27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2022 17:17 | Son Güncelleme: 04.05.2022 17:33

Starbucks’ın çalışanlara yaptığı zam sendikalılara yansımayacak

50’den fazla Starbucks mağazası ilk oylamada sendikalaşmaktan yanaydı. Bunun üzerine Starbucks sendikalaşmayan çalışanların maaşlarında ve yan haklarında iyileştirmeler yapacağını duyurdu. Hukukçular bu hamlenin yasal olmayabileceğini vurguluyor.
Starbucks’ın çalışanlara yaptığı zam sendikalılara yansımayacak

Noam Scheiber / The New York Times

Starbucks salı günü yaptığı açıklamada, ABD’deki maaşları artıracağını ve şirketin sahibi olduğu yerlerdeki eğitimleri genişleteceğini duyurdu. Bu değişimlerin, yakın zamanda sendikalaşan veya bu yolda ilerleyen mağazalarda uygulanmayacağını açıkladı. 

Yatırımlar 1 milyar dolara yaklaştı

Starbucks CEO'su Howard Schultz, üç aylık kazançları konuşmak üzere yatırımcılarla yaptığı görüşmede, harcamaların çalışanlar ile mağazalara yapılan yatırımları mali yılda yaklaşık 1 milyar dolara yükselteceğini ve şirketin müşteri trafiğine ayak uydurmasına yardımcı olacağını söyledi.

Schultz, şirketin çalışanlar için kullandığı ‘ortak’ kelimesine vurgu yaparak, "Yatırımlar, yükselen talebi karşılamamızı ve kârlılığımızın artmasını sağlayacak. Müşterilerimize daha kaliteli bir deneyim sunmamıza ve ortaklarımız üzerindeki baskıyı azaltmamıza ön ayak olacak“ dedi.

Starbucks'ın CEO'su Howard Schultz. 25 Şubat 2019. (Ruth Fremson/The New York Times)

50 mağaza sendikalaşmadan yana

Girişim, birkaçı bu hafta olmak üzere, sendikaların 50’yi aşkın Starbucks mağazasında ilk oylamaları kazanmasının ardından duyuruldu. Ücret artışları, şirketin asgari saatlik ücretini bu yaz 15 dolara yükseltme taahhüdünü takip ediyor. Paket, iki ila beş yıllık deneyime sahip çalışanlar için en az yüzde 5'lik zammı veya daha yüksek bir meblağ olduğu takdirde başlangıç ​​ücreti oranının yüzde 5 üzerinde artışı içerecek.

Benzer şekilde, beş yıldan fazla deneyime sahip çalışanlara en az yüzde 7 veya başlangıç ​​ücretinin yüzde 10’una tekabül eden zam verilecek. Şirket ayrıca mağaza müdürlerinin maaşlarını da artıracak. Planlar ayrıca, yeni baristaların aldığı eğitim saatlerinin iki katına çıkarılmasının yanı sıra mevcut baristalar ve vardiya amirleri için de ek eğitimler içeriyor.

Sendika resmi şikayette bulundu

Yeni sendikalaşmış Starbucks işçilerini temsil eden Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası'na bağlı Workers United, Ulusal İş İlişkileri Kurulu'na resmi şikayette bulundu. Çalışanları sendikalaşmaları halinde yeni iyileştirmelerden alıkoyarak onlara baskı yapmakla suçladı. 

Şirket, çalışanlarının sendikalı olduğu veya yakında sendikalaşmaya oy verecekleri mağazalarda tek taraflı ücret ve yan haklar artışı uygulamasının yasal olmadığını söyledi. Herhangi bir ücret veya sosyal yardım değişikliği için sendikayla pazarlık yapmaları gerektiğini kaydetti. Ancak iş hukuku uzmanları, yalnızca sendikalı veya sendikaya oy veren çalışanlardan ücret ve yardım kesintisi yapılmasının yasa dışı olabileceğini söyledi.

Starbucks süreci manipüle ediyor

Saint Louis Üniversitesi'nde hukuk öğreten, iş kurulunun eski avukatı Matthew Bodie açıklanan ücret artışlarının, çalışanları sendikalaşmama yönünde teşvik ederek,  seçimler sırasında geçerli olması gereken sözde laboratuvar koşullarını yasa dışı bir şekilde bozabileceğini söyledi.

Bodie "Starbucks 'Sendika kampanyasını bırakırsanız bu ücret artışını ve daha iyi yan hakları elde edeceksiniz’ dediyse bu açıkça yasa dışıdır. Pratikte bunun böyle olmadığını söylemek zor” diye konuştu. Avukat, şirketin sendikalı çalışanlara diğerlerinden daha kötü bir anlaşma yapma niyetini öne sürdüğü için iyi niyetle pazarlık yapma yükümlülüğünü ihlal edebileceğini vurguladı. Bodie “Bu paketi en azından sendikaya sunmaları gerekecek" dedi.

“Starbucks her zaman iyi niyetle müzakere eder”

Starbucks sözcüsü Reggie Borges, şirketin salı günü açıkladığı paketi gerçekleşecek pazarlıklarda sendikalı işçilere önerip önermeceyeceğini belirtmedi. Borges, “Starbucks toplu pazarlık yapması gerektiğinde her zaman iyi niyetle müzakere eder” dedi.

Starbucks ayrıca çalışanları bilgilendirmek için mağazalara broşürler asmayı planladığını, toplu pazarlığın sonucunun belirsiz ve riskli olduğunu söyledi. Mağazalara asılacak broşürlerden birinde "Toplu pazarlık yoluyla maaşlar, yan haklar ve çalışma koşulları iyileşebilir, azalabilir veya aynı kalabilir" yazıyor.

Bu tür mesajlar sendika kampanyalarıyla karşılaşan işverenler arasında yaygındır ancak işçi uzmanları bunun yanıltıcı olduğunu söylüyor. İşçilerin tazminatlarının toplu pazarlık sonucunda azalma ihtimali çok düşük.

© 2022 The New York Times Company