03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2023 23:00 | Son Güncelleme: 01.11.2023 23:07

The New York Times yazdı: Ukrayna ABD desteğini kaybetmekten korkuyor

İsrail-Hamas savaşının patlak vermesiyle Ukrayna işgali dünyanın gündemini daha az meşgul eder oldu. ABD'de İsrail'e yardım sesleri yükselirken Ukrayna'yı finanse etmeye eskisi kadar sıcak bakılmıyor ve çatlak sesler büyüyor. NYT, ABD desteğini kaybetme endişesi taşıyan Ukrayna'daki son durumu yazdı
The New York Times yazdı: Ukrayna ABD desteğini kaybetmekten korkuyor

Constant Méheut / The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, yerleşik Rus kuvvetlerine karşı yavaş ilerlemenin Kiev'in müttefiklerini askeri yardımı sürdürmekten caydıracağı yönündeki endişeler arasında açıklama yaptı. Zelenskiy, savaş alanında hızlı başarıya yönelik gerçekçi olmayan beklentilerin kendisinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Zelenskiy konuşmasında ayrıca "Modern dünya başarıya çabuk alışıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna yardımları ABD'yi ikiye böldü

Zelenskyy'nin yorumları, Biden yönetiminin hem İsrail hem de Ukrayna için yardım içeren 105 milyar dolarlık bir yardım paketi için Kongre onayı aradığı sırada geldi. Ancak bazı Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderilmesine karşı çıkıyor ve fon talebini İsrail'e yapılacak yardımdan ayırmak için mücadele veriyor.

Askerler, 28 Ekim 2023 Cumartesi günü Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Kreminna cephe hattı yakınlarında Rus güçlerine doğru bir bomba atar ateşledi. (Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times)

 

Savunma Bakanı Lloyd Austin, senatörlere seslenerek bazı Cumhuriyetçilerin yapmaya söz verdiği gibi Ukrayna'ya verilen fonları kesmeleri halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı kazanacağı konusunda uyarıda bulundu.

ABD desteği keserse Rusya kazanır

Austin Senato'daki bir oturumda "Desteğimiz olmadan Putin'in başarılı olacağını size garanti edebilirim" dedi ve ekledi: "Eğer şimdi altlarından halıyı çekersek, Putin daha da güçlenecek ve komşusunun egemenlik alanını ele geçirme konusunda istediğini yapmakta başarılı olacaktır"

Ukrayna'ya fon sağlanması Cumhuriyetçiler arasında zehirli bir konu haline geldi. Bazıları Kiev'in savaş çabalarını desteklemek için çok fazla para harcandığını ve bunun karşılığında çok az ilerleme kaydedildiğini savunuyor ve Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı savaşında İsrail'e askeri yardıma öncelik verilmesini destekliyor.

"Ukrayna'yı finanse etmekten bıktık"

ABD Temsilciler Meclisi'nden sekiz Cumhuriyetçi, Başkan Joe Biden'a hitaben yazdıkları mektupta "Amerikalı vergi mükellefleri, Ukrayna'da zafer vizyonu olmayan ve sonu gelmeyen bir çıkmazı finanse etmekten bıkmış durumdalar" dedi.

63. Mekanize Tugay'dan bir asker, 27 Ekim 2023'te Ukrayna'nın doğusunda Kreminna yakınlarındaki cephe bölgesinde bir ormanda yürüyor. (Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)

 

Muhalifler Kongre'de genel olarak azınlığı temsil etse de, Cumhuriyetçi hissiyattaki değişim Ukrayna'nın parti içindeki destekçilerini kızdırdı ve bu eğilimi nasıl tersine çevireceklerini bulmaya çalışıyorlar.

Ukrayna için 60 milyar dolar masada

Biden yönetimi tarafından öne sürülen yardım paketi Ukrayna için 60 milyar doların üzerinde bir meblağ içeriyor ve bu da Kiev'in Moskova'ya karşı büyük ölçüde bir yıpratma savaşına dönüşen mücadelesini sürdürmesine yardımcı olacak.

Her iki taraf da yüklü miktarda mühimmat tüketiyor. Çarşamba günü Ukraynalı yetkililer Rusya'nın son 24 saat içinde 120'ye yakın yerleşim yerini bombaladığını ve bunun bu yıl içinde tek bir günde gerçekleşen bombardımandan daha fazla olduğunu söyledi.

(Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times)

 

Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko yaptığı açıklamada saldırılarda en az üç sivilin öldüğünü, konutların ve bir petrol rafinerisinin ateş altında kaldığını söyledi. Klymenko'ya göre Ukrayna'nın doğusu ve güneyi en çok etkilenen bölgeler oldu.

Rusya'nın hedefi enerji altyapısı

Ukraynalı yetkililer, kış yaklaşırken Moskova'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını yenileyebileceği konusunda uyarıda bulundular ancak enerji tesislerinin etrafındaki savunmayı geliştirdikleri ve Batılı ortaklarından daha fazla hava savunma sistemi aldıkları için böyle bir saldırıya hazırlıklı olduklarını söylediler.

Ancak Kiev güçleri cephe hattı boyunca şiddetli çatışmalarla da mücadele ediyor. Rusya son haftalarda doğudaki Avdiivka ve Kupiansk kasabaları çevresinde saldırıya geçti. Ukrayna birlikleri defalarca saldırı ve bombardımanla karşı karşıya kalsa da saldırılara büyük ölçüde direndi ve çok az toprak kaybetti.

Avdiivka, Ukrayna'da hasar görmüş bir konut binası, 15 Ekim 2023. (Fotoğraf: Nicole Tung/The New York Times)

 

Avdiivka'daki askeri yönetimin başı Vitalii Barabash, aylardır süren bombardıman nedeniyle zaten harap olan kasabanın yeni bir saldırı dalgasına hazırlandığını söyledi. Barabash, ulusal televizyona verdiği demeçte "Düşman yeniden toplanıyor, ekipman ve personel getiriyor. Bunu duyuyor ve görüyoruz" sözlerini kaydetti.

İHA'lara 1 milyar dolar ayırdı

Moskova'nın savaş kabiliyetini engellemek isteyen Ukrayna, uzun menzilli saldırılarla Rus askeri teçhizatını ve depolarını giderek daha fazla hedef alıyor. Birçok analistin uzun süreli bir savaş olacağına inandığı bu mücadeleyi sürdürebilmek için ise Ukrayna yerli silah üretimini arttırdı ve insansız hava aracı üretimine 1 milyar dolardan fazla para ayırdı.

Bizi yalnız bırakırsanız işimiz çok zor

Ancak analistler, Rusya'daki askeri üretimin mevcut büyümesiyle birlikte Moskova'nın önümüzdeki aylarda savaş alanında maddi bir avantaja sahip olacağını söylüyor. Ukraynalı yetkililere göre bu nedenle Kiev'in en büyük askeri destekçisi olan ABD gibi müttefiklerin yardımlarının devam etmesi kritik önem taşıyor.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov verdiği bir röportajda "Ortak işbirliğimizi sürdürürsek kazanırız. Eğer bizi kendi halimize bırakırsanız, o zaman işimiz çok daha zor olacak" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy son haftalarda dünyanın dikkatinin Ukrayna'dan başka yöne kaydığının farkında. Yaptığı son konuşmada, ülkesinin güçlerinin Rusya'nın Karadeniz Filosunu Ukrayna'nın batı kıyılarından nasıl uzaklaştırdığını anlattı. Bu durum Moskova'nın Ukrayna'yı vurmak için gemilerini kullanma kabiliyetini sınırladı ve Kiev'in tahıl ihracatı için bir nakliye rotasını güvence altına almasına yardımcı oldu.

Zelenskiy, "Ukrayna'nın Karadeniz savaşındaki başarısı tarih kitaplarında yer alacak" şeklinde konuştu. Ancak son haftalarda dünya gündemini meşgul eden Orta Doğu'daki savaşın ardından Ukrayna işgalinin geri planda kalması Zelenskiy'i de kara kara düşündürüyor.

© 2023 The New York Times Company