24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.05.2023 04:30 | Son Güncelleme: 26.05.2023 04:34

Ayrımcılığa ve ön yargıya karşı Şrek filmleri

Her çocuğun izlemesi gereken Şrek filmleri Netflix’e tekrar geldi
Ayrımcılığa ve ön yargıya karşı Şrek filmleri

ŞREK 6+

Animasyon sinemasının 2000’li yıllardaki yükselişine en büyük katkılardan birini sağlayan Şrek, ünlü masallarla yer yer dalgasını geçen çok eğlenceli ve önemli bir animasyon klasiğidir. Bataklıktaki evinde yaşamayı seven, hem görüntüsüyle hem de kişiliğiyle kaba saba bir ogre olan Şrek, evini koruyabilmek için zorlu bir görevi kabul etmek zorunda kalır. Uzak Ülke’nin güzel prensesi Fiona’yı kötü ejderhanın hapsettiği şatodan kurtarırken, peşine takılan çenesi düşük Eşek ona destek olur.

Dış dünyaya kapalı yaşayan, herkesin biraz ürktüğü kaba biridir Şrek. Ama Şrek bu yolculuğun sonunda sadece aşkla değil kendi içindeki iyilik ve merhametle de tanışır. Aslında bu yolculuk sırasında Prenses Fiona’nın da kötü bir büyü yüzünden insan kılığına sokulmuş kendisi gibi bir ogre olduğunu keşfeder.
Şrek filmlerinin evreni masalları ters yüz etmek formülü üzerinden kurulmuştur. Güzel prensesi kurtarmaya yakışıklı prens yerine kaba saba bir dev talip olduğu gibi, prenses de ‘dünya güzeli’ çıkmıyor nihayetinde! Yani aslında görüntü her şey demek değildir! Bazen çok geveze, size yükmüş gibi görünen bir ‘eşek’ bile gün gelir yardımınıza koşabilir ve onlarla iyi dost olabilirsiniz! Buna karşılık bazen yakışıklı prensler de aslında kötü huylu çıkabilir!

Şrek bu güzel mesajlarıyla çocuklara görüntünün bazen yanıltıcı olabileceğini anlatır. Üstelik komik, zeki ve heyecanlı bir senaryoya sahiptir.