Alex Travelli, Hari Kumar / New York Times
Hindistan, ABD'ye yaptığı ihracatın büyük bir kısmına %27 oranında gümrük vergisi uygulamakla karşı karşıyayken bile, şirket yöneticileri ve hükümet yetkilileri bu durumun iyi bir tarafı olduğunu düşünüyordu. Hindistan'ın en büyük ekonomik rakibi Çin ve Vietnam gibi daha küçük rakipleri daha da kötü durumdaydı.
Hindistan son yıllarda Çin'e alternatif bir üretim ülkesi olmak için yoğun çaba sarf ediyordu ve son gelişmelerden sonra aniden bir avantaj elde etmiş gibi görünüyor.
Hindistan ve küçük rakipleri ek gümrük vergilerinde 90 günlük ertelemeler aldı ve ABD Başkanı Donald Trump Çin'e karşı gümrük vergisini %145'e yükselterek iki katına çıkardı.
Hindistan için önemli bir fırsat doğdu
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin iktidar partisinden Parlamento üyesi ve ülkenin iş dünyası lobisinin önde gelen isimlerinden Praveen Khandelwal, Çin'den Amerika'ya yapılan ithalata getirilen yüksek verginin “Hindistan'ın ticaret ve sanayisi için önemli bir fırsat” olduğunu söyledi.
Oldukça büyük bir işgücüne sahip olan Hindistan uzun süredir Çin'in ağırlığını koyduğu imalat sektörüne girmeye çalışıyor ancak fabrikaları henüz hazır değil. Modi geçtiğimiz 10 yıl boyunca “Make in India” adını verdiği bir hedefin peşinden gitti.
Hükümet stratejik sektörlerde üretim yapan şirketlere 26 milyar dolardan fazla bütçe ayırarak teşvikler verdi ve Hindistan'ın Çin ithalatına bağımlılığını azaltmak adına yabancı yatırımları çekmeye çalıştı.
Foxconn'un ilgisi Çin'den Hindistan'a kaydı
Başarılar da elde edildi. Bunlardan en dikkat çekeni, Tayvanlı fason üretici Foxconn'un Apple için Hindistan'da iPhone üretmeye başlaması ve bazı işleri Çin'den taşıması oldu.
Ancak on yıl içinde Hindistan'da imalatın rolü, hizmetler ve tarıma kıyasla, ekonominin %15'inden %13'ünün altına düştü.
İmalatın ve getirebileceği istihdamın Hindistan'ın küresel bir güç olarak yükselişi için çok önemli olduğu düşünülüyor. Hindistan'ın beş katı büyüklüğünde bir ekonomiye sahip olan Çin, dünyanın geri kalanının satın almak istediği şeyleri üretip satarak refaha doğru hızla ilerleyen Asya ülkelerinin en büyüğü. Ancak imalat, Doğu Asya ekonomilerinin çoğunda %25'lik bir paya sahip, yani Hindistan'dakinin iki katı.
Hindistan'a 10 yıl yetmedi
Modi'nin yönetimi altında kamu altyapısı uzun bir yol kat etti. Ancak 10 yıl, ülkenin büyüyen işgücünü işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitmek için yeterli bir süre olmadı. Hindistan'ın ekonomik açıdan güçlü bölgelerini birbirine bağlamak söz konusu olduğunda da yol engebeli olmaya devam ediyor.
Yeni Delhi'den sekiz şeritli yeni bir otoyolla sadece bir saat uzaklıkta bulunan Haryana'daki Rai Sanayi Bölgesi, bu yüzyılın başlarında buğday ve hardal mahsulü yetiştirilen toprakları kaplıyor. Tozlu ızgara üzerindeki fabrikalardan bazıları 20 yıldır otomobil parçaları ve işlenmiş gıdalar üretiyor. Diğerleri ise yeni başlıyor ve yakın zamanda bir atılım yapmayı umuyor.
2019'da araçlar için lityum-iyon piller üreten LiKraft'ı kuran Vikram Bathla, teknolojiye erişimin işinin önündeki en sinir bozucu engel olduğunu söyledi. Büyük ölçüde, toplu olarak satın alınması gereken ve sevkiyatı zaman alan ithalata bağımlı olan Bathla, teknik işleri yapmak için ihtiyaç duyduğu kişileri işe almakta zorlanıyor.
Kalifiye çalışan sorunu
Bathla şu sözleri kaydetti:
“Ekipman satın alabiliriz ve alıyoruz da. Bunların çoğu Çin'den geliyor. Sahip olmadığımız şey bunları kullanacak kalifiye işçiler”. Bathla, beş yıldır kendisinden 15 yıl önce işe koyulan rakiplerine yetişmeye çalıştığını söyledi.
Üretim işletmelerine yönelik bir ticaret örgütünün genel sekreteri olan Anil Bhardwaj, pahalı hammaddelerin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söyledi. Bhardwaj ayrıca yüksek arazi maliyeti, doğru türde mühendis eksikliği ve bankalardan iyi finansman sağlanamamasının da sorunu büyüttüğünü söyledi. Bhardwaj'ın ve diğer işletme sahiplerinin karşılaştığı zorlukların birçoğu tutarsız hükümet politikaları ve bürokrasiden kaynaklanıyor.
Adalet sistemi iyi işlemiyor
Bhardwaj ayrıca üreticilerin karşılaştığı daha az belirgin bir ihtiyaçtan da bahsetti: iyi işleyen bir adalet sistemi. Hindistan'daki mahkemelerin yavaş ve kararlarının keyfi olduğunu belirten Bhardwaj, meslektaşları gibi küçük işletmelerin daha iyi avukatlara ve siyasi nüfuza sahip büyük firmaların insafına kaldığını söyledi.
Eyaletler, Çin'in fabrikalarını dünyanın gıpta ettiği üretim sisteminin bazı kısımlarını kopyalamayı başardı. Tamil Nadu eyaletindeki Apple tedarikçilerinden oluşan bir grup, bazı tahminlere göre dünyadaki iPhone'ların %20'sini üretiyor. Son birkaç yıla kadar neredeyse tamamı Çin'de üretiliyordu.
Tamil Nadu'nun ana havaalanındaki kayıtlar, Trump'ın %27'lik gümrük vergisini açıklamasından önceki haftalarda, Apple ve diğer şirketlerin stok yapmasıyla birlikte giden elektronik sevkiyatının iki katına çıkarak ayda 2 bin tonu aştığını gösteriyor. Trump'ın Cuma günü akıllı telefonları ve diğer elektronik cihazları gümrük vergisi kapsamı dışında tutma kararı, iPhone'ları Amerika'ya gönderme telaşını azaltabilir.
Hindistan'da iPhone üretimi artabilir
Yine de uzun vadeli değişiklikler söz konusu. Apple'ın tedarikçileriyle yakın çalışan ve planlarını kamuoyuna açıklama yetkisi olmayan bir kişi, tedarikçilerin üretimi artırmayı umduklarını, böylece Hindistan'ın dünyadaki iPhone'ların %30'unu üretebileceğini söyledi.
Politikacı Khandelwal, Hindistan'ın elektronik, otomobil parçaları, tekstil ve kimyasallar da dahil olmak üzere pek çok sektörde Çin'e karşı uygulanan %145'lik gümrük vergisinin yarattığı bir gecelik avantajı kullanmaya hazır olduğunu söyledi.
© 2025 The New York Times Company