Bugünlerde ofise giderken ne giyeceğinizi düşünüyorsanız spora giderken giydiğiniz kıyafetleri üreten markalara göz atmanızda fayda var. Çünkü spor giyimi üzerine çalışan şirketler gündelik malzemelerle işte giyilebilecek kıyafetler tasarlıyor.
İngilizcede iş ve boş zaman kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan 'workleisure’ trendi, ofiste evden çalışma hissi sağlamak için profesyonel bir görünümü rahat bir uyumla birleştiren tarzı anlatmak için kullanılıyor. Stil ve trend uzmanları yenilikçi kumaşların bu trendde belirleyici olduğu görüşünde.
TikTok'ta milyonlar izliyor
Bloomberg’ün haberine göre; TikTok, iş amaçlı ama pijama gibi giyilebilen yüksek kaliteli kıyafetler arayan "kurumsal kızlara" hitap eden videolarla dolup taşıyor. Theshoppingbestie'nin esnek ofis pantolonlarını seçerken yayınladığı bir klip 4 milyon görüntülenme aldı.
Alisha Galvin, Athleta'nın 119 dolarlık Salutation Stash İspanyol paça pantolonunu, bir gömlek ve blazer ceketle kombinlediği hemşire tarzını yansıtan videosuyla 1,8 milyondan fazla izlendi. Yorumcular pantolonun bir ofise mi yoksa yoga stüdyosuna mı ait olduğu konusunda bölündü: Bir yorumda "Athleta artık iş kıyafetleri de mi üretiyor?" yazıyordu.
Lululemon'da da benzer bir değişim yaşandı: Markanın 148 dolarlık düz fit yüksek bel pantolonu veya erkekler için 198 dolarlık New Venture blazer ceketi, iş giyiminin temel prensiplerine dair potansiyele sahip.
İşin sırrı malzemede
Peki, tarihsel olarak kendilerini spor giyim markaları olarak pazarlayan Lululemon ve Athleta gibi perakendeciler, athleisure ve ofis kıyafetleri arasındaki çizgiyi nasıl bu kadar başarılı bir şekilde bulanıklaştırdı? İşin sırrı malzemede. Örneğin Athleta'nın Salutation Stash İspanyol paça pantolonu, nefes alabilen ve çabuk kuruyan tescilli bir malzeme olan Powervita kumaştan üretilmiş. Athleta sözcüsü bir e-postada, müşterilerin "ofise giderken konfordan ödün vermek zorunda olmadıklarını" söyledi.
Spor giyim markaları, ofis kıyafetlerinin düğmeli görünümüne doğrudan bir saldırı başlatmak yerine, gizlice profesyonel kıyafetlere geçiş yapıyor. Sert bluzlar naylonla yeniden üretiliyor ve ayakkabılar mantar bazlı suni deriyle piyasaya sürülüyor. Ancak bu kumaşların sunduğu tek şey daha fazla rahatlık değil; aynı zamanda hava koşullarına dayanıklı, kırışmaya karşı dirençli, hafif ve hatta sürdürülebilir olabiliyorlar.
Çevre dostu kumaşlar
Şirketler ayrıca çevre dostu olan veya teknolojik faydalar sunan kumaşlara yöneliyor. Stella McCartney ve Adidas gibi büyük moda markaları, mylo adı verilen ve yaklaşık olarak hayvan derisi gibi görünen ve hissedilen mantar ipliklerinden oluşan bir ağ olan miselyumdan yapılan alternatif bir kumaş kullandı. Eileen Fisher'ın 178 dolarlık bu geniş paçalı pantolonu saf pamuk gibi görünse de aslında yetiştirilmesi yarı yarıya daha az su gerektiren kenevirden yapılıyor ve bu da onu daha sürdürülebilir bir seçenek haline getiriyor.
Perakende ve marka yatırım araştırma şirketi Jane Hali and Associates'in kıdemli araştırma analisti Jessica Ramirez, akıllı kumaşların, dijital özelliklere sahip malzemelerin, tasarımcıların işyerine taşıyacağı bir sonraki sınır olduğunu öngörüyor. Şimdilik, workleisure hareketinin hâlâ bir kategoride geride kaldığını düşünüyor: Elbiseler. Ramirez, ''Eğer bir elbiseyi spor giyim kumaşından yaparsanız, hâlâ spor giyim gibi görünür" diyor.