25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2022 00:40 | Son Güncelleme: 27.02.2022 01:15

Ukrayna ordusunun arkasında, hayatlarını riske atan gönüllüler var

The New York Times'tan Andrew E. Kramer, Rusya'nın saldırısı karşısında Ukrayna'ya destek veren gönüllü gruplar hakkında yazdı
Ukrayna ordusunun arkasında, hayatlarını riske atan gönüllüler var

Andrew E. Kramer / The New York Times

Ülkenin düşük bütçeli ordusuna yıllardır kıyafet, tıbbi teçhizat, telsiz ve yemek desteğinde bulunan gönüllüler ile aktivistler, (saldırıların başladığı) perşembe günü Ukrayna askerin yanındaydı.

İki ülkenin ordularının savaşında, tabandan gelen bu tarz destekler önemsiz gözükebilir. Ancak Rusya’nın göreceli olarak küçük olan 2014 ve 2015 yılındaki saldırılarında, bu destek kilit bir rol oynadı. Düzinelerce örgütlü gönüllü grupları, Rus askerlerine direnç gösterebileceklerini ortaya koymuştu. 

''Yıllardır hazırlanıyorduk''

Savaş alanında gönüllü sağlık görevlisi olan beyin cerrahı Yuri Skribets, “Bunun için yıllardır hazırlanıyorduk” diyor. Yuri, Rus askerlerinin sadece birkaç saat uzakta olduğu Pavlograd kentinde gönüllülük yapıyor.   

Gönüllü sağlık görevlileri, tuğla bir depodan bozma merkezlerinde, dev bir ahşap sobanın yanında, perşembe gününü sırt çantalarına acil tıbbi teçhizatlar doldurarak geçirdi. Bu malzemelerin çoğunluğu kanamayı durdurmak adına kullanılan turnikeler, pıhtılaştırıcı maddeler ve bandajlardı. 

Gönüllü doktorların ve hemşirelerin örgütü yıllardır, Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların Ukrayna güçleriyle çatıştığı doğu Ukrayna’daki cephelerde görev alıyor. Gönüllüler, ordunun yükünü azaltmak için yaralı askerleri sivil bir hastaneye taşıyor.

Uzun süredir, öfke ve kararlılığın harmanıyla, olabilecek büyük bir işgale hazırlanıyorlardı. 

Skribets: Bütün dünya zayıf. Kimse Putin’e hakiki bir şekilde direnmedi, varılan sonuç işte bu

Merkezin duvarında, 2014’te başlayıp -perşembe günü başlayan kapsamlı işgalin tersine- Ukrayna’nın kısıtlı bir alanında yaşanan savaşta öldürülen 8 grup üyesinin fotoğrafı asılı. Portrelerin altında onlara adanmış mumlar ve onları yâd etmek amacıyla yerleştirilmiş eşyalar vardı.

Geçen yıl Başkan Volodimir Zelenskiy’nin hükümeti, ılımlı sivil toplum gruplarından, silahlı ve politik olarak aktif paramiliterlere kadar uzanan bu tür örgütlerin çalışmalarını, Bölgesel Savunma Kuvvetleri adı verilen askeri komuta altında resmileştirmeye çalıştı.

''Kiev pes ederse siviller direnmeye hazır''

Ordu ve bağımsız grupların birlikte, Rus işgaline karşı ayaklanmayı yürütebileceği düşünülüyor. Gönüllü sağlık çalışanı Oleksandr Isenko, “Eğer Kiev hükümeti pes ederse, birçok sivil direnmeye hazır” diyor. Örgütünün gizli bölgelerde yaralı askerleri tedavi etme planı olup olmadığı sorusunu ise cevapsız bırakıyor. 

Grubun yardımcı yöneticisi Anna Fedyanovich, bütün malzemelerinin bağışlandığını ve üyelerin tamamının gönüllü olduğunu belirtiyor. Fedyanovich, pek umutlu duyulmasa da, “Bence ordumuz işgale izin vermeyecek” diyor. Ardından, Biden’ın saldırı öncesindeki açıklamasına atıfta bulunarak, Rusya’nın elinde gönüllüleri ve vatanseverleri tutuklamak için bir liste olduğunu savunuyor. Bu, kendisinin de dahil olabileceği bir liste.

Eğer Rus ordusu şehri işgal ederse, Rus yanlısı komşu kentlerin onları kolayca ele vereceğinden kaygılanıyor: ”Herkesin, onlara ihanet etmeye hazır olan komşuları var. Tutuklanmadan, hatta işkence görmeden olası durumu nasıl atlatırım bilemiyorum. Burada kalmayı hayal etmek oldukça zor.”

© 2022 The New York Times Company