27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2024 11:25 | Son Güncelleme: 20.01.2024 11:32

2024’te sanatseverleri neler bekliyor?

İstanbul ve diğer şehirlerdeki müze, sanat merkezi ve galerilere yeni yıl programlarını sorduk, yıl boyu gerçekleşecek sergileri sanatseverler için derledik
Kahraman Çayırlı
Kahraman Çayırlı
C.A.M. Galeri - İçimde bir yer, Seldem Kargı, 2023, tuval üzerine karışık teknik, 158x218 cm
C.A.M. Galeri - İçimde bir yer, Seldem Kargı, 2023, tuval üzerine karışık teknik, 158x218 cm

Müzeler

Pera Müzesi

Pera Müzesi’nin Bauhaus-Universität Weimar iş birliği ile Mayıs–Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleştireceği sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından ve Pera bölgesinden yola çıkarak Oryantalizm temasına odaklanıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi

Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl, Küratör: Dr. Nazan Ölçer, 28 Nisan’a dek

Cendere Sanat Müzesi

Ağaçlar Konuşunca, grup sergisi, (Alican Okan, Ardan Özmenoğlu, Ayşegül Karakaş, Azade Köker, Balkan Karışman, Bilal Hakan Karakaya, Burçin Başar, Cevdet Mehmet Kösemen, Esra Özdoğan, Evren Erol, Gözde İlkin, Ilgın Seymen, İsmail Eğler, Meltem Şahin, Mert Acar, Murat Germen, Nalan Yırtmaç , Sanem Tufan, Seçil Büyükkan, Sinem Dişli, Sokak Otları (Kerem Ozan Bayraktar), Tayfun Erdoğmuş, Uğur Bişirici, Uğur Engin Deniz, Umut Erbaş, Yusuf Aygeç), Küratörler: Derya Yücel, Ebru Yetişkin, Esra Aliçavuşoğlu ve Marcus Graf, 21 Nisan’a dek

Sanat merkezleri

Artİstanbul Feshane

Artİstanbul Feshane, dünyanın en önemli sanat kurumlarından Britanyalı Tate’i ağırlıyor. Tate’in, İBB Kültür ve İBB Miras’ın katkılarıyla Türkiye’ye gelen koleksiyonu, The Dynamic Eye: Beyond Op and Kinetic Art/Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor,  23 Ocak-19Mayıs

Casa Botter

Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarının bir seçkisinden oluşan  Sen Potansiyellerle Doğdun, 4 Şubat’a dek.

Decollage Art Space

Voyeur, karma sergi (Aleyna Işıklar, Asya Nur Hasgül, Bilal Yiğit İnal, Burcu Panahi, Elif Saltık, Funda Alkan, Hilal Çınar, İlyas Arapğolu, Merve Kıyak, Murat Şen, Nurdan Unus, Nurhan Avcı, Özge Enginöz), 4 Şubat’a dek

Karşı Sanat Çalışmaları:

Mutlu Son, Rafet Arslan, kişisel sergi, karışık medya, 30 Ocak - 24 Şubat

Salt Beyoğlu ve Salt Galata:

İlkbaharda, disiplinler arası tasarım stüdyosu 2050+ ekibi tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanına özel olarak tasarlanan proje ekoloji ve hava kirliliğini ele alacak.

Salt Beyoğlu - 2050+, araştırma sürecinden görsel

 

Sonbahar programı ise, Salt Araştırma’nın grafik tasarım konulu arşiv çalışmaları paralelinde, Türkiye’de grafik tasarımın belirleyici bir rol kazanıp tasarımcının bir özne olarak öne çıktığı 1980’ler sonrasına odaklı bir sergi ve e-yayınlar ile devam edecek.

Yapı Kredi Sanat:

Yapı Kredi Kültür Sanat, Nisan ve Eylül aylarında açılacak iki farklı geniş kapsamlı tematik grup sergilerine hazırlanıyor. Belirli bir mecraya odaklanan Nisan sergisi Türkiye’de üretilen çalışmalara yer verirken, Eylül’de açılması planlanan sergi günümüzün aciliyetlerini konu alan toplumsal dönüşüm ve farkındalıkları işleyen uluslararası bir sergi olacak.

Yunt:

Görünmeyen Kent, Küratör: Emre Zeytinoğlu, karma sergi (Sinan Logie, Mehmet Ali Boran, Derya Ülker, Kerem Ozan Bayraktar, Volkan Kızıltunç, Çağla Meknuze, Nuri Kuzucan, 24 Şubat-12 Mayıs

Galeriler

Anna Laudel Gallery:

Başka Gör, Serpil Yeter, fotoğraf sergisi, 23 Şubat’a dek.

Arter

Farz Et Ki Sen Yoksun, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan eserler, 19 Ocak itibariyle.

Arthan Galeri

Gezinen bir gölgedir hayat, Nuray Özler Yolcu, resim sergisi, 4 Şubat’a dek.

Art Sümer

Vuslat (Lovers’ Union), CANAN, farklı disiplinlerden eserler, 10 Şubat-16 Mart

Bilsart

Ara Bölge, karma sergi, (Doğa Ünyaylar, Şevket Akıncı, Oğulcan Yiğit Özdemir ve İlhami Tunç Gençer), 27 Ocak’a dek

C.A.M. Galeri

Aklımın Dörtnalı, Seldem Kargı, kişisel sergi, 9 Mart’a dek

Ekavart Gallery

Ekavart Gallery - İnci Ertuğ

 

Aşık Mıyım Neyim?, İnci Ertuğ, resim sergisi, 6 Şubat – 29 Şubat

Galeri Selvin

Galeri Selvin - Aslı Aksoy

 

BirArada, karma heykel sergisi (Aslı Tuncay Aksoy, Aycan Ateş, Beyhan Sümen, Burcu Uygur Erdoğan, Burçe Övül Atal, Cana Falay, Elda Fresko, Esra Yazıcı Tözge, İdil Sevil, Nelly Yaffe ve Zülal Benlioğlu), 31 Ocak’a dek

Merdiven Art Space

Dışarıda Yakınlık, Berk Kır, fotoğraf sergisi, Küratör: Nazlı Pektaş, 31 Ocak’a dek

MERKUR

Graffiti sanatçısı Leo Lunatic’in solo sergisi Leo in Crimeland, 10 Şubat’a dek

DeFacto, karma sergi, Küratör: Beral Madra, 16 Şubat-16 Mart

Piramid Sanat

Moza-İst, A. Halim Kulaksız, fotoğraflardan oluşan mozaik sergisi, 25 Ocak – 25 Şubat

Zilberman Gallery

Zilberman Selected’de (Piyalepaşa) küratörlüğünü Zilberman Gallery program yöneticileri Ece Ateş ve Yasemin Köker'in yapacağı bir grup sergisi açılacak.

Ankara

Galeri Nev Ankara - İsimsiz, Onur Kılıç, tuval üzerine yağlı boya, 150 x 150 cm, 2023

 

Galeri Siyah Beyaz

Alev Ermiş Mavitan’ın resimleri ve Bihrat Mavitan’ın heykellerini bir araya getiren 1+1=1 sergisi, 3 Şubat’a dek.

CerModern

Nuri Abç’ın Akademi yıllarından başlayarak 2000’li yıllara uzanan sanat yolculuğunu gözler önüne seren Acâibü’l Mahlûkât sergisi, Küratör: Dilek Karaaziz Şener, 17 Mart’a dek .

Bursa İmalat-hane:

Bursa İmalat-hane - Tunca Subaşı-desire-desenler, Lenin, grafit

 

Muhatabı olmayan mutfak, Tunca Subaşı, kişisel sergi ve performans, 6 Nisan’a dek

Sıradaki Şarkı, Nermin Er, kişisel sergi, 13 Ocak itibariyle

Olimpos Sergileri’nin üçüncüsü, Enteriyör temasıyla ve Taner Ceylan küratörlüğünde, 21 Ocak’a dek, Karaköy’deki tarihi un değirmeni binasında devam edecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007-2036 Bienal Sponsoru Koç Holding'in desteğiyle düzenlenen İstanbul Bienali’nin 18’inci edisyonu 14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 18. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü İngiliz yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick üstlenecek.

İstanbul’un sanat dünyasına baharı getiren CI Bloom fuarı 24 Nisan’da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda başlayacak.

Contemporary Istanbul’un 19. edisyonu, Zilberman’ın Miami’deki yeni sergi makanında gerçekleşen, Gabriela Burdsall’in DERROTERO performansının da yer aldığı bir etkinlikle duyuruldu. 19. Edisyon’un tüm ayrıntıları ilerleyen zamanda internet sitesi üzerinden duyurulacak.