01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2023 00:00 | Son Güncelleme: 14.12.2023 01:08

The New York Times yazdı: Tünelin ucunda faiz indirimi göründü

Fed yetkilileri 2023 yılına ilişkin son toplantısında faiz oranlarını değiştirmedi ve önümüzdeki yıl borçlanma maliyetlerini üç kez düşüreceklerini tahmin ederek merkez bankasının enflasyonla mücadelesinde bir sonraki aşamaya geçtiğinin işaretini verdi
Fed Başkanı Jerome Powell (Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times)
Fed Başkanı Jerome Powell (Fotoğraf: Pete Marovich/The New York Times)

Jeanna Smialek / The New York Times

Faiz oranları Temmuz ayından bu yana olduğu gibi yüzde 5,25 ila 5,5 aralığında belirlendi. Mart 2022'de başlayan ve bu yaz itibariyle borçlanma maliyetlerini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkaran hızlı bir dizi artışın ardından, yetkililer üç toplantı boyunca politikayı sabit tuttu.

Politika yapıcılar, faiz oranlarının ekonomi üzerinde baskı yaratacak kadar yüksek olup olmadığını değerlendirmek ve enflasyonun zaman içinde Fed'in yüzde 2'lik hedefine doğru gerilemesini sağlamak için kendilerine zaman tanımak amacıyla bu duruşu sergiliyorlar. Fiyat artışlarının aylardır soğuması ve işe alımların yavaşlaması, yetkililere mevcut kararların yeterli olabileceği konusunda daha fazla güven veriyor.

Gelecek yıl üç faiz indirimi gelebilir

Yatırımcılar, faiz oranlarının ne zaman ve ne kadar düşeceğine dair ipucu arıyor. Fed politika yapıcıları Çarşamba günü, borçlanma maliyetlerini 2024 yılı sonuna kadar yüzde 4,6'ya düşüreceklerini öngörerek, bir önceki yüzde 5,1'lik tahminlerinden belirgin bir düşüş kaydetti. Bu tahmin, yetkililerin önümüzdeki yıl üç faiz indirimi yapacağının sinyalini veriyor. 

Enflasyon inatçı kalırsa faiz artırımı masada

Fed yetkilileri geleceğe dair iyimser bir vizyon ortaya koysa da kesin bir zafer ilan etmedi. Enflasyonun inatçı olması halinde daha fazla faiz artışı olasılığını canlı tuttu.

Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "Enflasyon yüksek seviyelerinden gevşedi ve işsizlik verisinde önemli bir artış olmadan gerçekleşti. Bu çok iyi bir haber" dedi. Ancak Powell, ileriye dönük halen belirsiz noktaların bulunduğunu da belirtti.

Verileri yakından takip edeceğiz

Fed yetkilileri yaptıkları açıklamada enflasyonun geçtiğimiz yıl içinde azaldığını ancak yüksek seyretmeye devam ettiğini belirttirken, uygun olabilecek herhangi bir ilave politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlemek için geniş bir veri dizisini izleme sözü verdi.

Bu hafta açıklanan veriler tüketici fiyatlarındaki genel artışın Kasım ayında yüzde 3,1'e gerilediğini ve 2022 yazındaki yüzde 9,1'lik zirve seviyesinden keskin bir düşüş yaşadığını gösterdi.

Soğuyan fiyat artışları ve ılımlılaşan istihdam piyasasının birleşimi Fed yetkililerine, bu süreçte istihdam piyasasına büyük bir acı çektirmeden enflasyonu başarılı bir şekilde normal bir hıza döndürebilecekleri konusunda daha fazla güven verdi.

Enflasyon konusunda Fed iyimser

TD Securities'de faiz stratejisti olan Gennadiy Goldberg, Fed'in yeni tahminlerinin enflasyonun üç ay öncesine kıyasla daha az sorun olduğunu gösterdiğini ve enflasyonu düşürme kabiliyetleri konusunda iyimserlik ifade ettiğini söyledi.

Yolun sonunda resesyon var mı?

Tarihsel olarak bakıldığında talebi keskin bir şekilde yavaşlatarak enflasyonu düşürme çabaları genellikle resesyonla sonuçlandı. Ancak yetkililer bu kez farklı olabileceği konusunda giderek daha umutlu hale geliyor.

Fed'in Çarşamba günü açıklanan ekonomik projeksiyonları, politika yapıcıların enflasyonun 2026 yılına kadar yüzde 2'ye dönmesini beklediğini gösterdi. Ayrıca yetkililer, büyümenin daha önce tahmin edilenden biraz daha hızlı yavaşlaması nedeniyle işsizliğin önümüzdeki yıl yüzde 4,1'e ulaşmasını bekliyor.

Piyasalar faiz indirimine odaklandı

Şimdi yatırımcılar, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde Fed'in faiz oranlarını tam olarak ne zaman düşürmeye başlayabileceğine dair ipuçlarına odaklanacak. Ekonomik projeksiyonlar faiz oranlarının 2024 sonunda nerede olacağını gösteriyor ancak politika ayarlamalarının zamanlaması hakkında çok az ipucu veriyor.

© 2023 The New York Times Company