08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.05.2024 00:00 | Son Güncelleme: 25.05.2024 00:00

Ukrayna orduya katmak için mahkumları serbest bırakmaya başladı

Ukrayna, iki yılı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle tükenen ve Rusya'nın aralıksız saldırılarıyla zorlanan ordusunu yeniden inşa etme çabalarının bir parçası olarak, ordusunda görev yapmaları için mahkumları serbest bırakmaya başladı
Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times
Fotoğraf: Tyler Hicks/The New York Times

Constant Méheut / The New York Times

Ukrayna Adalet Bakanı Denys Maliuska Cuma günü verdiği bir röportajda, geçen hafta yürürlüğe giren ve hükümlülerin hizmetlerinin sonunda şartlı tahliye olasılığı karşılığında orduda hizmet etmelerine izin veren bir yasa kapsamında yaklaşık 350 mahkumun serbest bırakıldığını söyledi.

Ülkedeki mahkemelerin her tutuklunun askere alınma talebini onaylaması gerekiyor ve Maliuska, yargının şu ana kadar yapılan 4 bin 300 başvurunun çoğunu değerlendirdiğini söyledi. Maliuska, aralarında tutukluların da bulunduğu 20 bin kadar kişinin Ukrayna ordusunda halihazırda görev yapan yüz binlercesine katılmak üzere askere alınabileceğini söyledi.

Bu politika, Rusya'nın kuvvetlerini güçlendirmek için yaygın olarak kullandığı bir uygulamayı yansıtmakla birlikte bazı yönlerden farklılık gösteriyor. Rusya'nın programı şiddet içeren suçlardan hüküm giymiş mahkumlara açıkken, Ukrayna yasası iki veya daha fazla cinayet, tecavüz veya diğer ciddi suçlardan hüküm giymiş kişileri kapsamıyor.

Cinayetten yatanlar askere katılacak

Bazı Ukraynalı milletvekilleri başlangıçta tasarlayarak cinayet işleyen hüküm giymiş kişilerin bu haktan yararlanamayacağını söylemişti. Ancak Maliuska, Cuma günü yaptığı açıklamada, cinsel şiddet gibi ağırlaştırıcı sebeplerle işlenmediği sürece, tek bir cinayetten hüküm giymiş kişilerin serbest bırakılabileceğini açıkladı.

Maliuska, "Bazı benzerlikler var ama bunun Rusya'nın yaptığıyla aynı olduğunu söyleyemem" dedi.

Ukrayna savaşın başlarında Rusya'nın şartlı tahliye karşılığında esirleri askere alma çabasıyla alay etmişti. Ancak çatışmalar üçüncü yılına girerken ve Ukrayna güçleri cephe hattında zorlanırken Ukrayna'nın daha fazla askere ihtiyacı var.

Maliuska, "Asker açığı bu kararımızın ardında yatan ana nedendir" dedi.

Sayılar arasındaki tutarsızlıklar

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Şubat ayında yaptığı açıklamada savaşta 31 bin Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi, ki bu rakam Ağustos ayında yaklaşık 70 bin Ukraynalı askerin öldüğünü söyleyen ABD'li yetkililerin tahminlerinin oldukça altında.

Ukrayna geçtiğimiz aylarda askere alınmaktan kaçmaya çalışanları yakalamak için sınır devriyelerini arttırdı ve askere alınma yaşını 27'den 25'e indirdi. Yüzyılı aşkın bir süredir devam eden demografik krizin bir sonucu olarak 20'li yaşlardaki erkeklerden oluşan zaten küçük bir neslin içinin boşalmasını önlemek için genç erkekleri askere almadı.

Son olarak Ukrayna, askerlik çağındaki tüm erkeklerin adres ve sağlık durumlarıyla ilgili güncel bilgileri devlete bildirmelerini zorunlu kılan bir yasa çıkardı. Ukrayna Savunma Bakanlığı bu hafta yaptığı açıklamada yaklaşık 700. bin kişinin bilgilerini çevrimiçi bir platformda güncellediğini söyledi.

Kuzeyden gelen saldırı Ukrayna'yı zayıf düşürdü

Ukrayna'nın acil ek birlik ihtiyacı, Rus güçlerinin iki hafta önce ülkenin kuzeydoğusunda, Harkov şehri yakınlarında yeni bir cephe açmasından bu yana daha da belirgin hale geldi. Moskova'nın saldırısı Ukrayna güçleri arasında tansiyonu yükseltti ve cephe hattının diğer sıcak noktalarındaki birliklerini yeniden konuşlandırmak zorunda bırakarak buralardaki savunmalarını zayıflattı.

Daha çok hırsızlık suçundan yatanlar salıverildi

Bu hafta, batıdaki Hmelnitski kentindeki bir mahkeme, mahkumların askere alınmasına izin veren yasa kapsamında 50'den fazla mahkumu serbest bıraktığını açıkladı. Orduya katılmak için şartlı tahliye başvurusunda bulunan mahkumların çoğunun hırsızlıktan hüküm giymiş genç erkekler olduğu ve birçoğunun savaşta ölen akraba ve arkadaşlarının onları savaşa katılmaya motive ettiği belirtildi.

Mahkumları askere alma hamlesi Ukrayna kamuoyunda büyük tepkilere yol açmadı ve ağırlıklı olarak pek çok sivil ve milletvekili, mahkumların da diğer vatandaşlar gibi ülkelerini savunmakla yükümlü olduğunu söyledi. Ayrıca Rusya'ya karşı savaşmak için orduya katılmanın bir kurtuluş şansı olduğunu söylediler.

Mahkumların orduya entegrasyon zorluğu

Ukrayna ordusunun yeni askerleri nasıl kullanacağı belirsizliğini koruyor. Yetkililer, mahkumların özel birliklere entegre edileceğini ve savaşın sonuna kadar serbest bırakılmayacaklarını söyledi.

Ancak sayılarını önemli ölçüde artıracak ve savaş alanındaki durumu değiştirecek kadar mahkumun orduya katılıp katılmayacağını zaman gösterecek.

Mahkumlar şartlı tahliye teklifine mesafeli

Hmelnitski'deki mahkeme yaptığı açıklamada, çok sayıda mahkumun yasa kapsamında "şartlı tahliye edilmek istemediğini" söyledi. Maliuska, birçok kişinin bekleyip orduya katılan ilk mahkum dalgasında neler olduğunu görmeyi beklediğini söyledi.

Maliuska, orduya katılmaya mesafeli duran mahkumların eğitimin kalitesinin ne olduğunu, yeni askerlerin ve eski mahkumların memnun olup olmadıklarını, onlara düzgün davranılıp davranılmadığını bilmek istediklerini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company