22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 19:21 | Son Güncelleme: 04.09.2023 19:45

The New York Times yazdı: Dünyanın en kalabalık ülkesinde yeraltı suları yok oluyor

Küresel ısınmanın etkileri özellikle son yollarda etkisini daha sert bir şekilde hissettirirken dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan'da yer altı suları büyük bir risk altında. The New York Times, kuraklığın pençesindeki Hindistan'ı kara kara düşündüren yer altı sularındaki son durumu yazdı
The New York Times yazdı: Dünyanın en kalabalık ülkesinde yeraltı suları yok oluyor

Raymond Zhong / The New York Times

Science Advances dergisinde Cuma günü yayınlanan tahminlere göre, ısınan iklim Hindistan'ın önümüzdeki on yıllarda yeraltı sularını çok daha hızlı tüketmesine neden olabilir.

Hindistan halihazırda buğday, pirinç ve mısır gibi temel ürünleri sulamak için diğer tüm ülkelerden daha fazla yeraltı suyu pompalıyor. Ancak daha yüksek sıcaklıklar tarlaları kurutuyor ve toprağa daha az nem girmesine neden oluyor. Yeni tahminlere göre, su verimliliğini artırmak için büyük adımlar atılmadığı takdirde, yeraltı kaynakları 2041 ile 2080 yılları arasında mevcut oranın üç katı kadar azalabilir.

Neden önemli? 

Yeraltı suyu Hindistan'da tarım için hayati önem taşıyor ve tüm sulamanın yüzde 60'ını sağlıyor. Ancak ülkenin bazı bölgelerindeki yetiştiriciler, yeniden doldurulması yüzyıllar alabilecek akiferleri (suya batırılmış toprak ve kaya katmanları) tüketmeye başladılar bile. Daha da önemlisi şu anda Hindistan, nehirle beslenen sulamayı önemli ölçüde artırmak için gereken barajlara ve diğer altyapılara sahip değil.

Yeni araştırmaya katkıda bulunan Michigan Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Okulu'nda yardımcı doçent olan Meha Jain, "Yeraltı suyunuz tükenirse kanal sulaması sağlamak için pek bir alternatifiniz yok" dedi.

Muson yağmurları işe yaramıyor mu?

Araştırmacılar ilk olarak 2004 ve 2013 yılları arasında Hindistan'daki yeraltı suyu seviyeleri, iklim ve su stresi arasındaki ilişkiyi inceledi. Daha sonra yeraltı suyu kullanımının küresel ısınmanın üç ana etkisine nasıl yanıt verebileceğini tahmin ettiler: Daha fazla buharlaşma, muson mevsiminde artan yağış ve kışın azalan yağmur.

Araştırmacılar, ek yaz yağmurlarının akiferlerin yeniden dolmasına yardımcı olabileceğini, ancak daha yüksek sıcaklıklar nedeniyle artan buharlaşmayı ve daha kuru kışlar boyunca artan sulama ihtiyaçlarını telafi etmeye yetmeyeceğini tespit etti. Oklahoma Üniversitesi'nde coğrafya ve çevresel sürdürülebilirlik alanında yardımcı doçent olan Nishan Bhattarai, "Sıcaklık artışı olduğunda muson mevsiminde yağmurun etkisi azalıyor" dedi.

En çok tüketim Hindistan'ın kuzeyinde

Şimdiye kadar Hindistan'da yeraltı sularının aşırı kullanımı en çok kuzeybatıdaki Pencap ve Haryana eyaletlerinde görüldü. Ancak araştırmacıların modellemesi, sert kaya akiferlerinin diğer bölgelerdeki kadar su tutamadığı ülkenin güneybatısında 2050 yılına kadar sorunların ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Yapılan araştırmada uzmanlar, Hindistan'da henüz büyük ölçekte gerçekleşmemiş olan su tasarrufu değişikliklerinin etkilerini öngörmeye çalışmadı. Bunlar arasında daha az su ihtiyacı olan ürünlere geçiş, damla sulama gibi daha verimli sulama tekniklerinin kullanımı ve yoksul çiftçilerin elektrikli pompaları kullanması gibi hükümet politikalarındaki değişikliklerin sonuçları yer alıyor.

Ayrıca uzmanlar, su pompalamanın olası fiziksel sınırlarını, yani Hindistan'ın bazı bölgelerindeki kuyuların tamamen kuruma olasılığını da hesaba katmadı.

Uydudan çözüm gelebilir mi?

Hindistan'daki pek çok üretici endüstriyel çiftliklerde değil küçük arazilerde çalışıyor. Bu nedenle kaçının çevresel açıdan daha sürdürülebilir yöntemler benimsediğini belirlemek zor olabilir. Jain, tarımsal uygulamaları tek tek tarlalar düzeyinde haritalamak için uyduya monte edilmiş sensörler kullanan araştırma projelerinde yer alıyor.

Jain konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: "Uydu verilerinin altın çağındayız. Bu da bize bu soruları tarihsel olarak mümkün olmayan ölçeklerde yanıtlama imkanı veriyor"

© 2023 The New York Times Company