Adam Rasgon / The New York Times
Suriye'nin yeni liderliği, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından ülke üzerinde otorite sağlamaya yönelik son hamle olarak, farklı isyancı grupları tek bir hükümet altında birleştirmeye yönelik adımlar attı.
Suriye devlet haber ajansı SANA'ya göre bir dizi isyancı grup kendilerini feshetmeyi ve Savunma Bakanlığı altında birleşmeyi kabul etti.
Esad diktatörlüğünü deviren saldırının lideri Ahmed Şara, isyancı grupları feshetmenin ötesinde, son zamanlarda yeni bir devlet kurmaya yönelik başka adımlar da attı. Mart ayına kadar bir geçiş hükümetine liderlik etmesi için geçici bir başbakan atadı ve bir hukuk komitesinin yeni bir anayasa taslağı hazırlayacağı sözünü verdi.
Ülkedeki silahlı grupların dağıtılması, tek bir ulusal ordu kurmaya çalışan bir yönetim için mantıklı bir adımdı.
Küresel krizleri araştıran Uluslararası Kriz Grubu'nun kıdemli danışmanı Dareen Khalifa, “Bir devlet kurmaya çalışıyorlar. Etrafta kendi işlerini yapan bir milyon milis varken bir devlet kuramazsınız” ifadelerini kullandı.
Bu hafta Şara ile görüşen Khalifa, isyancı grupların dağıtılmasının Suriye'nin yeni liderleri için en önemli öncelik olduğu izlenimini edindiğini çünkü “asi grupların” Suriye'nin kırsal kesimlerinde kendi komutaları dışında hareket ettiğini söyledi.
İsyancıları birleştirme anlaşması Salı günü bildirildi. Aynı gün sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda Şara'nın birçoğu askeri üniforma giymiş onlarca isyancı grup lideriyle bir araya geldiği görülüyordu.
Daha önce Ebu Muhammed el-Golani olarak bilinen Şara son zamanlarda resmi toplantılara askeri üniforma yerine takım elbise giyerek katılıyor. Hizbi Heyet Tahrir el-Şam'ın Esad'ı devirmesinden bu yana kendisini bir isyancı liderden ziyade bir devlet adamı olarak tanıttı ve geçmişte İslamcı radikallerle olan bağlantılarına rağmen nispeten ılımlı siyasi pozisyonlar benimsedi.
Şara, Pazar günü bir basın toplantısında “Devlet mantığı devrim mantığından farklıdır” dedi. Konuşmasını Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanında yaptı.
“Devlet çerçevesi dışında silahlara kesinlikle izin vermeyeceğiz” diyen Şara, hem isyancı grupları hem de isyancılardan ayrı olan Kürt liderliğindeki milis gücü ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'ni kastettiğini sözlerine ekledi.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtlerin hakim olduğu özerk bir bölgeyi kontrol ederken, isyancı gruplar ülkenin diğer bölgelerinde hakimiyet kurmuş durumda. Heyet Tahrir el-Şam'ın başını çektiği isyancı ittifakı Esad diktatörlüğünün devrilmesine yardımcı oldu.
SANA'nın haberinde tüm isyancı grupların Salı günkü birlik anlaşmasına imza attığı belirtildi. Suriye Demokratik Güçleri anlaşmayı imzalamış görünmüyor.
Suriye Demokratik Güçleri'nin yeni medya yetkilisi Farhad Shami, grubunun yeni Suriye ordusuna entegre olmaya prensipte karşı olmadığını, ancak konunun bölgesel güçlerin müdahalesi olmadan Suriye'nin başkenti Şam'da yeni liderlerle görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Shami, SDG'nin Şam'daki muhataplarıyla tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan yeni bir anayasa yazılması, seçimlerin yapılması ve kapsayıcı bir hükümet kurulması konularını konuşmak istediğini söyledi.
Kürtlerin öncülüğündeki güç, ABD'nin askeri desteğiyle yıllardır Suriye'de İslam Devleti'yle mücadele ediyor. Komşu Türkiye ise Kürt gücüne mesafeli yaklaşıyor ve onu Türkiye'de on yıllardır Türk devletine karşı savaşan bir Kürt grubun (PKK) uzantısı olarak görüyor.
Çarşamba günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "YPG ya kendini tasfiye edecek ya da tasfiye edilecek" ifadelerini kullandı.
© 2024 The New York Times Company