28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 04.07.2022 21:54 | Son Güncelleme: 04.07.2022 22:13

TikTok nasıl çok satan kitaplara yön vermeye başladı?

Sosyal medya platformları arasında son yıllarda dikkat çeken bir başarı yakalayan TikTok, kitap satışlarını da etkiledi. New York Times, platformunun nasıl çok satan listelerini domine ettiğini yazdı
TikTok nasıl çok satan kitaplara yön vermeye başladı?

Elizabeth A. Harris / The New York Times

Bu yılın en çok satan kitaplarının çoğunda ortak bir nokta var ancak bu ünlü veya köklü bir yazar, bir film veya bir TV şovu gibi olağan faktörlerden hiçbiri değil.

Ortak noktaları TikTok.

Geçen yılın başlarında yayıncılık endüstrisi, kısa videolarla trafik sağlayan sosyal medya platformu TikTok'ta okuyucuların sevgi gösterisinde bulunduğu kitapların çok satanlar listelerinde göründüğünü fark etmeye başladı. Yayıncılar şaşırdı, yazarlar şaşırdı, o TikTok videolarını yapan okuyucular bile şaşırdı. 

Bir yıl sonra #BookTok hashtag'i kitap dünyasında sürekli ve güçlü bir kuvvet haline geldi ve piyasadaki en büyük satıcılardan bazılarının yaratılmasına yardımcı oldu. Örneğin Colleen Hoover'ın kitapları TikTok'ta sansasyon yarattı ve Hoover şu anda ülkede en çok satan yazarlardan biri.  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu basılı kitabın satışını izleyen NPD BookScan, bu yıl şimdiye kadar en çok satan 10 kitaptan dördünü Hoover'ın yazdığını söyledi.

Satışlar yüzde 50 arttı

NPD Books iş geliştirme direktörü Kristen McLean, TikTok'un "Yenilikten pazar için gerçek bir çapaya geçiş yaptığını" söyledi. McLean, “Süpermarket raflarına hakim olma, havaalanı mağazalarına hakim olma, kitapçılarda ön masalara hakim olma fikri gerçekten artık aynı şekilde değil” dedi.

BookScan'e göre, şimdi yetişkin kurgusunun komuta güçlerinden biri olan BookTok, yazarların 2021'de 20 milyon basılı kitap satmasına yardımcı oldu. Bu yıl şimdiye kadar, satışlar yüzde 50 daha arttı. NPD Books, başka hiçbir sosyal medya biçiminin satışlar üzerinde bu tür bir etkiye sahip olmadığını söyledi. BookTok, yazarlar ve yayıncılar gibi kitap dünyasındaki olağan güç oyuncularının egemenliğinde değil, çoğu genç olan, sevdikleri kitaplar hakkında konuşurken, bazen ağlayarak veya çığlık atarak ya da bir kopyasını fırlatırken kendi tavsiyelerini ve videolarını paylaşan düzenli okuyucular tarafından yönetiliyor. 

En popüler videolar genellikle kitabın yazarı, yazımı ve hatta konusu hakkında geleneksel bir incelemenin yaptığı gibi bilgi sunmaz. Bunun yerine okuyucular kitabın sunacağı duygusal yolculuk hakkında açıkça konuşurlar. 

Doubleday'in pazarlama direktörü Milena Brown, birçok insanın aradığı şeyin de bu olduğunu söylüyor. Brown, videoların çoğunun içeriğinin  “Beni böyle hissettiriyor ve seni de böyle hissettirecek” diye açıklıyor. Brown, “Ve insanlar da tıpkı “Bunu hissetmek istiyorum. Onu bana ver” gibiler” dedi.

Özünde, BookTok bir kitap satmak için her zaman gerekli olan şeyi güçlendiriyor: kulaktan kulağa yayılması. Platformda 70 bin takipçisi olan Washington'daki East City Kitabevi'nin mağaza müdür yardımcısı Laynie Rose Rizer, "Bence bir kişi onu radara koyabilir, ancak bir kitabın gerçekten başarılı olması için BookTok'un geri kalanının devreye girmesi ve onunla birlikte büyümesi gerekiyor" dedi. 

Çıkan kitaplar çoğunlukla kurgu ve genellikle birkaç yıllık. Bu yayıncılıkta olağandışı bir durumdur, çoğu kitap eğer bir satış patlaması yaşarsa bu en başta olur. Satışlar başlangıçta genç yetişkinlere yönelik başlıklar arasında yoğunlaşmıştı, ancak BookScan'e göre BookTok artık yetişkinlere yönelik kurguda daha da güçlü. Romantizm başka bir ana kategori ve onu bilimkurgu ve fantazi takip ediyor. Ancak Uğultulu Tepeler ve Muhteşem Gatsby gibi klasikler bile biraz TikTok sevgisi kazanıyor.

© 2022 The New York Times Company