18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2023 21:10 | Son Güncelleme: 25.10.2023 14:03

Tesla açıkladı: Şirkete yönelik federal soruşturma genişletildi

Tesla'nın iç uygulamalarına yönelik ABD Adalet Bakanlığı'nca yürütülen soruşturma genişletildi. The New York Times'ın haberine göre; soruşturma otomobillerin tam şarjla ne kadar yol alabileceğini ve üst düzey yöneticilere veya büyük hissedarlara sağlanan “şahsi faydaları" da kapsamına alacak
Tesla açıkladı: Şirkete yönelik federal soruşturma genişletildi

Jack Ewing / The New York Times

ABD Adalet Bakanlığı'nın Tesla'nın iş uygulamalarına yönelik soruşturmasını, araçlarının tam şarjla ne kadar yol alabileceğini ve üst düzey yöneticilere veya büyük hissedarlara sağlanan “şahsi faydaları" içerecek şekilde genişlettiği belirtildi.

Tesla’dan yapılan açıklama, otomobil üreticisinin araçlarının şarja takılması gerekmeden önce ne kadar yol kat edebileceği konusunda müşterileri yanılttığı yönündeki son haberlerin ardından geldi.

Tesla mevzuata ilişkin dosyada ayrıca hükümetin "kişisel menfaatler" ve tanımlanamayan "ilgili taraflar" ile ilgili belgeleri mahkemeye istediğini duyurdu. ‘İlgili taraf’ terimi genellikle üst yönetim, şirket yöneticileri veya büyük hissedarları ifade ediyor.

The Wall Street Journal'ın ağustos ayında bildirdiğine göre, New York'taki ABD savcılığı, Tesla CEO'su Elon Musk için şirketin Austin, Teksas'taki fabrikasının yakınında planlanan bir evde fonların kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştırdı. ABD savcılığı Pazartesi günü yorum yapmayı reddetti. Tesla ise yorum talebine yanıt vermedi.

Şirket, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu üç aylık raporda, "Bildiğimiz kadarıyla, devam eden herhangi bir soruşturmada hiçbir devlet kurumu herhangi bir yanlışlığın meydana geldiği sonucuna varmamıştır" dedi. Tesla yetkililerle işbirliği yaptığını açıkladı.

Belirtilen menzilin altında kalıyor

Reuters ve Consumer Reports, Tesla araçlarının yol testlerinde, otomobilleri bir laboratuvarda silindirler üzerinde test eden Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirtilen menzilin altında kaldığını bildirdi. Otomobil üreticilerinin testler için araçları nasıl yapılandırdıkları konusunda bazı takdir yetkileri var ve sonuçları etkileyebilirler.

 Tüm akülü araçların menzili soğuk havalarda değer kaybına uğruyor, ancak Consumer Reports'un test ettiği bir Tesla Model Y spor kullanımlı araç sıcak havalarda bile iddia edilen menzilin en az 50 mil altında kaldı.

Ford Mach-E ve Volkswagen ID.4 SUV'lar, Consumer Reports tarafından Tesla araçla aynı koşullar altında test edildiğinde iddia edilen sıcak hava menzillerini aştı. Hyundai Ioniq 5, EPA menzilinin 2 mil içinde kaldı.

Yazılım için mahkemeden celp gitmişti

Tesla daha önce Adalet Bakanlığı'nın kendi kendine sürüş yazılımıyla ilgili belgeler için mahkeme celbi çıkardığını açıklamıştı. Tesla, yazılımın ölüm ve yaralanmalara neden olan kazalarda önemli bir rol oynadığını ve Musk ve şirket tarafından aracın performansıyla ilgili iddiaları karşılamadığını öne süren davaların hedefi konumunda.

Tesla, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, SEC ve çeşitli yerel ve uluslararası makamların da bilgi talep ettiğini belirtti.

Tesla'nın hisseleri, şirketin modellerinin fiyatlarını düşürmesinin ardından üçüncü çeyrekte kârının yüzde 44 düştüğünü bildirdiği çarşamba gününden bu yana yüzde 13 düştü.

© 2023 The New York Times Company