05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2023 20:32 | Son Güncelleme: 08.10.2023 20:42

Çinli rakibi pazar payını kapıyor: Tesla satışlarında dikkat çeken düşüş

Elon Musk'ın sahibi olduğu dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden Tesla'da işler iyi gitmiyor. Çin yapımı araçlarının satış hacminde önemli oranda düşüş gören şirketin aksine Çinli rakipleri pazar paylarını artırmayı sürdürüyor
Çinli rakibi pazar payını kapıyor: Tesla satışlarında dikkat çeken düşüş

Çin Binek Araç Birliği'nin (CPCA) Pazar günü açıkladığı verilere göre, ABD'li otomobil üreticisi Tesla Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,9 düşüşle 74 bin 73 adet Çin yapımı elektrikli araç (EV) sattı. Çin yapımı Model 3 ve Model Y otomobillerinin satışları bir önceki aya göre yüzde 12,0 azaldı.

BYD satış hacmini büyütüyor

Dynasty ve Ocean serisi elektrikli araçlar ve benzinli-elektrikli hibrit modelleriyle Çinli rakibi BYD ise geçen yılın Eylül ayında 200 bin 973 olan binek araç teslimatını yüzde 42,8 artırarak geçen ay 286 bin 903'e çıkardı.

Tesla, Çin'deki rakipleriyle birlikte ekonominin istikrara kavuştuğuna dair işaretlerin ortasında, yeşil araçlar için daha büyük indirimler ve vergi muafiyetleriyle desteklenen tüketici duyarlılığında bir canlanmaya hazırlanıyor.

Öte yandan şirket, Model 3'ün yeni bir versiyonunu piyasaya sürmek için fabrikalarında planlanan üretimi durdurmak zorunda kalması nedeniyle 2 Ekim'de üçüncü çeyrek küresel teslimatları için piyasa tahminlerini ıskaladı.

Her çeyreğin başında ihracat için daha fazla Çin yapımı otomobil sevk ederken, sonunda yurtiçi teslimatlara odaklanan ABD'li otomobil üreticisi Tesla, Çin EV payını Temmuz'dan Ağustos'a neredeyse iki katına çıkardı.  Çinli rakibi Xpeng ise yenilenen G9 SUV'u bir öncekinden yüzde 15 daha düşük bir fiyatla 263 bin 900  yuan'dan satışa sundu.

Çin yapımı elektrikli araçların en büyük ihracatçısı olan Tesla, Renault ve diğer Çinli otomobil üreticileriyle birlikte Avrupa Komisyonu tarafından Çin'den gelen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonlarla ilgili bir soruşturmayla da karşı karşıya.

İkinci çeyrekte rekor geldi

Tesla'nın Çin yapımı araç teslimatları ikinci çeyrekte 247 bin 217'ye ulaşarak rekor kırdı.