26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2022 23:16 | Son Güncelleme: 08.06.2022 23:31

Teknoloji tahminlerinin kısa tarihçesi

Teknoloji uzmanlarının tahminleri sıklıkla yanlış çıkıyor. Sektörün son göz ağrısı artırılmış ve sanal gerçeklik şimdiye kadar beklenen büyüklüğe ulaşamadı. Buna iki yönde yaklaşılabiliriz: Ya bir evrim sürecinin içindeyiz ya da tahminleri yapanların hesaplamalarında bir eksiklik var
Teknoloji tahminlerinin kısa tarihçesi

Shira Ovide / The New York Times

Apple CEO’su Tim Cook 2013’te bileğimize taktığımız cihazların, teknolojinin derin bir alanı olabileceğini söyledi.

Öyle olmadı. Belki AppleWatch veya Fitbit’iniz olabilir. Ancak bu ürünler Cook ve diğer iyimser teknoloji liderlerinin umduğu öneme ulaşmadı.

AR beklentileri karşılamadı

Pokémon Go beş yıl önce, insanları çevrelerine akıllı telefon kameralarını doğrultarak görebilecekleri animasyon karakterleri kovalamak için mahallelerinde dolaşmaya ikna etti. Cook, oyunun artırılmış gerçeklik (AR) olarak adlandırılan, dijital ve gerçek hayatın dönüştürücü bir karışımının başlangıcı olabileceğini söyleyen şirket yöneticileri arasındaydı. 2016’da Apple yatırımcılarına “AR'nin çok büyük olabileceğini düşünüyorum” demişti.

Öyle olmadı. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve benzeri teknolojiler umut verici olmaya devam ediyor, zaman zaman da faydalı oluyor. Ancak henüz çok büyük değiller.

Bugün Cook ve milyonlarca insan bu iki teknolojinin kombinasyonunun internetin bir sonraki büyük aşaması olacağına dair bahse giriyor. Apple, Meta, Microsoft ve Snap kafamıza bilgisayarlar takacağımız, fiziksel ve dijital yaşamı harmanlayacak bir geleceğe doğru dümen kırıyor. Siz ve Mark Zuckerberg buna metaverse diyebilirsiniz. Ancak ben bu kavramı kullanmayacağım.

Evrimsiz devrim mümkün mü?

Teknoloji uzmanlarının dijital devrimleri tahmin etmedeki pürüzlü karnesi göz önünde bulundurulunca, iddialarının neden hala gerçekleşmediğini ve bu sefer haklı çıkarlarsa ne olacağını incelemek kayda değer bir uğraş olacaktır.

Geçtiğimiz on seneki giyilebilir bilgisayarlar ve sürükleyici dijital dünyaların tahminlerine iki açıdan bakabiliriz. İlki, bütün bu öncül icatların büyüklüğe giden yolda gerekli olduğu yönünde.

Şirket 2013’te bilgisayar başlığı Google Glass’i piyasaya sürünce pek çok insan ürünle dalga geçti. Ancak belki de bu binanın temeliydi. Bilgisayar çipleri, yazılımlar, kameralar ve mikrofonlar o zamandan beri o kadar geliştiki kafalara takılan dijital ürünler daha az rahatsız edici ve daha faydalı hale gelebilir.

Benzer şekilde, sanal gerçeklik video oyunları ve artırılmış gerçeklik aracılığıyla yeni bir deneyim sunmuş Pokémon Go herkese hitap etmemiş olabilir. Ancak oyun teknisyenlerin fikirlerini geliştirmelerine yardımcı oldu ve bazı insanları daha sürükleyici dijital deneyimlerin olanakları karşısında heyecanlandırdılar.

Apple'ın önümüzdeki yıl sanal ve artırılmış gerçeklik deneyimlerini sunmayı amaçlayan kayak gözlüğü benzeri bir bilgisayar kulaklığı çıkarabileceği konuşuluyor. Apple, iPhone’un ince yazılım güncellemelerini açıklamak için pazartesi günü düzenlediği etkinlikte bu çalışma hakkında yalnızca ipuçları verdi. Ancak şirket bu tür teknolojilerin bir sonraki büyük ürün kategorisi olması için bir süredir zemin hazırlıyor.

Tahminler neleri hesaba katmıyor

İkinci olasılık ise teknoloji uzmanlarının Google Glass ve Pokémon Go'nun bir sonraki büyük şey olacağı hakkında bir kez daha yanılmış olabileceği.

Belki de teknolojideki bir sonraki büyük şey için en önemli bileşenler rafine özellikler, daha uzun pil ömrü, daha az şapsal gözlük ve yüz bilgisayarlarında yapılacak daha eğlenceli şeyler değildir.

Teknoloji uzmanlarının bizim için hayal ediyor. Ancak dijital ve gerçek dünyanın bileşiminde neden yaşamak istediğimize dair bize henüz iyi sebepler vermediler ve bu da sorunlardan biri.

Herhangi bir yeni teknoloji, kaçınılmaz olarak dijital hayatımızın merkezinde yer alan akıllı telefonlar ile rekabet ediyor. Bundan sonra gelen her şey şu soruya cevap vermeli: Bu şey, telefonumun yapamadığı neyi beceriyor?

Bu zorluk teknolojinin yerinde saydığı manasına gelmiyor. Bir eğitmenin bana sanal bir dağ gölünde koçluk yapıyormuş gibi görünmesini sağlayan egzersizler beni heyecanlandırdı, benden uzak insanlarla Zoom'dan daha samimi hissettiren bir şekilde bağlantı kurmanın yeni yollarını hayal edebiliyorum. Özellikle Apple akıllı telefonlar ve müzik akışı gibi mevcut teknoloji kavramlarını alarak, onları kitleler için çekici hale getirme konusunda başarılı bir geçmişe sahip.

Ancak mevcut dijital yaşamlarımız ne kadar zengin olursa yeni bir şeyi benimsememiz de o kadar zor olacak. Bu gerçek, daha sürükleyici bir bilgisayar geleceğine ilişkin geçmiş ve şimdiki tahminlerin hesaba katmadığı bir şey.

 © 2022 The New York Times Company