05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 17:23 | Son Güncelleme: 21.11.2023 17:26

The New York Times yazdı: Sam Altman'ı işe alan Microsoft'un hisseleri uçtu

OpenAI'dan apar topar kovulan ve ardından Silikon Vadisi'ni ayağa kaldıran Sam Altman'ın Microsoft'a geçişi şirketin CEO'su Satya Nadella için radikal bir adım oldu. Bu adım piyasalarda karşılık da buldu ve şirket hisselerinde sert bir yükseliş sağladı
Microsoft'un CEO'su Satya Nadella eski OpenAI liderleri tarafından yönetilen yeni bir yapay zeka laboratuvarının inovasyona yeni bir hız katacağını söyledi. (Fotoğraf: Ruth Fremson/The New York Times)
Microsoft'un CEO'su Satya Nadella eski OpenAI liderleri tarafından yönetilen yeni bir yapay zeka laboratuvarının inovasyona yeni bir hız katacağını söyledi. (Fotoğraf: Ruth Fremson/The New York Times)

Jason Karaian / The New York Times

Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan teknoloji devi Microsoft, ChatGPT sohbet robotunu geliştiren küçük ama etkili yapay zeka girişimi OpenAI'deki çalkantılarla sarsıldı ve hisselerini yeni bir zirveye taşıyan kargaşadan bir çıkış yolu buldu.

OpenAI'nin kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman'ın Cuma günü beklenmedik bir şekilde görevden alınması, OpenAI'nin teknoloji devi için ne kadar önemli olduğunun bir işareti olarak Microsoft'un piyasa değerinden on milyarlarca doları silen bir olaylar zincirini başlattı. Microsoft, OpenAI'ye 13 milyar dolardan fazla yatırım yaptı ve Apple, Google ve Meta kendi yapay zeka ürünleriyle Microsoft'u yakalamak için v,tes yükseltti.

Altman'ın ayrılığı Microsoft hisselerini eritti

Altman'ın OpenAI'den ayrılmasından bu yana inişli çıkışlı bir grafik çizen Microsoft hisseleri Cuma günü düştü ve mesai sonrası işlemlerde de düşmeye devam etti. Şirket hafta sonu boyunca OpenAI yönetim kurulunu, Silikon Vadisi'nde iyi bağlantıları olan Altman'ı yeniden göreve getirmeye ikna etme çabalarına öncülük etti.

Sonunda Microsoft Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Altman'ı ve OpenAI'nin başkanı ve Altman'la dayanışma içinde istifa eden şirket kurucularından Greg Brockman'ı işe alacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu iki ismin Microsoft'ta gelişmiş bir araştırma laboratuvarına liderlik edeceğini söyledi.

Altman'ı işe alan Microsoft hisseleri yükseldi

Pazartesi günü, Microsoft'un hisseleri kaybettiği değeri ve daha fazlasını geri kazandı: Analistler OpenAI'dan gönderilen girişimcilerin Microsoft'a geçişini pozitif olarak değerlendirdi ve şirket hisseleri yüzde 2'den fazla yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

RBC analistleri bir araştırma notunda, "Hafta sonu yaşanan olaylar şaşırtıcı ve endişe verici olsa da, sonuçta Microsoft'un yapay zeka konusunda eskisinden daha güçlü bir konumda olduğuna inanıyoruz" dedi.

Macquarie'deki araştırmacılar, "Nadella'nın OpenAI'nin en önemli parçası olan 'yetenekleri' bünyesine kazandırarak radikal bir adım attığını düşünüyoruz" dedi. Bazıları da OpenAI'nin kontrolüne ilişkin yüksek riskli dramanın, nihayetinde Microsoft gibi yapay zeka yeteneklerini ticarileştiren şirketler için iyi bir şey olabileceğine inanıyor. 

OpenAI, Twitch'in eski CEO'su Emmett Shear'i göreve getirerek iki gün içinde ikinci geçici CEO'sunu seçti. Uzun süredir OpenAI yöneticisi olan Mira Murati, Altman'ın ayrılmasının ardından ilk olarak geçici başkan olarak atandı.

© 2023 The New York Times Company