22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2024 00:00 | Son Güncelleme: 05.03.2024 00:07

The New York Times yazdı: Fransa'dan sonra NATO'da Almanya çatlağı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO müttefikleri arasında çatlakları ortaya koyan sözlerinin yankıları sürüyor. Son olarak Alman hava kuvvetleri subayları arasında Ukrayna'ya destek konusunda yapılan görüşmelerin ses kaydının sızması Almanya'yı köşeye sıkıştırdı
Alman ve Ukraynalı askerler 7 Kasım 2023 tarihinde Almanya'nın Idar-Oberstein kentindeki bir topçu okulunda. (Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times)
Alman ve Ukraynalı askerler 7 Kasım 2023 tarihinde Almanya'nın Idar-Oberstein kentindeki bir topçu okulunda. (Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times)

David E. Sanger - Christopher F. Schuetze / The New York Times

Önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batı'nın yakında Ukrayna'ya asker göndermek zorunda kalabileceğini söyleyerek NATO müttefiklerini kızdırdı ve ittifakın geri kalanının uzun süredir reddettiği Rus güçleriyle doğrudan bir çatışmanın habercisi oldu.

Ardından müttefiklerin arasındaki yeni bölünmeleri açığa çıkarma sırası Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a geldi. Almanya'nın en güçlü füzesi olan Taurus'u neden Ukrayna'nın elinden aldığını gerekçelendirmeye çalışan Scholz; İngiltere, Fransa ve ABD'nin Ukrayna'nın benzer silah taleplerine gizlice yardım ediyor olabileceğini ima etti ve Almanya'nın bu adımı atamayacağını söyledi. Ne İngiltere ne de Fransa resmi olarak yorum yapmazken, Scholz eski yetkililer tarafından derhal savaş sırlarını ifşa etmekle suçlandı.

Scholz yanlış adam olduğunu gösterdi

İngiltere'nin eski savunma bakanı Ben Wallace, Londra'da yayımlanan The Evening Standard gazetesine verdiği demeçte "Scholz'un davranışı, Avrupa'nın güvenliği söz konusu olduğunda yanlış zamanda yanlış işte yanlış adam olduğunu gösterdi" dedi. Bir zamanlar Avam Kamarası'nda önemli bir savunma komitesine başkanlık etmiş olan Muhafazakâr Tobias Ellwood'un açıklamasına İngiliz basınında geniş yer verildi ve Ellwood açıklamayı "istihbaratın alenen kötüye kullanılması" olarak nitelendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO birliklerinin çatışmaya girmesi halinde nükleer gerilimi tırmandırma tehdidinde bulunduğu bir haftada Batılı müttefikler arasında yaşanan gerginlikler, savaşın çıkmaza girdiğini gözler önüne sererken, özellikle Washington'da desteğin azaldığı bir dönemde müttefiklerin birliklerini korumak için nasıl mücadele ettiklerinin altını çizdi.

Almanya'nın doğusundaki Dresden şehri, 28 Kasım 2023. (Fotoğraf: Andreas Meichsner/The New York Times)

 

NATO için zorluk şu: Putin'le doğrudan bir çatışmaya yol açmadan Ukrayna'ya yeni silahlar ve mali destek sağlamak. Bu durum Scholz için şartları daha da zorlaştırıyor.

Almanya, Ukrayna'ya ABD dışındaki tüm ülkelerden daha fazla silah sağladı ve daha fazla yardım sözü verdi. Ancak Scholz, güçlerinin özellikle Putin'i kışkırtabileceğinden korktuğu Toroslar'a sınırı çekti.

Rusların operasyonu mu?

Scholz'un sorunları, hafta sonu Almanya'nın Hava Kuvvetleri Komutanı ile diğer subaylar arasında ele geçirilen 38 dakikalık bir telefon görüşmesinin Rus devlet medyasında yayınlanmasıyla daha da derinleşti. Bu, Scholz'un fikrini değiştirip Taurus sistemini göndermeye karar vermesi durumunda acil durum planlarının olduğunu açıkça ortaya koydu. Sızıntı, Berlin'de Ukrayna'ya daha fazla yardım verilmesi yönündeki muhalefeti körüklemeyi amaçlayan bir Rus operasyonu olarak yorumlandı.

Bu olay Berlin'de soruşturmalara da yol açtı çünkü üst düzey subaylar açık bir hat üzerinden konuşuyorlardı. Bu da Scholz'un NATO müttefikleri ve kendi kamuoyu önünde, Almanların savaşa daha derin bir şekilde dahil olma konusunda tereddütlü oldukları bir anda Ruslara koz verdi.

Ukraynalı askerler 3 Aralık 2023'te Ukrayna'nın Kharkiv bölgesindeki bir cephe mevzisine hareket etmeden önce bir Leopard-1A5 tankını test ediyor. (Fotoğraf: David Guttenfelder/The New York Times)

 

Alman ordusu ses kaydının gerçek olduğunu doğruladı ancak Ukrayna'ya verilmesi halinde Taurus sisteminin işletilmesinde Almanya'nın da doğrudan yer alması gerektiğine dair bir tartışma da dahil olmak üzere ses kaydının içeriği hakkında yorum yapmadı.

Almanya'nın elinde 100'den fazla Taurus füzesi olabilir

Almanya'nın elinde, ABD'nin sağladığı Ordu Taktik Füze Sistemi, İngiliz Storm Shadow ya da Fransız SCALP füzelerinden daha uzun menzile sahip olan en fazla 100 adet Taurus füzesi var gibi görünüyor.

Avrupa Parlamentosu, tüm üye ülkeleri daha fazla silah sağlamaya çağıran bağlayıcı olmayan bir kararda Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu birkaç sistem arasında Taurus sistemini de saydı. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin talep ettiği gibi Almanya Ukrayna'ya Taurus füzeleri sağlasa bile bunun çatışmada belirleyici bir fark yaratacağını söylemek güç.

Almanya'nın geçen yıl Leopard tankları gönderme kararı Ukrayna'nın başarılı bir karşı saldırı düzenlemesini sağlayamadı ve Ukrayna'ya teslim edilmek üzere olan F-16 savaş uçaklarının şimdi savaşı değiştirip değiştirmeyeceği konusunda şüpheler var.

Ukrayna hava savunması istiyor

ABD'li yetkililere göre Ukrayna'nın en çok ihtiyacı olan şey, Rusya'nın ilerleyişini durdurmak için eski usul topçu mermileri ile füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı hava savunması.

Scholz Perşembe günü Almanya'nın Dresden kentinde düzenlenen bir etkinlikte seçmenlere Ukrayna'ya Taurus vermemelerinin nedeninin basit olduğunu söyledi. Almanya önümüzdeki yıllarda Ukrayna'ya 30 milyar dolarlık silah yardımı yapacak olsa da Taurus 500 kilometre mesafeden vuruş yapabiliyor.

Almanya neden Taurus sistemini yollamıyor?

Almanya bu uzun mesafedeki füzelerin doğrudan Moskova'yı vurabileceğini öngörürken Ukrayna'nın savaşı Moskova'ya taşıyabilme ihtimalini göz ardı etmeyen Almanya'nın bu sebeple Taurus sistemini Ukrayna'ya sağlamadığı belirtiliyor. 

Scholz, dünyadaki neredeyse tüm diğer ülkelere kıyasla Almanya'nın daha fazla Ukrayna'ya silah verdiğini ve bunun da kendilerine bazen 'Hayır' deme hakkı da verdiğini belirtti.

Ancak Scholz'u zora sokan en kritik nokta gelişmiş füze sistemlerinin Ukrayna'ya kolayca teslim edilemeyeceğini söylemesi oldu ve karmaşık silahların hedeflenmesi için NATO güçlerine ihtiyaç duyduklarını öne sürdü.

Askeri hedeflerle ilişkilendirilemeyiz

Scholz, Ukrayna'ya silah vermekle Almanya'nın bunları hedeflere doğrultmasının farklı şeyler olduğunu söyledi ve "Hiçbir noktada ya da hiçbir yerde askeri hedeflerle ilişkilendirilmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ancak daha sonra, ülkenin en yüksek rütbeli hava kuvvetleri subayı General Ingo Gerhartz'ı da içeren kasetler sızdırıldı. Gerhartz'ın dinlemeye takılan konuşmasında kendisi ve diğer subaylar verecekleri gizli bir brifing için hazırlanırken görülüyordu.

Özellikle Kırım'ı Ukrayna'ya bağlayan Kerç Köprüsü gibi vurulması zor hedeflerin vurulması için Alman askerlerine nasıl ihtiyaç duyulacağı ayrıntılı olarak anlatılıyordu.

Subaylar Almanya'nın en fazla 100 füze gönderebileceğini, yani her atışın sayılması gerektiğini tartıştılar.

Ayrıca, Alman askerlerini Ukrayna'ya göndermeye zorlamadan ve Almanya'yı hedeflemeyle ilişkilendirmekten kaçınacak şekilde Taurus'un programlanmasına nasıl yardımcı olabileceklerini de tartıştılar. Önerdikleri seçeneklerden biri, silahın üreticisi aracılığıyla sessizce çalışmak ya da hedef verilerini karayoluyla Ukrayna'ya taşımaktı.

Bir memur, "En kötü durumda, arabayla gidip gelmek zorunda bile kalabilirim" dedi.

Pazar günü, parlamento istihbarat komitesinin bir üyesi olan Roderich Kiesewetter, sızdırılan ses kaydıyla ilgili konuştu, yetkisiz bir dinleyicinin konuşmaya girdiğini ve memurlar tarafından fark edilmediğini söyledi.

Hibrid saldırı olarak nitelendirildi

Pazar günü öğleden sonra Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, sızıntıyı Rusya'nın "dezenformasyon amaçlı hibrid saldırısı" olarak nitelendirdi ve sağduyulu bir tepki verilmesi çağrısında bulundu. Gazetecilere verdiği demeçte "Bu bizim birliğimizi baltalamakla ilgili" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company