13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2023 17:34 | Son Güncelleme: 04.11.2023 17:55

Z Kuşağı son Beatles şarkısını nasıl buldu?

1980’de ölen John Lennon’ın bestesi Now and Then yapay zekadan da yararlanılarak “Son Beatles şarkısı” adıyla yayınlandı. Böylelikle Liverpool’dan çıkan efsanenin “yeni” bir şarkısı ilk kez sosyal medya çağında dinleyiciye ulaşmış oldu. Peki Z kuşağı bu zamanda yolculuğa nasıl tepki verdi?
Beatles Almanya Konserleri - 1966
Beatles Almanya Konserleri - 1966

Madison Malone Kircher / The New York Times

23 yaşındaki Eloise Smith, perşembe günü yayınlanan Beatles şarkısı Now and Then'i dinledikten hemen sonra TikTok'ta bir tepki videosu yayınladı. Videoyu “2023’te olduğumuza inanamıyorum. İlk kez yeni bir Beatles şarkısı dinlemenin mutluluğunu yaşıyorum" ifadesiyle verdi. İngiltere'nin Manchester kentinde yaşayan devlet memuru Smith, The New York Times'a üçüncü nesil bir Beatles hayranı olduğunu anlattı: Babasını Beatles’la büyükannesi tanıştırmış, babası da onu. “George Harrison öldüğünde ben 1 yaşındaydım” diyor.

Grubun Abbey Road albüm kapağını koluna dövme yaptıran Smith, haftalar önce Now and Then şarkısının çıkacağını duyduğunda nasıl heyecanlandığıdan söz ediyor. Ona göre grubun diğer hayranlarıyla sosyal medya aracılığıyla anında bağlantı kurabilme yeteneği, yeni bir Beatles şarkısı dinleme deneyimini daha zengin hale getirmiş. “Şarkı hakkında sadece arkadaşlarınızla değil, dünyanın her yerindeki insanlarla konuşabiliyorsunuz” diyor.

“Beatles benim Roma İmparatorluğum”

Aslında Beatles dijital medyaya geç girdi. Grup, şarkılarının Apple'ın iTunes mağazasından indirilmesine 2010'a kadar izin vermedi. Bu tarihte iTunes açılalı yedi yıl olmuştu bile. Streaming teknolojisi müzik hayranlarının kullandığı ana araç haline geldiğinde de Beatles direnmeye devam etti. Beatles şarkıları Spotify, Apple Music ve diğer platformlarda kullanıma sunulduğunda 2015’e gelinmişti.

Dijitale geçme kararı, yeni nesil dinleyicilerin grubu daha kolay keşfetmesine olanak sağladı. Artık Z Kuşağı dinleyicileri sosyal medya platformlarında düzenli olarak Beatles ile ilgili videolar yayınlıyor.
Bir dinleyici TikTok gönderisinde, erkeklerin günde en az bir kez Roma İmparatorluğu hakkında düşündüğünü iddia eden bir videolara atıfta bulunarak “Bu şarkı benim Roma İmparatorluğum” diye yazdı.
Birkaç kişi yeni videonun kendilerini ağlattığını söyledi. “Hıçkırarak ağladım” diyenler oldu. Kimi kullanıcılar şarkıyı büyükanne ve büyükbabalarıyla beraber dinleyecekleri için heyecanlandıklarını söyledi.

24 yaşındaki Skylar Moody, perşembe gününün büyük kısmını Now and Then spoiler'ı olabilecek videolardan kaçınmaya çalışarak geçirdiğini söyledi. Sosyal medyadaki varlığını neredeyse tamamen Beatles'a adayan “süper hayran” şarkıyı ilk dinlediğinde verdiği tepkisini kaydetmek istiyordu çünkü. Bu amaçla internette gezinirken kazara şarkının bir bölümünü duymamak için telefonunu bütün gün sessize aldı.

New Jersey'de yaşayan ve TikTok'ta @lucyinthesky.lar adını kullanan Moody, lisede müzik tarihi dersinde grubun 1964 yapımı It's Been a Hard Day's Night şarkısıyla aynı adlı filmi izledikten sonra Beatles hayranı olduğunu söyledi. Beatles'ın çevrimiçi hayran kitlesini “çok çeşitli ve aynı zamanda bir arada” diye tanımlıyor: “Hangi yaşta veya demografik grupta olursanız olun, hepimiz Beatles'ı sevdiğimiz konusunda anlaşıyoruz. Sosyal medyaya girip konuşabileceğiniz, sizi anlayacak insanlardan oluşan bir hayran topluluğu bulmak çok kolay.”

Üçüncü “son şarkı”

Perşembe günü öğleden sonra geç saatlerde arabasında Now and Then'i dinlediği anı gösteren bir tepki videosu hazırladı. “Beatles dinliyorum! 2023'te!” diye bağırıyor, iki dakika boyunca şaşkınlık içinde yüzünü tutuyor. Beatles'ın şirketi Apple Corps, Now and Then'in grubun “son şarkısı” olduğunu ilan etti. Bu, John Lennon'un 1980'deki ölümünden bu yana çıkan üçüncü son şarkı oldu. 1990'ların ortasında da Free as a Bird ve Real Love çıkmıştı. Üç şarkı da Lennon tarafından yapılan evde yapılan demo kayıtları üzerine inşa edildi.

Moody başka bir TikTok videosunda “Şu anda çok duygusalım ama iyi anlamda. Son şarkılarını birlikte deneyimliyoruz ve bu tarihe geçecek. Hepsini birlikte paylaşabildiğimiz ve düşüncelerimizi çevrimiçi olarak bunu anlayan insanlarla paylaşabildiğimiz için çok mutluyum” diyor. Smith, önümüzdeki günlerde Now and Then'i eskitmemeye çalışacağını anlatıyor: Tadını çıkarmak için sadece arada bir dinliyordum. Bu çok önemli bir şey çünkü.

 © 2023 The New York Times Company