29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2023 14:20 | Son Güncelleme: 17.09.2023 14:23

The New York Times yazdı: TikTok çalışanlarını ofise getirmek için yazılım geliştirdi

Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma yaygınlık kazanırken salgının etkilerinin ortadan kalkmasıyla ofise dönüşler hız kazandı. Ancak çalışanların azımsanmayacak kısmı evde çalışmak için çabalıyor. Bu kapsamda The New York Times, TikTok'un çalışanlarını ofise getirmek için kurduğu yeni sistemi yazdı
Fotoğraf: Ore Hyiying / The New York Times
Fotoğraf: Ore Hyiying / The New York Times

Sapna Maheshwari - Emma Goldberg / The New York Times

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki TikTok çalışanları, şirketin ofis devamlılığını izlemek için bir araç sunduğunu öğrendi. Ayrıca TikTok, çalışanlarını ofise geri döndürmek için sıra dışı bir yöntemle disiplin cezası tehdidinde bulunmaya başladı. Tüm bunlar yaşanırken TikTok çalışanlarının işleriyle ilgili kaygıları özellikle son günlerde fazlasıyla arttı.

TikTok'tan ofise dönüş yazılımı

Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok'ta çalışanlar bu hafta MyRTO adlı yeni araçla ilgili bildirimler aldı. The New York Times ile paylaşılan e-postalara ve ekran görüntülerine göre, şirketin dahili yazılımına yerleştirilen uygulama, çalışanlardan ofiste olmaları gereken günlerde yaptıkları devamsızlıkları izah etmesini istiyor. Bu yazılım çalışanlarla ilgili topladığı verileri gösteren panele çalışanlar, amirleri ve insan kaynakları personeli kolayca erişebiliyor.

Haftada en az üç gün ofis şartı

TikTok, yaklaşık 7 bin ABD'li çalışanının çoğunun Ekim ayından itibaren haftada üç kez ofislerde çalışmasını şart koşuyor. Bazı ekiplerin haftada beş gün çalışması bekleniyor. Kasıtlı olarak ofise gelmeyen çalışanlara bu yaptıkları eylemin disiplin cezasıyla sonuçlanabileceği hatırlatılıyor ve "performans değerlendirmelerini etkileyebileceği" söyleniyor.

TikTok çalışanları, şirketin kendilerine karşı disiplinci bir ton kullandığını ifade ederken, şirketin günlük olarak nerede olduklarını izlediğini hatırlatan MyRTO kontrol panelinin baskısı karşısında oldukça şaşkın. Bazı yüz yüze çalışmaların önemli olduğunu söyleyen çalışanlardan biri, uygulamanın ve ceza tehditlerinin gereksiz olduğunu ve iş arkadaşlarının artık itaat etmemenin sonuçları konusunda korktuklarını ekledi.

Hibrit çalışma konusunda uzman olan Zach Dunn, şirketlerin yaka kartlarını bu kadar yakından takip etmelerinin ve devamlılık konusunda disiplin cezası tehdidinde bulunmalarının "son derece nadir" görüldüğünü söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ofise gelmeme durumu karşısında 'Bu, genel performans değerlendirmenizin bir parçası olarak dikkate alınacaktır' demekle 'Denileni yapmazsanız disiplin cezası alırsınız' demek farklı bir şey" 

TikTok'tan açıklama

TikTok sözcüsü Jodi Seth, aracın ofis içi katılım için beklentileri belirlemeye yardımcı olmayı amaçladığını söyledi. Seth, "MyRTO'nun nihai amacı, hem çalışanlara hem de liderlere ofis içi programları konusunda daha fazla netlik sağlamak ve daha şeffaf iletişimlerin geliştirilmesine yardımcı olmak" dedi.

ABD pandemi öncesi dönemden çok uzakta

Stanford'un araştırmasına göre, Amerikalı çalışanların iş günlerinin dörtte birinden biraz fazlası evden yapılıyor ve bir işyeri güvenlik firması olan Kastle'a göre, ülke genelindeki ofisler pandemi öncesi doluluk oranlarının yüzde 50'sinin altında kalıyor.

Zoom ve Meta da dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketi, çalışanlarından bu yaz ve sonbaharda ofise gelmelerini istedi. Bu politikalardan bazıları, şirket çalışanlarının Mayıs ayında bir grev düzenlediği Amazon da dahil olmak üzere büyük bir tepkiye yol açtı. Bazı şirketler, çalışanların gerçekten işe gelip gelmediklerinden emin olmak için yaka kartlarını izleyeceklerini belirterek uygulama çabalarını sıkılaştırıyor. Çalışanlarının çoğundan haftada üç gün ofiste olmalarını isteyen Google, ofise uzun süreli devamsızlıkları tespit etmek için yaka kartlarını kullanacak ve bu durum performans değerlendirme görüşmelerine dahil edilebilecek.

TikTok işi abarttı

Ancak çok az şirket, çalışanlar ve yöneticileri için bu verilerin günlük kayıtlarını içeren özel araçlar ve gösterge tabloları oluşturdu. TikTok'un Los Angeles, Washington ve New York da dahil olmak üzere ABD şehirlerinde çalışanları var. Şirket pandemi sırasında önemli ölçüde büyüdü ancak uzaktaki işgücünü ofislerine taşımakta zorlandı.

Çalışanlara MyRTO'yu tanıtan bir e-postada TikTok, ofis içi çalışma hedeflerini açıkladı ve "şimdi hem çalışanlar hem de liderler için ofiste harcanan zamanı daha iyi tahsis etmek ve işbirliğini optimize etmek için bir sonraki araç ve bilgi paketini sunuyoruz" dedi.

Öğle yemeği için ofise gelme şartı

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki çalışana göre şirket Ağustos ayında New York'taki çalışanlarına öğle yemeği ödeneğinin, ödeneğe erişim için ofisten 'check-in' yapılmasını gerektiren bir uygulamaya bağlanacağını söyledi. 

Dunn, TikTok'un yüz yüze çalışmaya yönelik tutumunun TikTok ve ByteDance'ın Uzak Doğu bölgelerinden etkilenmiş olabileceğini söyledi. Dunn, bu duruma örnek olarak şirketin Asya-Pasifik bölgesindeki çalışanların pandemi öncesi işe gidiş gelişlerine büyük ölçüde devam ettiklerini gösteren verileri gösteriyor.

© 2023 The New York Times Company