29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2023 16:18 | Son Güncelleme: 24.07.2023 16:37

Barbie'nin yönetmeni Greta Gerwig tarihe geçti

Greta Gerwig, Barbie'nin bir kadın tarafından yönetilen en büyük açılışı yapan film olmasıyla tarihe geçti. Barbie ilk hafta sonunda dünya çapında 377 milyon dolar hasılat elde etti. Nolan'ın Oppenheimer'ı ise 174 milyon dolar kazandı
Barbie'nin yönetmeni Greta Gerwig tarihe geçti

Greta Gerwig, Barbie'nin ilk hafta sonunda dünya çapında 377 milyon dolar hasılat elde ederek bir kadın yönetmenin yönettiği en iyi açılış yapan filmle tarihe geçti. ABD ve Kanada'yı birleştiren Kuzey Amerika gişelerinde Barbie, 4 bin 243 lokasyondan elde ettiği 155 milyon dolarlık bilet satışıyla zirveye yerleşti ve The Super Mario Bros Movie ile bu yıl vizyona giren tüm Marvel filmlerini geride bırakarak yılın en büyük açılışını yaptı.

Gerwig'in Barbie'si ile Christopher Nolan'ın Oppenheimer'ının sosyal medya üzerinde Barbenheimer olarak birleşmesi, sinemaseverleri her iki film için salonlara getirdi. Oppenheimer da beklentileri aşarak ABD ve Kanada'da 3 bin 610 salondan 80,5 milyon dolar hasılat elde etti ve Nolan'ın Batman dışındaki en büyük açılışını yapmasını sağladı.

Beşte biri iki filmi birden izledi

Ayrıca ilk kez aynı hafta sonunda bir film 100 milyon dolardan fazla, bir başka film de 80 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.  Uluslararası alanda Barbie 69 bölgeden 182 milyon dolar kazanarak 337 milyon dolarlık bir küresel hafta sonu hasılatı elde ederken, Oppenheimer 78 bölgeden 93,7 milyon dolar elde ederek 174,2 milyon dolarlık küresel toplamla Hindistan'da Barbie'yi bile geride bırakmayı başardı. Birleşik Krallık'ta sinema zinciri Vue, müşterilerin beşte birinin hafta sonunda iki filmi birden izlediğini ve bunun Covid'den bu yana Birleşik Krallık'taki en fazla bilet satışı olduğunu söyledi.

İzleyicilerin yüzde 65'i kadın

PostTrak'a göre, Barbie'nin tarihi açılışında seyircilerin yüzde 65'ini kadınlar oluşturdu ve bilet alanların yüzde 40'ı 25 yaşın altındaydı. Buna karşılık Oppenheimer izleyicilerinin yüzde 62'si erkek, yüzde 63'ü 25 yaşın üzerindeydi ve yüzde 32'lik şaşırtıcı bir oran da 18 ila 24 yaş arasındaydı.

Bu, Hollywood'un pandemiden bu yana hayalini kurduğu geri dönüş oldu. Bu yıl Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok, Top Gun: Maverick, Avatar: Suyun Yolu gibi filmlerin büyük açılışları oldu ancak iki filmin aynı anda başarılı olması dikkate değer.  Ulusal Tiyatro Sahipleri Birliği Başkanı ve CEO'su Michael O'Leary, "Gerçekten tarihi bir hafta sonuydu ve 2023'ün olumlu gişe ivmesini sürdürüyor. İnsanlar özel bir şeyler olduğunun farkına vardılar ve bunun bir parçası olmak istediler" dedi. 

Hollywood stüdyoları grevdeki oyuncular ve yazarlarla adil bir sözleşme için tartışmaya devam ederken arka planda bir felaket kapıda. Barbie ve Oppenheimer, 2023 takviminde büyük, küresel bir basın turu yapan son filmlerdi. Hatta Oppenheimer, Emily Blunt, Matt Damon ve Cillian Murphy'nin film başladığında sembolik olarak grev sıralarına katılmak üzere ayrılmak zorunda kalacaklarını bildiği için Londra galasını bir saat öne çekmişti.