25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 24.06.2022 18:01

The New York Times yazdı: Avrupa'daki dövmeler rengini kaybedecek

Dövmeciler 2023’ten itibaren AB’de mavi ve yeşil renk kullanamayacak. Karar sağlık gerekçesiyle alınıyor ama itirazlar var
The New York Times yazdı: Avrupa'daki dövmeler rengini kaybedecek

The New York Times

Avrupa Birliği’nin ocakta yürürlüğe soktuğu, dövme boyaları ve kalıcı makyaj ürünlerini kapsayan düzenlemelerin amacı sağlığa zararlı maddelerin riskini azaltmaktı. Ancak boya üreticileri buna uymak için ürün hatlarını değiştirince endüstri sarsıldı.

Önümüzdeki yıl yeşil ve mavi renk maddeleri de düzenleme doğrultusunda yasaklanacak. Kısıtlamaların aşırı olduğunu ve işlerine müdahale edildiğini söyleyen dövmeciler huzursuz, müşteriler ise endişeli. Gerçekçi dövmeleriyle bilinen De Pase, cilt tonunu yakalamak için tonları titiz bir şekilde karıştırdığını anlatıyor: “Renkli dövmelerim sayesinde ünlüyüm. Düzenlemeler benim için sorun”.

Anketler 18-35 yaş aralığındaki Avrupalıların dörtte birinin, Amerikalıların ise üçte birinin dövme sahibi olduğunu gösteriyor. Ama buna rağmen yalnızca birkaç Avrupa ülkesi dövme boyalarını resmi olarak denetliyor. Bu yıla kadar AB’de bağlayıcı standartlar yoktu.

2008’den beri Konpenhag’daki Bispebjerg Hastanesi’nin ünlü “dövme kliniğini” yöneten Danimarkalı dermatolog Dr. Jorgen Serup denetimlerin geç kaldığını söylüyor. Ancak yasakların yanlış şeyleri kısıtladığını düşünüyor. Tedavi ettiği binlerce hasta arasında genelde kırmızı dövmelerin alerjik reaksiyonlarla ilişkili olduğunu anlatıyor: “Tıbbi açıdan mavi ve yeşili yasaklamanın hiçbir gerekçesi yok”. 

© 2022 The New York Times Company