15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 00:00 | Son Güncelleme: 03.01.2024 00:02

The New York Times: İsrail askerlerini karadan çekiyor, Gazze'yi havadan vuruyor

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, yaklaşık beş tugayın çekilmesi planının bir parçası olarak istihdamı güçlendirmek adına askerlerini Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerinden çekmeye başladığını duyurdu, ancak bölge sakinlerine göre İsrail güçleri hava saldırılarıyla bölgeyi vurmaya devam ediyor
The New York Times: İsrail askerlerini karadan çekiyor, Gazze'yi havadan vuruyor

Vivian Yee - Ameera Harouda / The New York Times

Görgü tanıkları ve Filistin haber kaynakları, İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde, 1948'den kalma bir mülteci kampı olan ve yoğun, hareketli bir kasabaya dönüşen Jabalia'nın yanı sıra Şati mülteci kampının kuzeyindeki bölge, Rantisi Hastanesi çevresi ve Gazze Şehri'nin diğer mahalleleri de dahil olmak üzere birçok bölgeden çekildiğini söyledi.

Savaşın başlarında kuzeyden kaçan bazı Filistinliler haberleri duyunca evlerini ve mahallelerini kontrol etmek için geri döndü. Eski sokaklarını değişmiş halde bulduklarını söyleyen 24 yaşındaki Abed Karin Khadar, ailesiyle birlikte Cibaliye'nin bir mahallesi olan Al Juron'a geri dönerek evlerinden birkaç giysi alıp alamayacağına baktığını söyledi.

Cesetler yol ortasında çürüyor

Khadar, Salı günü yayınladığı sesli mesajda olay yerini tarif etti ve binaların parçalara ayrılmış olduğunu söyledi. Caddeler sular altında kalmış ve derin kraterlerle dolmuştu. Khadar, cesetlerin ortalık yerde durduğunu ve çürümeye yüz tuttuğunu söyledi.

Khadar, sokaklarda yürürken, yıkılan binaların enkazı altından insanların seslendiğini ve "Buradayız" diye yalvardıklarını duyabildiklerini hatırlıyor. Ancak Khadar çıplak elleriyle çok az şey yapabildi ve sivil savunma ekipleri yollar enkazla kapandığı için yanlarına yaklaşamadı.

Her şeyi yok ediyorlar

Khadar, sonunda eve ulaştığında, evi yanmış halde bulduğunu söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"Her şeyi yok ediyorlar. Burası hayalet bir kasaba. Evler yakılmış. Yollar hasar görmüş. Evleri yanmış, yıkılmış halde bırakıyorlar"

Sivillere yönelik riskler ise devam ediyor. Gazze'nin güneyinde Filistin Kızılay Derneği Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail bombardımanının Han Yunus'taki merkezlerini vurduğunu ve bölgede barınan en az beş kişinin öldüğünü söyledi. İsrail ordusu bu saldırıyla ilgili yorum yapmadı.

Geri çekilme tamamen göstermelik

Khadar, bir roketin kendisinden 100 metreden daha az bir mesafeye düştüğünü ve bir kişinin öldüğünü söyledi. Khadar, İsrail ordusu için "Bu geri çekilme tamamen göstermelik, ancak etkili bir şekilde bölgeyi vurmaya devam ediyorlar" dedi.

Askerler İsrail ekonomisi için geri dönüyor

İsrail Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülke genelinde yedek askerlerin silah altına alınmak için çalışmayı bırakmasıyla çöküşe geçen ülke ekonomisini desteklemek amacıyla Gazze'den en azından geçici olarak birkaç bin askerini çekmeye başlayacağını duyurmuştu. Analistler bu hamleyi İsrail'in savaşta daha sınırlı ve hedefe yönelik bir aşamaya geçeceğinin bir işareti olarak değerlendirdi.

Ancak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Salı günü Gazze'ye yaptığı bir ziyaret sırasında savaşın devam edeceğini belirtti. Gallant, İsrail güçlerinin Gazze'nin kuzeyinde "parmağını tetikte tutmaya" devam edeceğini, ordunun Hamas taburlarını yok ettiğini ancak orada kaldığını tahmin ettiği birkaç bin savaşçıyı hedef almaya devam edeceğini söyledi ve ekledi: "Pes etmiyoruz"

Ordu Salı günü yaptığı açıklamada son birkaç gün içinde Gazze'de hedefe yönelik operasyonlar düzenlediğini ve onlarca Hamas savaşçısını öldürdüğünü duyurdu.

© 2023 The New York Times Company