27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2022 12:42 | Son Güncelleme: 07.05.2022 15:10

Ukrayna karşı saldırılara geçti

Nazi Almanyasına karşı zaferin kutlandığı 9 Mayıs’ta Putin’in, başarı ilan edeceğine dair söylentiler Ukrayna’nın karşı saldırıları artırmasına neden oldu. Donbas cephesinde iki tarafta kayda değer ilerleme sağlayamazken savaşın yarattığı tahribat büyüyor
Ukrayna karşı saldırılara geçti

Marc Santora ve Dan Bilefsky / The New York Times

Batı’nın sağladığı gelişmiş silahlar ve uzun menzilli topçular Ukrayna’yı cesaretlendirdi. Cuma günü kuzeydoğu Ukrayna'da, Rus güçlerine karşı saldırıya geçerek onları iki kritik şehirden püskürtmeyi amaçladılar. Doğu bölgesindeki çatışma giderek acımasızlaşan bir yıpratma harbine dönüşüyor.

Büyük bir ilerleme yok

Ukraynalı yetkililer, Sovyetlerin Nazi Almanyası zaferini kutlayan yıllık Rus tatili Zafer Bayramı'nı kutladığı pazartesi günü, Putin’in bir başarı ilan etmek istediğini düşünüyor. Hafta sonu olası yoğun Rus saldırılarına hazırlanıyorlar. Yerel liderler yeni sokağa çıkma yasakları ilan etti ve artan Rus füze saldırıları tehdidine dair acil uyarılar yayınladı.

Ukrayna karşı saldırıya geçti

Ukrayna Başkomutanı Valeriy Zaluzhnyi, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'e verdiği demeçte, “Şiddetli savaşların yanı sıra Harkov ve İzium bölgelerinde savunma operasyonlarından saldırıya geçişler yaşanıyor" dedi.

Rus kuvvetleri, daha güneydeki Kramatorsk ve Sloviansk şehirleri ile Lyman ve Barvinkove kasabalarının çevresinde Ukrayna birliklerini tuzağa düşürme girişimlerini artırmış görünüyor.

İşte diğer önemli gelişmeler:

  • Cuma günü bir tahliye konvoyu, şehri savunan son Ukraynalı askerlerle birlikte Azovstal çelik fabrikasında yaklaşık 200 sivilin yer altında mahsur kaldığına inanılan yıkık Mariupol şehrine tekrardan gönderildi.
  • Putin'in müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yeni önerilen yaptırımlarının Macaristan ekonomisi üzerinde bir nükleer bomba etkisi yaratacağını söyledi.
  • ABD'li yetkililer The New York Times’a, Ukrayna kuvvetlerinin nisan ayında Rus Karadeniz filosunun amiral gemisini bulması ve vurmasında Amerikan istihbaratının yardımcı olduğunu söyledi.
  • Birleşmiş Milletler cuma günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Ukrayna tahıl stoklarını yağmaladığına ve tahıl depolama tesislerini tahrip ettiğine dair artan kanıtlar olduğunu söyledi.
  • First Lady Jill Biden, ofisinden yapılan açıklamaya göre cuma günü Romanya'ya gitti. Savaş nedeniyle yerinden edilmiş mültecileri ziyaret edeceği ve Ukrayna ile Slovakya sınırını gezeceği Doğu Avrupa gezisine başladı.

© 2022 The New York Times Company