18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.10.2022 15:24 | Son Güncelleme: 11.10.2022 10:00

The New York Times ilişkinizi herkese ilan etmenin yumuşak yolunu yazdı

Sosyal medya kullanıcılarının ilişkilerini takipçileriyle paylaşması sorunlara, hatta ayrılıklara yol açabiliyor. The New York Times’ın ilişki yazarı, bu duruma çözüm olarak popülerleşen yumuşak lansman yöntemini yazdı
The New York Times ilişkinizi herkese ilan etmenin yumuşak yolunu yazdı

Laura Pitcher / The New York Times

1.5 milyon takipçisi olan ABD'li TikTok fenomeni Victoria Paris'in paylaştığı videolarda  sevgilisi her zaman var ama genellikle arka planda ve tam olarak görünmüyor. Sevgilisinin yüzünü çeşitli nesnelerle kapatan, başının arkadan çeken ya da sadece ellerini yayınlayan Paris, ilişkilerini sosyal medyada yumuşak lansman olarak adlandırılan aşamada tutuyor. Aktör ve komedyen Rachel Sennott'un viral olan bir Tweet'i sayesinde ortaya çıkan bu ilişki durumu terimi, detay paylaşmadan bir ilişkiniz olduğunu belli etmek anlamına geliyor.

“Güvensizliği azaltıyor”

Tiktok fenomeni, partnerini sır olarak saklamak istemediğini ama geçmişteki hatalarından ders çıkardığı için takipçileriyle bu şekilde paylaştığını söylüyor. Geçmişte yaşadığı ilişkilerin sosyal medyanın baskısı nedeniyle dağıldığını düşünen Paris yumuşak lansmanın ilişki üzerindeki baskıyı azalttığını, yine sosyal medyadan kaynaklanan güvensizlikleri, sorunları  ve tartışmaları önlediğini düşünüyor.

Şu anki partnerinin kimliğini yakın zamanda paylaşmayı planlamayan Paris “Her gün yüz binlerce kişinin eleştirilerine maruz kalmaya alışık olmayan birini alıp spot ışıklarının altına atmak sarsıcı bir deneyim. Üstelik böyle bir görünürlük ilişkiye başka bir boyut katıyor" dedi.

“Şirketler yıllardır yapıyor”

Şirketler de uzun yıllardır ürün ve hizmetlerini tanıtmak için yumuşak lansmanı kullanıyor. Markalar, söz konusu ürün ya da hizmeti önce belirli bir müşteri grubuyla test ederek daha büyük ölçekli bir lansmanla tepkinin ne olacağını analiz etmeye çalışıyor. Bir ilişkiyi de yumuşak başlatmak fikri, özellikle flörtün başlangıç aşamasında sosyal medyada popülerlik kazandı. İnternette ortaya çıkan kişisel markalaşmayla beraber insanlar yeni işlerini, aileye yeni katılan bir bireyleri ya da gelecek planlarını da sosyal medyada paylaşmaya yöneldi.

İlişki ve cinsellik konularında uzmanlaşan New York’lu psikoterapist Rachel Wright “İnsanlar hayatlarına dair bir ipucu verip karşı tarafta beklenti yaratmayı seviyor. Ayak ucunuzu sokup suya dalmamak gibi bir şey bu” diyor.

Wright bazı insanların bunu bilinçli olarak, bazılarınınsa farkına varmadan yaptığını düşünüyor. Çünkü yumuşak lansmanla hayatınızda özel biri olduğunu ima ediyorsunuz ki bu da iç gıcıklayıcı ancak bağlayıcı olmayan bir seçim. Kendisi de Instagram'da yumuşak lansman tecrübe eden psikoterapist Wright sağlıklı dozda gizem yaratmanın iyi bir şey olduğu görüşünde: “O zamanki eşimle beraberken dört çift ayağın göründüğü bir fotoğraf paylaşmıştım. Böylelikle ilk kez çok eşli olduğumu ima etmiştim. Dört çift ayak gösteren bir fotoğraftan çok eşli olduğumu anlayan çıkar mı? Hayır ama heyecan verici bir duyguydu”

İnsanların kendilerine gelen bir uyarıdan en geç iki dakika sonra bir fotoğraflarını paylaştığı BeReal gibi sosyal medya uygulamalarının ortaya çıkmasıyla birçok çift bu yeni ilişki ilanı biçimini kullanmaya başladı. Bazı kullanıcılar ilişki durumları hakkında paylaşım yapmak konusunda kaygı duymuyor. Wright bazı insanların imalardan bıktığını, hemen sadede gelmek istediğini, ilişkilerin kötüye gitmesinden utanç duymadığını söylüyor. Bu yüzden mutluluğunuzu ilan edip iyi gitmezse tersini söylemekte bir sorun yok.

İlişkideki endişeleri azaltıyor

Instagram'ın entegre pazarlama müdürü olan Joy Ofodu, kendi partnerini çevrimiçi yayınlanan romantik komedi dizisi Hard Launch'ın Instagram Reel fragmanı aracılığıyla paylaştı.

Öncesinde de aşk arayışını 114 bin takipçisiyle açıkça paylaşan Ofodu “Flört hakkında 250'den fazla video oluşturduktan ve 2 bin'den fazla profil arasında gezindikten sonra nihayet bulduğum aşkı haykırmak istedim. Siyah sevgilimin adı Ivan Sakou” diyor. Herkesin sağlıklı bir ilişki yaşadığı bilmesini istediğini söylüyor. Aralık 2021'den bu yana Sakou ile birlikte olan Ofodu yumuşak lansmanın cazibesini kabul ediyor. Takipçilerinin çoğunun sosyal medyada paylaştıkları partnerlerinin yaramazlık yapmasından ya da diğer takipçileri tarafından stalklanmaktan korktuklarını da ekliyor.

Ofodu “Meraklı gözlerden çekiniyorsanız ya da alacağınız tepkiler konusunda endişeliyseniz yumuşak lansmanı seçebilirsiniz. Ancak insanların romantik seçimleriniz konusundaki yargılarını önemsemiyorsanız ve saklayacak bir şeyiniz yoksa neden sert lansman yapmayasınız” diye soruyor.

Sert lansman da seçilebilir

New York ve Los Angeles'ta yaşayan 34 yaşındaki DJ Amrit Sidhu, kısa bir süre önce Instagram'da düğün fotoğraflarını paylaşarak sert lansman yaptı. Bunu ilişkiye bağlılığın bir ifadesi olduğunu düşünüyor. Sidhu “Kaçıp Vegas'ta evlendik. İlan etmek zor oldu çünkü hiç kimse önceden bilmiyordu” diyor.

Düğün töreni düzenlemeseler de sevdikleri insanlarla evlendiklerini paylaşmak istemişler. Bu yüzden de özel günlerinden bazı anları paylaşmışlar. Sidhu ilişkisi hakkındaki pek çok şeyi internette açıkça paylaşmayı tercih ediyor. Buna yaşadığı iki düşük de dahil. “Bu tür şeyler ne kadar yaygın olsalar da üzerlerinde açıkça konuşamamak beraberinde  içselleştirilmiş bir utanç getiriyor. Herkes böyle şeyleri rahatça paylaşamayabilir, bunu anlıyordum ancak paylaşmak bana çok iyi geldi” diyor.

Pennsylvania’daki Swarthmore kasabasından cinsellik terapisti olan Lexx Brown-James bir ilişkiyi yumuşak mı yoksa sert mi başlatacağınıza karar vermenin sınırlar ve rıza konusunda iletişim kurmaktan geçtiğini söylüyor. Terapist “Sosyal medya güçlü bir bağlantı ve modelleme aracı olabilir ancak aynı zamanda bir çekişme noktasına da dönüşebilir. Utanç duyduyu, kırıldığı, ihanete uğradığı ya da sesinin duyulmadığını düşündüğü için kaç sevgilinin sosyal medya paylaşımları yüzünden kavga ettiğini size anlatamam” diyor. Brown-James bu duyguların genellikle önce çevrimdışı olarak ele alınması gereken ilişki içi sorunlar  olduğu görüşünde.

 © 2022 The New York Times Company