04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2023 22:05 | Son Güncelleme: 14.08.2023 22:28

Barbie ve Tom Cruise'u ezip geçti: Canavar köpek balığı Çin'i ayağa kaldırdı

Ne Barbie ne de Tom Cruise'un yeni filmi Çin'de ses getirmedi. Ancak ilki 2018 yılında çekilen The Meg'in devam filmi ülke gündemine oturdu. Pekin yönetiminin de doğrudan desteklediği film ilk gösteriminde 53 milyon dolar hasılat yaratarak ABD pazarını açık ara geride bıraktı
Meg 2 (Fotoğraf: Warner Bros. Pictures)
Meg 2 (Fotoğraf: Warner Bros. Pictures)

İlki 2018 yılında gösterime giren ve gişe rekorları kıran The Meg devam filmi ile geri dönüyor. Korku, gerilim ve aksiyonu bir araya getiren Meg 2: Çukur, tarih öncesi köpek balığı Meg'lere karşı mücadele eden bir araştırma ekibinin hikayesini ele alıyor. Jason Statham'ın ve Jing Wu'nun başrolde olduğu yapım, Steve Alten'in The Trench romanından uyarlandı.

Çin'de büyük ilgi gördü

Bloomberg'in haberine göre Warner Bros ve yerel ortağı China Media Capital'in ortak yapımı olan film, geçtiğimiz hafta sonu Çin'deki ilk gösteriminde 53,3 milyon dolar hasılat elde ederek ABD'dekinden yüzde 77 daha fazla hasılat elde etti.

Meg 2'nin Çin'de elde ettiği hasılat, Barbie ve Tom Cruise'un yeni Görevimiz Tehlike'sinin Temmuz ortasında gösterime girmesinden bu yana bu ülkede elde ettiği hasılatı aşmış durumda. Mevcut eğilim devam ederse Meg 2 bu yıl yerel olarak en çok kazanan ABD filmi haline gelebilir.

Çin kısıtlamaları Hollywood'u vurdu

Bir zamanlar Hollywood için büyük bir potansiyel sunan Çin film pazarı, ABD firmaları için artık zorlu bir bölge. Önceleri sinemalarda birinci sırada yer alan stüdyolar, Çin hükümetinin yerel içeriği tercih etmesi nedeniyle artık pazara girişlerine izin verilip verilmeyeceğini görmek için endişeyle bekliyor.

Meg 2, 2018 yapımı selefi The Meg gibi, önemli bir Çinli ortağa sahip olduğu için yerel bir yapım olarak kabul ediliyor. Büyük ölçüde İngilizce olan filmin başrolünde Jason Statham yer alıyor ancak ülkenin en büyük yıldızlarından Wu Jing de dahil olmak üzere önemli rollerde Çinli oyuncular ve Çin'de çekilen sahneler yer alıyor. Filmin dünya prömiyeri Haziran ayında Şanghay Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı.

Pekin'in desteği Meg 2'yi zirveye taşıdı

Amerikalı film yapımcısı ve ABD-Asya Enstitüsü'nün mütevelli heyeti üyesi Chris Fenton'a göre Pekin'in desteği Meg 2'yi başarıya taşıyor. Fenton konuyla ilgili "Çinli sinemaseverler Meg 2'yi kendi yapımları gibi gördüğünden bu da daha büyük bir ilgiye yol açıyor" dedi.

Günümüz okyanus kaşiflerini dehşete düşüren tarih öncesi megalodon köpekbalıklarını konu alan filmin yapım maliyeti yaklaşık 129 milyon doları bulurken bu rakam iki ortak tarafından ortaklaşa finanse edildi. China Media ve iştirakleri ülke genelinde dağıtımı üstlenirken yerel gişe gelirlerini de ellerinde tuttu.

Serinin ilk filmi ise 153 milyon doları Çin'de olmak üzere dünya çapında 530 milyon dolarlık bilet satışı gerçekleştirmişti.