26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 17.09.2022 22:49

Bu bienalde şiir başrolde!

Yazar Süreyyya Evren’in danışmanlığında gerçekleşen Şiir Hattı projesi, 17. İstanbul Bienali’ni şiirin birleştirici gücüyle buluşturuyor
Süreyyya Evren / Fotoğrafı çeken: BERGE ARABIAN
Süreyyya Evren / Fotoğrafı çeken: BERGE ARABIAN

Sibel Oral 

17. İstanbul Bienali, Süreyyya Evren’in danışmanlığında, Erdem Akter’in editörlüğünde gerçekleştirilen Şiir Hattı projesiyle şehre yayılıyor. Bienalin daveti üzerine 15 şairin 2021 boyunca yazdığı 200’e yakın yeni şiirle bienal süresince çeşitli dijital ve fiziksel mekânlarda karşılaşabilir, dünyanın gidişatını şiirleriyle yorumlayan şairlerin dizelerinde kaybolabilirsiniz. Şiir Hattı’nın çıkış fikrini ve neler olacağını Evren’e sorduk.

Şiir Hattı nasıl bir program, nasıl ortaya çıktı?

Şiir Hattı sorularla doğmuş bir program diyebiliriz: Evrende neler oluyor, neler bitiyor, bu bilgilerin bize ulaşmasının önündeki filtreleri kimler kontrol ediyor, birlikte düşünmenin ve anlamanın yeni yolları şiirden geçebilir mi? Bugünün dünyasında “şiirden al haberi” demek mümkün müdür? Haberi gazetelerden alacağımıza şairlerden alabilir miyiz? Küratörlerden Amar Kanwar’ın ifadesiyle “Günlük gazetelerin; büyük şirketler, hükümetler, siyasi partiler ve ideolojik projeler tarafından değil de, şairler tarafından yazılıp tasarlandığını hayal edebilsek özgürleşen şey ne olurdu?”