19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2022 20:22 | Son Güncelleme: 27.03.2022 20:29

Zelenskiy enerji üreticilerini Avrupa'ya ihracatlarını artırmaya çağırdı

Ukrayna lideri Zelenskiy video konferanslarla dünyanın dört bir yanına ulaşmaya devam ediyor. Bu sefer Katar’daki bir politik foruma katılan başkanın gündeminde enerji ihracatı vardı
Zelenskiy enerji üreticilerini Avrupa'ya ihracatlarını artırmaya çağırdı

Matthew Mpoke Bigg / The New York Times

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy cumartesi günü Katar'da düzenlenen büyük bir politika konferansına video aracılığıyla katıldı. Katar ve diğer enerji üreticilerini, Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmak için gaz ihracatlarını artırmaya çağırdı.

Zelenskiy dünyanın en büyük gaz ihracatçılarından biri olan Katar'daki Doha Forumu'na yaptığı sanal konuşmada "Avrupa'nın geleceği sizin çabalarınıza bağlı. Rusya'nın devletlerin enerjiyi dünyaya şantaj yapmak için bir silah olarak kullanmaması gerektiğini anlaması için enerji üretimini artırmanızı rica ediyorum” dedi.

Bir araştırma kuruluşu olan Bruegel'e göre geçen yıl Avrupa Birliği (AB) tarafından kullanılan doğal gazın yüzde 38'i Rusya'dan geldi. AB’nin Rus enerji arzından kurtulması, Batı’nın Moskova’yı Ukrayna işgali için cezalandırmasının önemli bir adımı.

Almanya için hedef 2024

ABD 8 Mart'ta Rus enerjisinin ithalatını yasakladı ve Avrupa ülkeleri de aynı yolu peyderpey izleme sözü verdi. Moskova'nın en önemli doğal gaz müşterisi olan Almanya’nın Şansölyesi Olaf Scholz, geçen ay ülkesini Rusya'ya bağlayacak olan 11 milyar dolarlık Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyonunu durduracağını söyledi.

Almanya, 2024'ün ortasına kadar Rus doğal gazına olan bağımlılığından kurtulacağına dair iddialı bir hedef belirledi.

Ancak alternatif fosil yakıt kaynaklarını güvence altına almak oldukça maliyetli ve süreç yıllarca sürebilir. Avrupa yükselen enerji fiyatları sebebiyle ekonomik zararı ve halkın yaşadığı acıyı asgari düzeye indirmeye çalışırken dikkatli davranmak zorunda kaldı.

Başkan Joe Biden ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen cuma günü yaptıkları açıklamada, ABD'nin Avrupa için daha fazla sıvılaştırılmış doğal gazın sağlanmasına yardım edeceğini ancak bu planın kısa vadede sembolik olacağını söyledi. Bunun sebebi hem ABD'nin yeterli miktarda petrole sahip olmaması hem de Avrupa'nın daha enerji ithal etme kapasitesinin bulunmaması.

Zelenskiy'nin Rus işgali sırasında Ukrayna'ya destek talebi; ABD, Avrupa ve Asya'daki hükümetleri askeri yardım sağlamaya ve Moskova'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya çağıran bir dizi video konuşmasının sonuncusuydu.

Zelenskiy “Katar devleti gibi sorumlu devletler, güvenilir ve sağlam doğal kaynak ihracatçılarıdır ve Avrupa'daki istikrara katkıda bulunabilirler” diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company