Choe Sang-Hun, John Yoon and Jin Yu Young / The New York Times
İçinde 181 kişi bulunan yolcu uçağı pistte yüksek bir hızla savruldu ve alevler içinde patlamadan önce bir duvara çarptı. Yanan uçağın kuyruğundan iki mürettebat sağ olarak kurtarıldı ancak Pazar günü ilerleyen saatlerde Güney Kore'nin güneybatısındaki Muan Uluslararası Havaalanı'nda endişeli akrabalara acı haberler ulaştı.
Pazar günü geç saatlerde, uçakta kalan 179 kişinin tamamının öldüğü teyit edilirken, düşük maliyetli popüler havayolu şirketi Jeju Air'a ait uçağın düşmesi, Güney Koreli bir havayolu şirketinin yaklaşık 30 yıldır yaşadığı en kötü havacılık felaketi ve Güney Kore topraklarında yaşanan en kötü kaza oldu.
Jeju Air flight 2216 crashed at Muan International Airport, killing nearly everyone on board. Authorities are examining the role of bird strikes and weather, while Jeju Air CEO offers condolences to victims' families https://t.co/UCBiW1DBka pic.twitter.com/q8MnzSdvxr
— Reuters (@Reuters) December 29, 2024
Yetkililer, iniş takımlarının neden arızalandığı ve uçağa kuş çarpıp çarpmadığı da dahil olmak üzere uçağın yere çakılmasına neyin sebep olduğunu araştırıyorlar.
Kazanın nedenine ilişkin spekülasyonlar sürerken, yolcuların yüzlerce aile üyesi, sevdiklerinin yurtdışı seyahatinden eve dönüş haberini almak için acı dolu bir bekleyişe katlandı. Pazar günü öğleden sonra Muan havaalanını feryatlar ve çığlıklar doldurdu. Genç bir kadın, oğlu için ağlayan yaşlı bir kadını teselli etti. Ağlayan iki kadın birbirlerine sarıldı.
Cesetlerin bazıları teşhis edilemedi
Yetkililer, Pazar akşamına kadar ölenlerden sadece 65'inin parmak izleri ve diğer yöntemlerle kimliklerinin tespit edilebildiğini söyledi. Bir düzine ceset o kadar ağır hasar görmüştü ki yetkililer cinsiyetlerini hızlıca belirleyemedi. Kimliği tespit edilenler arasında 23 yaşında bir uçuş görevlisi ve 78 yaşında bir erkek yolcu da vardı.
68 yaşındaki Jang Gu-ho, yakındaki Mokpo kentindeki evinden koşarak geldikten sonra gelen yolcu salonunda gözleri yaşlı eşinin yanında metanetle oturuyordu. Uçakta tatilden dönen beş akrabasının bulunduğunu söyledi: Karısının kız kardeşi, kızı, damadı ve iki torunu.
Jang Gu-ho kaza sonrası “Şok olduk” dedi.
Havaalanının kapalı bir alanında, yetkililer kaza alanından çıkardıkları cesetlerin kimliklerini tespit etmeye çalışıyorlardı. Yetkililer gelen yolcu salonunun duvarlarına öldüğü teyit edilenlerin isimlerini astığında, insanlar listeleri kontrol etmek için koşuşturdu.
Facia, Güney Kore'nin, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un talihsiz ve kısa ömürlü sıkıyönetim ilanının ve ardından bu ay görevden alınmasının yol açtığı siyasi krizle boğuştuğu bir dönemde meydana geldi. Başbakan Yardımcısı Choi Sang-mok, Cuma günü başkan vekili olarak göreve başlamasından bu yana karşılaştığı en büyük zorlukla başa çıkmak için olay yerine koştu.
Son 30 yılın en büyük felaketi
Uçak kazası Güney Kore için özellikle şok ediciydi çünkü 1990'larda ve öncesinde yaşanan ölümcül hava kazalarından sonra ülke, büyük bir havacılık felaketi yaşanmamıştı. Bir Güney Kore havayolu şirketinin karıştığı son büyük havacılık kazasında, 1997 yılında bir Korean Air uçağı Batı Pasifik'teki bir ABD toprağı olan Guam'da bir tepeye çarpmış ve uçaktaki 254 kişiden 229'u hayatını kaybetmişti.
Pazar günü Jeju Air uçağının düşmesi, 2018 yılında Lion Air 610 sefer sayılı uçağın Java Denizi'ne düşmesi sonucu uçaktaki 189 kişinin tamamının hayatını kaybetmesinden bu yana dünya genelinde yaşanan en ölümcül kaza oldu.
Kazanın nedeni henüz belli değil
Bu aynı zamanda 2005 yılında kurulan ve Asya'da onlarca ülkeye uçan Jeju Air için de ilk ölümcül kaza oldu. Jeju Air'in CEO'su Kim E-bae, kaza nedeniyle kamuoyundan özür dilerken eğildi. Kazanın kesin nedeninin belli olmadığını söyledi.
Jeju Air'in 7C2216 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçağı 175 yolcu ve altı mürettebatıyla Bangkok'tan havalanmıştı. İki Tayland vatandaşı dışında tüm yolcular Güney Koreliydi. Uçak Güney Kore'nin güneybatısındaki Muan'a inişe geçtiği sırada bir sorunla karşılaştı.
Kazaya ilişkin görüntülerde beyaz-turuncu renkli uçağın pist sonunda bir bariyere çarparak alev topuna dönüşene kadar pistte gövdesi üzerinde hızla ilerlediği görülüyor. Yerel haber medyası patlama sesini anlatan tanıklara atıfta bulundu ve alanın üzerinde büyük siyah duman bulutlarının fotoğraflarını yayınladı.
Olay yerindeki arama kurtarma çalışmalarından sorumlu yetkili Lee Jeong-hyeon, uçağın parçalara ayrıldığını ve sadece kuyruğunun hemen tespit edilebildiğini söyledi. Hayatta kalan iki mürettebat kuyruk kısmından kurtarılmıştı.
Lee, “Gövdenin geri kalanını tanıyamadık” dedi.
Ölü sayısı arttıkça, kazadan önceki son anlarda neler olduğuna dair ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.
Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı havacılık politikası direktörü Ju Jong-wan, uçak inişe hazırlanırken havaalanının pilotları olası bir kuş çarpması konusunda uyardığını söyledi. MBC-TV'nin haberine göre, bu sırada görgü tanıkları patlama benzeri yüksek sesler duydu. Kanal, uçağın motorlarından birinden kısa süreliğine çıkan alevleri gösteren görüntüler yayınladı.
Ju, uçağın havaalanından gelen uyarıdan kısa bir süre sonra acil durum alarmı verdiğini ve ardından yere çakıldığını söyledi.
Kuş sürüsü mü kazaya yol açtı?
Muan yakınlarındaki çamurlu gelgit düzlükleri ve Kore Yarımadası'nın batı kıyısının büyük bölümü göçmen kuşlar için favori dinlenme yerlerinden oluşuyor. Yerel medyada yer alan fotoğraflarda Pazar günü havaalanı yakınlarında uçan kuş sürüleri görülüyordu.
İngiltere merkezli Buckinghamshire New Üniversitesi'nde havacılık operasyonları alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Marco Chan, kanıtların uçağın bir kuş sürüsüyle karşılaştığını ve bunun da motorlara kuş girmesi şüphesine yol açtığını gösterdiğini söyledi.
Chan, üniversitesi tarafından e-postayla gönderilen bir analizde, hasarın hidrolik sistem arızasına neden olmuş olabileceğini ve bunun da iniş takımlarının açılamamasına yol açabileceğini kaydetti.
Havacılık uzmanları, kazaların nedenlerine ilişkin soruşturmaların yıllar alabileceğini söyledi.
© 2024 The New York Times Company