07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2022 10:53 | Son Güncelleme: 15.03.2022 11:51

Vladimir Zelenskiy Rus askerlerini teslim olmaya çağırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bugün erken saatlerde yayınlanan bir video konuşmasında Rus askerlerini teslim olmaya çağırdı
Vladimir Zelenskiy Rus askerlerini teslim olmaya çağırdı

Jesus Jiménez / The New York Times

Zelenskiy, ofisi tarafından paylaşılan konuşmasında “Ukrayna halkı adına size bir şans veriyorum. Güçlerimize teslim olursanız, size insanlara nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranacağız: İnsanlar olarak, uygun bir şekilde" diye konuştu.  Başkan, Rusya'nın şimdiden 90 savaş uçağını kaybettiğini ve Rus birliklerinin böyle bir direniş beklemediğini belirtti: "Onlarca yıldır bizim hakkımızda yalan söyleyen propagandalara inandılar.”

Daha önce de nakit para teklifinde bulundu

Zelenskiy'nin teslim olma çağrısı, Ukrayna hükümetinin Rus birliklerine bu doğrultudaki ilk teklifi değil. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, iki hafta önce Rus askerlerine teslim olmaları halinde nakit para ve af teklifinde bulundu.

Teslim olanların sayısı bilinmiyor

Zelenskiy cumartesi günü yaptığı bir konuşmada binlerce Rus askerinin ya yakalandığını ya da teslim olduğunu açıkladı. Pentagon, bu ay bazı Rus birliklerinin teslim olduğunu söyledi ancak teslim olanların sayısından bahsetmedi.

Zelenskiy ayrıca, pazartesi akşamı Rus devleti tarafından yürütülen bir haber programının canlı yayınına giren ve “Size yalan söylüyorlar” yazılı bir pankartı tutan kadına değindi. Savaş hakkında Rus dezenformasyonuna karşı mücadele etmeye devam eden Ruslara minnettar olduğunu söyledi.  Protestocu kadın Marina Ovsyannikova, yayınını bastığı kanal olan Channel 1 için çalışıyordu. Protesto dolayısıyla gözaltına alınan Rusları destekleyen bir aktivist grup olan OVD-Info'ya göre, Ovsyannikova daha sonra gözaltına alındı ve küçük bir karakolda tutuldu.

Pazar günü, Mıkolayiv yakınlarındaki çatışmada yok edilen Rus askeri aracı. 6 Mart 2022. (Tyler Hicks/ The New York Times)

 

"Şansınızı kaybetmemelisiniz"

Zelenskiy, “Protesto etmekten korkmayanlara: Ülkeniz kendisini tüm dünyaya tamamen kapatmadığı ve devasa bir Kuzey Kore'ye dönüşmediği sürece savaşmalısınız. Şansınızı kaybetmemelisiniz” dedi. 

Rus askerlere "Neden ölmelisiniz ki?” diye sordu

Zelenskiy, bazı Rus birliklerinin savaş alanlarından kaçıp mühimmatlarını terk ettiklerine, “Bugün Rus birlikleri aslında ordumuzun ekipman tedarikçilerinden biri” diyerek değindi. Rus askerlere ve subaylara "Neden ölmelisiniz ki?” sorusunu yöneltti.

Zelenskiy: “Ne için? Hayatta kalmak istediğinizi biliyorum. Telsiz konuşmalarınızı duyuyoruz. Bu anlamsız savaş, bu rezalet ve durumunuz hakkında gerçekten ne düşündüğünüzü duyuyoruz”.

©️ 2022 The New York Times Company