29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.05.2022 12:15 | Son Güncelleme: 14.05.2022 12:39

Ukrayna’da ilk savaş suçu yargılaması başladı

Ukrayna’da ilk defa bir Rus askeri, savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanmaya başladı. İlk duruşması yapılan davada Çavuş Vadim Shysimarin, 62 yaşındaki Ukraynalı bir sivili öldürmek suçlamasıyla hakim karşısına çıktı
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Valerie Hopkins ve Matthew Mpoke Bigg /The New York Times

Ukraynalı yargı makamları, bir sivili kurşuna dizmekle suçlanan Rus askerine karşı dava açtı. Bu, işgalin şubat ayında başlamasından bu yana Rus ordusunun bir üyesinin işlediği şüpheli bir savaş suçuyla ilgili ilk dava. Çavuş Vadim Shysimarin (21), Kiev'in yaklaşık 320 kilometre doğusundaki Sumi bölgesindeki Chupakhivka Köyü'nde bisiklete binen 62 yaşındaki bir sivili vurmakla suçlanıyor. Sivil tam kapsamlı işgalin başlamasından dört gün sonra, 28 şubatta öldürüldü ve cesedi yol kenarında bırakıldı.

Nasıl yakalandığı bilinmiyor

Moskova bölgesinden bir tank tümenininden olan Shysimarin olaydan sonra yakalandı. Ancak nasıl yakalandığına dair ayrıntılar belirsizliğini koruyor. İddianame çarşamba günü sunulacak. Çavuş, 10-15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Asker, cuma günü kelepçeli olarak mahkeme salonuna getirildi ve cam bölmede kilitli olarak adli makamların karşısını çıktı. Mavi ve gri kapüşonlu bir sweatshirt ile eşofman giyen Shysimarin’nin boynu duruşma boyunca eğikti ve gazetecilerin nasıl hissettiğine dair sorularını yanıtsız bıraktı.

Olay nasıl gelişti?

Ukrayna istihbarat teşkilatı SBU ve başsavcılık tarafından yürütülen soruşturmaya göre çavuş ve diğer dört asker, Ukrayna kuvvetlerinden kaçarken silah zoruyla bir araba çaldı. Yol kenarında telefonda konuşan 62 yaşındaki silahsız bir sivili bisiklete binerken gördüler. Savcılar, Shysimarin'e asker grubunu ihbar etmemesi için sivili öldürmesinin emredildiğini söylüyor. Arabanın camından adamın kafasına bir Kalaşnikofla ateş edildi ve evinden yalnızca birkaç metre ötede öldürdü. Savcılar, Shysimarin'in kullandığı silahı tam olarak tespit edebildiklerinin altını çizdi.

Avukat: Benim için sadece iş

Shysimarin, Ukrayna mahkemesinin atadığı avukat Viktor Ovsyannikov tarafından savunuluyor.
Savaş suçuyla suçlanan birini savunmak konusunda ne hissettiği sorulduğunda, “Benim için sadece iş. Müvekkilimin insan haklarının korunduğundan emin olmak, onun ülkesinden farklı bir ülke olduğumuzu göstermek çok önemli" diye konuştu.

Ukrayna’da yakalandı

Ukrayna başsavcısı İrina Venediktova ve Ukrayna kolluk kuvvetleri, uluslararası uzmanların desteğiyle savaş suçlarına ilişkin kanıtları titizlikle derliyorlar. Bu vakayı nadir yapan şey ise şüphelinin Ukrayna'da gözaltında olması. Savaş suçları davaları genelde çatışmayla ilgili uluslararası yasaların ihlallerinden kaynaklanır. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya'nın Nürnberg şehrindeki gibi en iyi bilinen davalar, büyük ölçüde çatışma sona erdikten sonra gerçekleşti.

Ruslar yalanlıyor

Ukrayna'daki Rus kuvvetleri ele geçirdikleri bölgelerde, çoğu muhtemelen savaş suçu kategorisine giren vahşetlerle suçlanıyor. Bu ihlaller uluslararası kamuoyunu Moskova’ya karşı harekete geçirmeye itti. Rus makamları, sivillerin öldürülmesi ve taciz edilmesiyle ilgili tüm sorumluluğu reddediyor. Perşembe günü BM insan hakları şefi Michelle Bachelet, Rus kuvvetlerinin Kiev'in kuzeyinde işgal ettiği bölgelerde binden fazla sivilin cesedinin bulunduğunu söyledi. Bachelet, rakamın muhtemelen artacağını belirtti.
Ukrayna hükümeti bütün cinayetleri belgelemek için süregelen çabaların ortasında, Kiev'in kuzeyindeki Buça’da savaş suçu işlediğini iddia ettiği 10 Rus askerinin isimlerini ve fotoğraflarını yayınladı.

© 2022 The New York Times Company