22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.12.2023 09:14 | Son Güncelleme: 13.12.2023 09:19

Volkswagen Çin'de 3 bin kişilik ekip kuruyor

Almanya'nın önde gelen otomotiv devi Volkswagen Çinli mühendislerden oluşan 3 bin kişilik bir ekip kurmaya başladı. Elektrikli araba pazarında hatırı sayılır bir yer edinmeye çalışan VW, önümüzdeki haftalarda yeni bir SUV'nin üretimine başlayacak
Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times
Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times

Keith Bradsher ve Melissa Eddy / New York Times

Volkswagen'in Çin'in merkezindeki yeni elektrikli otomobil montaj hattı üzerinde 3 metre uzunluğunda parlak turuncu bir robot çalışıyor. Robot, Almanya’dan ithal edildi. Fabrikanın diğer 1.074 robotu ise Şanghay'da üretildi. Volkswagen, Çin'deki fabrikasında ürettiği otomobiller için Orta Avrupa'dan amortisör ithal ediyordu. Şimdi amortisörleri Çin'deki bir şirketten yüzde 40 daha ucuza satın alıyor.

Çin pazarına yönelik otomobil tasarlamak için onlarca yıldır Almanya'daki mühendislere güvenen Volkswagen, yaklaşık 3.000 Çinli mühendisten oluşan bir ekip kurmaya başladı. Ekibin içinde Çin’in diğer bölgelerindeki Volkswagen operasyonlarından transfer edilen yüzlerce kişi de yer alacak. Ekip, Çin’in ortasında yer alan Hefei şehrinde kurulan VW sanayi kompleksinde elektrikli araba tasarlayacak.

Çin elektrikli arabalar liderliği elinde tutuyor

Volkswagen'in "Çin'de, Çin için" olarak tanımladığı yeni strateji, Çin'in elektrikli araçlardaki lider konumunun küresel otomobil üretimini nasıl altüst ettiğinin bir başka işareti. Çin otomobil markalarının Almanya'da ve Avrupa genelinde daha fazla ortaya çıkması siyasilerin iş kayıpları konusunda endişelenmesine neden oluyor. Ancak Volkswagen, hem dünyanın hem de kendisinin en büyük pazarı olan Çin'deki çalışmalarını iki katına çıkarıyor.

Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times

VW'nin amacı, Çin otomobil pazarında hızla büyüyen bir paya sahip olan Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin hızına ve verimliliğine yetişmek. Bu durum VW’in benzinle çalışan araçlarının Çin’deki satışının düşmesine neden oldu.

Elektrikli otomobil üretimine devlet desteği

Çin'in şehir yönetimleri ve devlet kontrolündeki bankalar elektrikli otomobil üreticilerine para desteği verip satışları artana kadar hızlı bir şekilde yeni fabrika kurmalarına yardımcı oluyor. Ortaya çıkan stok fazlası, elektrikli otomobil fiyatlarını sert bir şekilde düşüren fiyat savaşını tetikledi. Volkswagen, elektrikli otomobillerinin rekabetçi bir şekilde fiyatlandırılabilmesini sağlamak için maliyetlerin düşük olmasını istiyor. Bu nedenle Çin'de satışa sunulacak ve Avrupa'ya ihraç edilecek yeni Tavascan SUV'nin önümüzdeki haftalarda Hefei'de üretime başlaması planlanıyor. ​VW Çin Operasyonları Başkanı ve CEO'su Ralf Brandstätter, "Elektrikli otomobillerden para kazanmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Almanya sanayisinin temeli

Maliyet düşürme ihtiyacı o kadar fazla ki bu durum aynı zamanda Almanya’da acı verici kesintiler anlamını taşıyor. 1930'lardan bu yana Alman endüstrisinin temeli olan VW için bu zor bir seçim. Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaleti VW’nin yaklaşık yüzde 12’sine sahip. Avrupalı iş insanları şirketin denetim kurulundaki sandalyelerin neredeyse yarısını elinde tutuyor.

Avrupa'daki yüksek maliyetli ve sendikalı çalışan gücünü azaltmanın yanı sıra Volkswagen, yüksek maliyetli oldukları için Avrupalı otomobil parçası üreticilerine olan bağımlılığını da azaltmanın yollarını arıyor. Yöneticiler, kasım ayı sonlarında şirketin Wolfsburg genel merkezindeki personele, Avrupa'daki işten çıkarmaların bu yıl başlatılan dünya çapındaki 10,9 milyar dolarlık maliyet azaltma planının bir parçası olacağını açıkladı.

Almanya için çifte sorun yaratıyor

Avrupa'daki kesintiler ve Çin'den yapılan ithalat Almanya için çifte sorun yaratabilir. Zira otomobil endüstrisi ekonominin temel dayanağı ve yaklaşık 800 bin kişiye istihdam sağlıyor. Endüstri analistlerinin görüşlerine göre montajı benzinli arabalara göre daha kolay olan elektrikli araçlara geçiş, bu sayının yüzde 12 oranında azalmasına neden olabilir.

Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times

VW ve Çinli otomobil üreticileri, mevcut fabrikaları dönüştürmek yerine Çin'de elektrikli otomobil üretimi için yeni tesisler inşa etmeye başladı. BYD ve Nio gibi yerel üreticilerin yanı sıra Hefei'deki VW'ye yönelik kurulan yeni fabrikalar, dünyanın en modern ve yüksek düzeyde otomasyona sahip fabrikaları arasında yer alıyor.

Parçalar da yerelleştirildi

Çinli beyaz eşya üreticisi Midea, 2016 yılında otomobil fabrikası robotlarının öncü üreticisi olan Alman Kuka şirketini satın aldı. Hefei'deki VW fabrikası, üretimi önemli ölçüde Şanghay'a kaydıran Kuka'nın robotlarını kullanıyor. Volkswagen geçen yaz gösterge paneli elektroniği alanında lider sayılan Xiaopeng’in yüzde 4,9 hissesini satın aldı ve hala Çin fabrikalarına tedarik yapan Avrupalı parça üreticilerinin yerini alıyor. VW'nin Hefei'deki operasyonlarından sorumlu baş teknoloji sorumlusu Ludger Lührmann, "Parçaların yüzde 100'ünün Çin'de yerelleştirilmesine yönelik gerçekten büyük bir potansiyel” dedi.

Elektrikli otomobiller pazarın yüzde 30'unu oluşturuyor

Volkswagen'in bu hareketi, her çok uluslu otomobil şirketi için acı verici bir gerçeği yansıtıyor: Şangay'daki elektrikli otomobil endüstrisi danışmanı Bill Russo, Çin'in elektrikli otomobillere hızlı geçişi ve Çinli otomobil üreticilerinin maliyetleri düşürmedeki başarısı karşısında dümdüz edildiklerini söyledi. Üç yıl önce Çin’deki pazarın yüzde 5’ini oluşturan elektrikli otomobiller şimdi yüzde 30’unu oluşturuyor. VW, 2025 yılına kadar Çin'de satılan arabaların yarısının elektrikli olmasını umuyor.

Çokuluslu şirketler uzun süredir Çin'in benzinle çalışan arabalarının çoğunu yerel otomobil üreticileriyle ortak girişimler yoluyla satıyor. Ancak bu şirketler Çin’deki elektrikli otomobillerin yüzde 20’sinden azını satabiliyorlar ve çoğu da Amerikalı otomobil üreticisi Tesla tarafından üretiliyor.

 Çinli elektrikli araç üreticileri BYD, Shanghai Automotive Industry Corporation, Zhejiang Geely, Li Auto ve Nio, Avrupalı emsallerine göre çok daha hızlı hareket etti.

Pazarın 5'te 1'ine sahip

Volkswagen, Çin'de benzinle çalışan otomobiller alanında uzun süredir lider konumunda ve Çin hükümetinin yönetimindeki şirketlerle yaptığı iki büyük ortak girişim aracılığıyla pazarın neredeyse beşte birini elinde tutuyor. Ancak ülkedeki elektrikli otomobillerin yüzde 3'ünden azını satabiliyor.

VW yarışa yetişmeye çalışıyor. Hefei'deki yeni fabrikası, başlangıçta yılda 350 bin araba üretecek şekilde tasarlandı. Bu sayı endüstrinin standardı olan 250 bin üretimden daha fazla. Binalar içlerinde geniş boş alanlar olacak şekilde inşa edildi, böylece üretimi daha da artırmak için daha fazla ekipman hızla kurulabiliyor.

Çin’de fabrika kurmak daha avantajlı

Mevcut fabrikaları dönüştürmek yerine Çin'de fabrika kurmanın Volkswagen için büyük avantajları var. Çin'in yabancı otomotiv yatırımına açılmaya başladığı 1980'li yıllardan başlayarak Pekin, yabancı otomobil üreticilerinin devlete ait otomobil üreticileriyle ortak olarak ve hisse yönetim kontrolü yoluyla Çin'de benzinle çalışan otomobiller üretmesini talep etti.

Fotoğraf: Qilai Shen/The New York Times

Volkswagen, First Auto Works ile ortak girişimlerinden birinin yüzde 40'ına, Shanghai Automotive ile ise diğerinin yüzde 50'sine sahiptir. Ancak Pekin elektrikli otomobil üretimini ortak girişim kuralından muaf tuttu. Volkswagen, Hefei'deki elektrikli otomobil üretim operasyonunun yüzde 75'ine sahipken, geri kalanı yerel bir ortakta bulunuyor. VW şehirdeki yeni mühendislik merkezinin tamamına ve her ikisinin de tam yönetim kontrolüne sahip.

Tesla 2019’dan beri Çin’de

Çin'in önde gelen yabancı elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2019 yılından bu yana herhangi bir ortak girişim zorunluluğu olmaksızın Şangay'da faaliyet gösteriyor. Yabancı otomobil üreticilerine, otomobil parçası üreten fabrikaların tam mülkiyetine izin veriliyor. Dolayısıyla bunları elektrikli otomobillerin parça üretimine dönüştürmek daha faydalı oluyor.

© 2023 The New York Times Company