11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2022 12:31 | Son Güncelleme: 13.04.2022 19:27

Vladimir Putin'in müzakereler ve Donbas hakkındaki konuşmasının şifreleri

Uzun bir aradan sonra canlı yayında konuşan Vladimir Putin'in müzakereler ve Donbas hakkındaki sözleri kafaları karıştırdı. The New York Times, Putin'in açıklamalarının şifrelerini yazdı
Vladimir Putin'in müzakereler ve Donbas hakkındaki konuşmasının şifreleri

Anton Troianovski / The New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna ile barış görüşmelerinin çıkmaza girdiğini söyledi. Yaklaşık bir aydır savaşla ilgili ilk uzun açıklamasında, Kiev'in bir banliyösündeki Rus vahşetinin kanıtlarını hatalı bir şekilde sahte olarak nitelendirdi. Putin, Rusya'nın işgaline devam edeceği konusunda da ısrarcı.

İşgal devam edecek

Putin, Rusya'nın Uzak Doğu'sunda yeni inşa edilen uzay üssünde düzenlediği basın toplantısında, en son iki hafta önce İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmelerde Ukrayna’nın müzakere konumunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya'nın askeri harekatın tam olarak tamamlanıncaya kadar işgale devam edeceğini açıkladı. Operasyonun Rusya yanlısı ayrılıkçıların 2014'ten beri savaştığı doğu Ukrayna'daki Donbas bölgesine odaklandığını söyledi. Putin’in Donbas’ta kontrolü ele geçirme vurgusu savaş planlarını kısıtladığını gösteriyor. Putin ve astları, Ukrayna’nın bağımsız bir ülke olmaması gerektiğini söylemişti. 

"Amaç Donbas’takilere yardım etmek"

Putin “Başlangıçta genelkurmay tarafından önerilen plana göre ritmik ve sakin hareket edeceğiz. Amacımız Rusya ile kopmaz bağlarını hisseden, Donbas'ta yaşayanlara yardım etmek" dedi. Buna karşılık, Putin bir aydan biraz daha uzun süre önce Ukrayna liderlerinin Rus işgaline direnerek “Ukrayna devletinin geleceğini” riske attığı konusunda uyarıda bulunmuş; Kremlin Ukrayna’yı hatalı şekilde kolayca ele geçireceğini varsaymıştı. Yine de, Putin'in Ukrayna'daki daha sınırlı savaş hedeflerine ilişkin iddiasına güvenilemez. Hala eski Sovyet cumhuriyetinin kontrolünü ele geçirmek gibi nihai bir hedefi kovalıyor olabilir. 24 Şubat işgaline kadar Rus kuvvetleri aylar boyunca Ukrayna sınırına yığılıyor, Rus yetkililer işgal için herhangi bir plan olmadığını ve hareketlenmenin yalnızca askeri bir tatbikat olduğu konusunda ısrar ediyordu.

Kimyasal silah iddiası

Ukraynalı ve Batılı yetkililer, Rusya’nın zayıf lojistik nedeniyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ve diğer birçok önemli şehri ele geçirmeyi başaramamasından sonra, kuvvetlerini topladıkları Donbas'ta yoğun bir saldırı başlatacağını düşünüyor. Ancak Rusya savaşın neredeyse yedinci haftasında, getirdikleri ölüm ve yıkımı simgeleyen stratejik açıdan önemli güney Donbas limanı Mariupol'u ele geçirmedi. Batılı yetkililer, Rus kuvvetlerinin Ukrayna ordusunun direniş kalesi haline gelen Mariupol’daki bir çelik fabrikasına kimyasal silah atmış olabileceğine dair doğrulanmamış raporları değerlendirdiklerini söyledi. Kimyasal silah kullanımı bir savaş suçu.

Zelenskiy: Donbas böyle zulüm görmedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol’daki doğrulanmamış raporlara atıfta bulunarak, onları "mümkün olduğunca ciddiye aldığını" söyledi. Zelenkiy çarşamba günü erken saatlerde yayınlanan bir video konuşmasında “Donbas İkinci Dünya Savaşı'nda bile bu kadar kısa sürede böyle bir zulüm görmedi. Ve bu zulüm kimden? Rus birliklerinden" dedi. Rus kuvvetleri ayrıca, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Kharkiv ve çevresindekiler de dahil olmak üzere, çok az ya da hiç umutları olmayan sivil hedeflere ayrım gözetmeksizin defalarca füze ve top ateşledi. Salı günü, New York Times gazetecileri, Harkov banliyösünde bir Rus misket bombası saldırısının ardından kayıplar, kraterler ve delinmiş çatılar bırakan bir olaya tanık oldular.

Putin'e baskı artmaya devam ediyor 

Ukrayna güvenlik servisi salı gecesi Putin'in Ukrayna'daki en yakın müttefiki olan Rusya yanlısı oligark ve politikacı Viktor Medvedçuk'u gözaltına aldığını açıklayıp kelepçeli bir fotoğrafını yayınladı. ABD Başkanı Joe Biden, Putin’i soykırım yapan bir diktatör olarak nitelendirdi. ABD'li bir yetkili, Beyaz Saray'ın yakında Ukrayna'ya 750 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardımı açıklayacağını söyledi. Putin son haftalarda yalnızca videolarda gözüküyordu. Salı günkü canlı konuşmasında, görünürde net bir sonu olmayan savaş için iç desteği güçlendirmeyi amaçlıyor gibiydi. 

Putin: Batı çifte standardı

Yuri Gagarin'in uzaya çıkan ilk insan olduğu, Sovyet Soğuk Savaş zaferinin yıldönümü olan Kozmonotlar Günü’nde konuşan Putin, yeni Vostochny Uzay Üssü'nü sahnesi olarak kullandı. Putin'in en yakın müttefiki Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ona uzay üssünde eşlik etmesi, Ruslara savaşta tamamen yalnız olmadıklarını hatırlattı. Putin, Kiev'in Buça banliyösünde yaşanan vahşetlerle ilgili bir Rus gazetecinin sorusuna, Batı'nın "çifte standardı" diyerek tanıdık argümanlarını tekrarladı. ABD IŞİD'e karşı yürütülen savaşta Suriye'yi bombaladığında dünyanın sessiz kaldığını, Lukaşenko'nun Buça'daki sahnelerin bir İngiliz “provokasyonu” olduğuna dair kanıt sağladığını iddia etti.

Lukaşenko Putin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Buça'ya değinerek, "İngilizlerin gerçekleştirdiği bu psikolojik özel operasyonu ayrıntılı olarak tartıştık" dedi. Aslında, New York Times gazetecileri de dahil olmak üzere bağımsız müfettişler, Rus işgal birliklerinin geçen ay geri çekilmeden önce Buça'da sivillere karşı gerçekleştirdiği çok sayıda infaz tarzı cinayet, tecavüz ve işkence eyleminin kanıtlarını belgeledi.

Rusya’da hoşnutsuzluk belirtisi yok

Ancak Rusya’da Facebook ve Instagram'a ve birçok bağımsız haber sitesine erişim yok. Kremlin’in çizgisinden herhangi bir sapmayı 15 yıla kadar hapisle cezalandıran acımasız bir savaş sansür yasası Putin'in açıklamalarını giderek daha da tartışılmaz hale getiriyor. Batılı şirketler Rusya'dan çekiliyor, fiyatlar yükseliyor ve işten çıkarmalar artıyor. Ancak henüz yaygın bir halk hoşnutsuzluğu belirtisi yok ve anketörler savaş için önemli halk desteği bulguluyor.

Putin, Batı ittifakındaki ülkelerin yakında yaptırımların etkisini hissedeceğini, artan gıda ve yakıt fiyatlarının bunun kanıtı olduğunu söyledi. Özellikle Avrupa ülkelerinin toplu olarak ABD'nin “kanişi" gibi hareket ettiklerini bir kez daha gösterdiğini belirtti. Putin “Rus halkının zor koşullarda her zaman birleştiğini anlamadan, hep yanlış hesap yapıyorlar” dedi.

Putin: Başka seçenek yoktu

Putin salı günü, Donbas'taki Ukrayna birliklerine saldırmadan önce barışa hazır olduğuna dair hiçbir ipucu vermedi. Batılı yetkililer Donbas cephesinin şimdiye kadarki en şiddetli çatışma olmasından endişe duyuyor. Putin Batı'nın Ukrayna’yı Rus karşıtı haline getirdiğini iddia ederek, Rusya'nın işgal etmekten başka seçeneği olmadığını tekrarladı. Putin: Ukrayna'da olanlar bir trajedidir. Bize başka seçenek bırakmadılar. Seçim yoktu.

© 2022 The New York Times Company