08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2022 11:42 | Son Güncelleme: 25.04.2022 11:52

Ukrayna: BM müzakere yerine insani yardıma odaklansın

Ukraynalı iki üst düzey yetkili, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Kiev'den önce Moskova’ya gitmesine tepki gösterdi. Guterres’in barış müzakerelerinden önce Ukrayna’da ihmal ettiği insani yardıma odaklanması gerektiği mesajı verildi
Ukrayna: BM müzakere yerine insani yardıma odaklansın

Eduardo Medine / The New York Times

Pazar günü iki Ukraynalı yetkili, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin bu hafta Moskova'ya yapmayı planladığı geziyle ilgili şüphelerini dile getirerek, António Guterres'in önce Kiev'i ziyaret etmesi ve Moskova'daki barış görüşmeleri yerine insani yardıma odaklanması gerektiğini belirtti.

Guterres Lavrov ve Putin’le buluşacak

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre Guterres salı günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile buluşacak. Ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Daha sonra Ukrayna'ya giderek perşembe günü Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile bir görüşme gerçekleştirecek.

Zelenskiy’nin danışmanından eleştiri

Bir BM sözcüsü yaptığı açıklamada, “Guterres, Ukrayna'ya acilen barış getirmek için neler yapılabileceği hakkında konuşmayı umuyor" dedi. Ancak Zelenskiy'nin danışmanı Igor Zhovkva, Guterres'i Moskova'ya seyahat ettiği için eleştirdi. Pazar günü NBC'nin Meet the Press programında konuşan Zhovkva, BM'nin Ukrayna'ya insani destek sağlamaya daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi. Zhovkva, "Herhangi bir barış görüşmesi yalnızca sonuç alınırsa iyidir" dedi. Ancak Guterres'in düzenlediği görüşmelerin herhangi bir çözüm getireceğine dair şüphe duyduğunu da sözlerine ekledi.

BM insani yardıma odaklanmalı

Zelenskiy’nin danışmanı “BM insani destek açısından Ukrayna'da geride kalıyor, bu yüzden Guterres’in buna odaklanması iyi olur” diye konuştu. BM; Guterres'in ayrıca Ukrayna halkına insani yardımın kapsamını tartışmak için BM personeliyle de bir araya geleceğini söyledi. Ukrayna Başbakanı Denys Shmihal CBS’teki Face the Nation programında Rusya'nın bu müzakereyle ilgilenmediğini söyledi. Shmyhal, Rusya’nın gıda ve enerji krizleri yaratmakla ilgilendiğini, bu müzakereyi uygun şekilde yürüteceklerinden şüphe duyduğunu dile getirdi.

© 2022 The New York Times Company