08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2022 15:36 | Son Güncelleme: 04.08.2022 13:54

Z kuşağının buzlu içecek sevgisi: Starbucks rekor gelir açıkladı

Starbucks, yılın ikinci çeyreğinde 8,2 milyar dolarlık rekor kazanç gelir duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada Z kuşağının soğuk içecek sevgisinin gelirlere yansıdığı belirtildi
Z kuşağının buzlu içecek sevgisi: Starbucks rekor gelir açıkladı

Julie Creswell / The New York Times

Starbucks salı günü yaptığı açıklamada, serinletici içecekleri Pineapple Passionfruit ve Iced Shaken Espresso sipariş eden müşterilerin kahve devinin gelirini son çeyrekte 8,2 milyar dolarlık rekor seviyeye taşımasına yardımcı olduğunu söyledi. 

Müşterilerin harcamaları azaldı

Son birkaç hafta içinde kazançlarını bildiren McDonald's gibi restoran ve gıda şirketleri, müşterilerin harcamalarını yavaşlattığını ya da menülerinde daha ucuz ürünlere yöneldiğini görmeye başladıklarını belirttiler. Buna rağmen Starbucks'taki yöneticiler müşterilerinin ve özellikle Z Kuşağının yakın zamanda Cinnamon Dolce Latte alımlarını azaltma belirtisi göstermediğini söyledi.

Satışların yüzde 75'i

Starbucks'ın kurucusu ve geçici CEO'su Howard Schultz, ikinci çeyrekte içecek satışlarının yüzde 75’ini oluşturan soğuk içeceklerin, genç tüketicilerin içeceği kişiselleştirmeyi ve kendi içeceğini yapmayı sevmesi ayrıca sosyal medyada fotoğraflarını yayınlaması nedeniyle Z kuşağının favorisi olduğunu söyledi. 

Schultz, “Kişiselleştirmede soğuk içecekler konusunda erken bir aşamadayız ve bu bize rekabet avantajı sağlıyor” dedi. Schultz ayrıca daha fazla çalışan ofiste çalışmaya dönüp yolda sabah kahvelerini almaya başladıkça karlarının da artmaya devam edeceğini öngördüğünü ekledi. 

Yine de yüksek emtia fiyatları ve ücretlerin yanı sıra Çin'deki Covid ile ilgili kapatmalar ve kısıtlamalarla artan maliyetler, Starbucks'ın genel kazançlarını olumsuz etkiliyor. Faaliyet geliri Nisan-Haziran çeyreğinde yüzde 13 düşerek bir önceki yılki 1,5 milyar dolardan 1,3 milyar dolara geriledi.

Yeni CEO arıyor

Nisan ayında Starbucks'ın dizginlerini Kevin Johnson'dan üçüncü kez devralan Schultz, kendisinin ve ekibinin son dört ayın çoğunu dünyanın dört bir yanındaki Starbucks mağazalarını ziyaret ederek ve çalışanlarla buluşarak geçirdiğini söyledi. Bu toplantılar, şirketin Temmuz ayında “yeniden icat” olarak gördüğü şeyi şekillendirmeye yardımcı oldu.

Schultz ayrıca CEO için potansiyel adaylarla görüştüğünü ve adayın sorunsuz bir başlangıç ​​yapmasını sağlamak için "gerektiği kadar" devam edeceğini söyledi. Ardından bir sonraki CEO'ya “mentorluk yapmak ve yardım etmek” için yönetim kuruluna geçiş yapacağını da belirtti.

© 2022 The New York Times Company