19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2022 19:23 | Son Güncelleme: 27.03.2022 19:45

Ukrayna'daki son gelişmeler: Joe Biden ABD'ye döndü

Biden Avrupa gezisini sonlandırırken, Zelenskiy yardım çağrılarını şiddetlendirdi. Ukrayna ordusu ülkenin doğusunda karşı taarruzlar gerçekleştiriyor ancak Ruslar Çernihiv’i kıskacına almaya yakın
Ukrayna'daki son gelişmeler: Joe Biden ABD'ye döndü

Marc Santora / The New York Times

ABD Başkanı Joe Biden üç günlük Avrupa gezisinden döndü.

Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy Batı’dan uçak, tank ve diğer silahlar için yaptığı çağrıları artırdı. 

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerini başkent Kiev’in çevresinden uzaklaştırmaya bugün de devam ediyor. Ukrayna ordusu, büyük bir Rus askeri oluşumunun ağır kayıplar yaşadığını, düşmanın yeniden toplanmak için Çernobil nükleer santralinin etrafındaki bir alana püskürtüldüğünü açıkladı. 

Kiev’in belediye başkanı Vitali Klitschko son gelişmelerin sağladığı güvenle, kentteki sokağa çıkma yasağını yarına kadar kaldırdı. Ancak Ukraynalı ve Batılı yetkililere göre, Rus kuvvetleri Kiev çevresindeki Bucha ve İrpin şehirlerini bombalamaya devam ederken, pozisyonlarını sağlamlaştırma girişimlerini sürdürüyor. 

Rusya Lviv'i vurmaya devam ediyor

Rusya aynı zamanda dün Joe Biden’ın Varşova’daki konuşmasından hemen önce Lviv şehrini bombalarla vurdu. Yüzyıllarca Polonya hükümdarlarına ev sahipliği yapan bir sarayda konuşan Biden, Putin’i bir kasap ve diktatör olarak nitelendirirken, Rus liderin güçte kalamayacağını da sözlerine ekledi. 

Ukrayna’nın diğer bölgelerinde çatışma son hızıyla devam ediyor. Cephe kuzeydeki Çernihiv’den güneydeki Mariupol’a kadar, yani yaklaşık 950 kilometreye yayılmış durumda. 

Rus kuvvetler Çernihiv’i çevreledi

Rus kuvetleri Çernihiv’i çevreledi. Belediye Başkanı Vladislav Atroshenko, kenti yaklaşık 150 kilometre ötedeki Kiev’e bağlayan tek köprünün patlatıldığını duyurdu. Mariupol şehrinde olduğu gibi on binlerce kişi kentte mahsur kalmış halde.  

Ukrayna ordusu doğu Ukrayna’da, Kiev ve Sumi şehirleri de dahil olmak üzere karşı taarruzlar düzenlemeye devam ediyor. Ancak Vladimir Zelenskiy, Biden’ın bugün Washinngton’a dönmesinin ardından, bütün Avrupa için savaştıklarını belirterek silah yardımı çağrılarını şiddetlendirdi. 

Zelenskiy, “Bu güvenliğin bedeli nedir? Bu son derece spesifik. Bu uçaklar Ukrayna için. Tanklar ülkemiz için. Bunlar uçaksavar siahlar, gemilere karşı cephaneler” diye konuştu. 

Diğer önemli gelişmeler 

Lviv sakinleri bu sabah uyandığında dün geceki füze saldıraların oluşturduğu hasarları gözlemlediler. Rus işgalinin batı Ukrayna’ya sıçramasından endişe duyuyorlar. 

Üç gün süren titiz diplomasi sonrası, Biden’ın Varşova’daki son sözleri dikkat çekti: “Tanrı aşkına, bu adam güçte kalamaz”. Bu sözleri ağzından mı kaçırdı yoksa bir mesaj mıydı?

Mariupol sakinleri çaresizce kapana kısıldıkları kentten kaçmaya çabalıyorlar. 

Bir başka eski Sovyet bölgesinde tansiyon yükseldi. Azerbaycan güçleri, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan ancak bağımsızlık iddiasında bulunan ve Ermenistan ile yakın müttefik olan Dağlık Karabağ’ın ordusuna insansız hava aracı saldırıları düzenledi.

© 2022 The New York Times Company