3.1 milyar dolarlık ek yardım sözü verdi.

AB bütçe kurallarını ihlal etme riskiyle karşı karşıya

Pandemi sırasında ekonomiyi desteklemek ve tüketicileri yüksek enerji fiyatlarından korumak için cömertçe harcama yapan Fransa, şimdi devlet borçlanmasını kısıtlayan Avrupa Birliği bütçe kurallarını ihlal etme riskiyle karşı karşıya. Bu riskten kaçınmak için hükümetin bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın %4,8'inden %4,4'üne düşürmek için maliyetleri azaltması gerekiyor. Paris, Fransız borçlarının uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından notunun düşürülmesinden ve bunun da borçlanma maliyetlerini arttırmasından giderek daha fazla endişe duyuyor.

Fransa'daki yavaşlama tüketici harcamalarından güç almaya devam eden Avrupa’daki ılımlı toparlanmayı yansıtıyor. Ekonomisi büyümeden kaynaklı yavaşlayan ABD kadar hızlı toparlanamadı. Euro kullanan 20 ülkede ekonomik büyüme durağanlaştı. 2023'ün son üç ayında bir önceki çeyreğe kıyasla büyüme kaydedilmedi ve üçüncü çeyrekteki daralmanın ardından resesyona girmekten kıl payı kurtuldu. Euro bölgesi yıl boyunca sadece %0,1 oranında büyüdü. Le Maire, "Asıl mesele Avrupa ile Amerika kıtası arasındaki büyüme farkıdır. Asıl mesele budur” dedi.

Macron için yeni zorluk

Bütçe kesintileri Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için yeni bir zorluk teşkil ediyor. Şu anda ikinci görev döneminin ortasında olan Macron, son yıllarda çok uluslu şirketlerden yüz milyarlarca dolarlık yatırım taahhüdü aldı. Bunlar arasında Fransa'nın kuzeyinde elektrikli otomobiller için dört büyük batarya fabrikasının kurulması ve Pfizer'in yanı sıra popüler Ozempic ve Wegovy zayıflama ilaçlarının Fransa'daki üretimini genişletecek olan Novo Nordisk'in yeni yatırımlarıyla güçlendirilmiş bir ilaç endüstrisi de yer alıyor. Ancak başka yerlerde yavaşlama hissediliyor.

Geçen yıl son 15 yılın en düşük seviyesi olan %7'ye gerileyen işsizlik, imalatçıların üretimi kısması ve ihracatın yavaşlamasıyla yeniden yükselişe geçti. Yüksek enflasyona karşı temkinli olan tüketiciler de büyümenin temel itici güçlerinden biri olan harcamalarını kıstı. Macron aynı zamanda, ekonomik yavaşlama, göç sorunları ve Avrupa Birliği tarafından dayatılan düzenleyici gereklilikleri kullanarak hayal kırıklığına uğramış seçmenleri kendine çekmeye çalışan Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Ralli partisinin yükselişine karşı koymaya çalışıyor.

Geçtiğimiz ay Macron, Fransa'nın sivil ve ekonomik olarak yeniden silahlandırılması çağrısında bulunan 34 yaşındaki yardımcısı Gabriel Attal'ı başbakan olarak atayarak hükümetini yeniden kurdu. Macron ayrıca daha fazla iş dünyası yanlısı önlem ve Fransa'nın borcunu azaltma sözü verdi. Le Maire, Avrupa'nın anemik üretiminin özellikle rahatsız edici olduğunu çünkü çevre, işgücü ve diğer düzenleyici standartlar gibi yapısal sorunların ABD ile rekabetçi uçurumu daraltmayı zorlaştırdığını söyledi.

Almanya’ya ağır darbe vuran kriz Avrupa’yı etkiledi

Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve Fransa'nın Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı olan sanayiye bağımlı Almanya'ya ağır bir darbe vuran uzun süreli enerji krizi de Avrupa'nın toparlanmasını engelledi. Avrupa hükümetleri, Başkan Joe Biden'ın Enflasyon Azaltma Yasası'ndan dolayı hayal kırıklığına uğramış durumdalar ki bazıları bunu ekonomilerini tehdit eden korumacı bir sanayi politikası olarak görüyor. Avrupa Birliği, ABD'nin teşviklerine karşılık olarak kendi temiz enerji sübvansiyonlarını sürdürüyor.

Yüksek borçlanma maliyetleri

Avrupa Merkez Bankası'nın tarihindeki en yüksek faiz oranları da buna yardımcı olmadı. Enflasyon düşmeye başladı, ancak yüksek borçlanma maliyetleri, banka kredilerindeki gerilemenin ev alımını yavaşlatmasıyla geçen yıl konut fiyatlarının düştüğü Fransa da dahil olmak üzere Avrupa'nın bazı bölgelerinde ticari faaliyetleri frenlemeye ve emlak piyasasını düşürmeye devam ediyor. Hükümet verilerine göre, Fransa'da mevcut ev satışları ekim ayına kadar olan 12 aylık dönemde bir önceki yıla kıyasla %20 düşerken, yeni ev satışları yaklaşık %40 azaldı. Le Maire, “Ekonomik yavaşlama, enflasyona karşı kazandığımız zafer için ödememiz gereken bedeldir” dedi.

© 2024 The New York Times Company