25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 20.05.2023 22:59

Sosyal sorunlar: Nişanlım evlilik sözleşmesi yapmak istiyor

Günlük sosyal ilişkiler hakkında kaygısız tavsiyeler
Sosyal sorunlar: Nişanlım evlilik sözleşmesi yapmak istiyor

Philip Galanes / The New York Times

Soru: Erkek arkadaşımla 3 yıldır birlikteyiz ve 2 yıldır birlikte yaşıyoruz. Geçen hafta “Artık evlenelim” dedi ve evlilik sözleşmesi yapmak istediğini söyledi. İlişkimiz süresince her zaman payıma düşeni ödedim. Bana çocukluğumda finansal açıdan bağımsız olmam öğretildiği için o an anlaşma isteğini kabul ettim ama şimdi ona kızıyorum. Gerginim. Kararımdan dönsem ne olur? (Kız arkadaş)

Cevap: Erkek arkadaşınızın evlilik teklifinde kalpler veya çiçekler var mıydı, yoksa teklif evlilik sözleşmesinden mi ibaretti? Sözleşme fikrinden rahatsız olduğunuz için romantik unsurları görmezden geliyorsanız, bu anlaşılır bir durum. Ama teklifin içinde tatlı jestler yoksa evlilik konusunu tekrar düşünün derim. “Hayır, her şey olması gerektiği gibiydi” diyorsanız, sorun yok. İşin aslı, evlilik sözleşmeleri birçok insanın düşündüğünden daha az korkutucu. Biraz inceleyelim.

Evliliklerin yaklaşık yüzde 40’ı boşanmayla sonuçlanıyor. Bu dramatik bir oran! Öyleyse, erkek arkadaşınızın ister 50 bin doları, ister 50 milyon doları olsun, onun bu isteğini anlıyorum. Evlilik öncesinde sahip olduğu mal varlıklarını korumak ve ayrılma durumunda sadece birlikte yarattığınız varlıkları paylaşmak istemek, nişanlınızın ilişkinizde bir gelecek görmediği anlamına gelmez.

Ancak, büyük mal varlıkları veya önceki ilişkilerinden çocukları olmayan insanlar için evlilik sözleşmelerini pek de tasvip etmiyorum. Hayatta ne olacağını kimse bilemez. Biriniz aniden kariyerinde yükselir, eşlerden birinin kazancını azaltabilir. Maddi varlıkları henüz var olmadan önce bölüştüren veya nafaka ödemelerini evlenmeden önce belirleyen karmaşık evlilik sözleşmelerini yanlış buluyorum ve maddi açıdan daha zayıf olan eşe haksızlık olduğunu düşünüyorum.

Erkek arkadaşınıza endişe sebebini sorun ve bir avukat tutup konuyu çözün. Yine de, sizi bir evlilik sözleşmesine zorlamasına izin vermeyin. Neyin adil olduğu konusunda anlaşamadığınız biriyle evlenmeyin.