08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.11.2022 22:31

Bu hafta platformlarda bizi bekleyen yapımlar (18-24 Kasım 2022)

Mehmet Dinler'in derlediği TRT2, Disney+, MUBI'de bu hafta bizi bekleyen yapımlar...
Bu hafta platformlarda bizi bekleyen yapımlar (18-24 Kasım 2022)

Kültür sanat kanalı TRT 2’nin kasım ayındaki dopdolu programından bu haftaki seçimlerimiz…   

Dead Poets Society:

Robin Williams’ın usta işi performansıyla canlandırdığı John Keating fenomeniyle, 33 yıl sonra bile tekrar tekrar izlenebilecek bir klasik. Senaryosuyla Tom Schulman’a Oscar ödülü, Williams’a adaylık getiren film, fazla disiplin içinde sıkışmış yaratıcı ruhlara ulaşan bir öğretmenin peşinden izleyiciyi de sürüklüyor. (19 Kasım Cumartesi) 

Trautmann

Hayatının ilk dönemini Nazi ordusunda bir asker olarak geçiren Bert Trautmann’ın, II. Dünya Savaşı ve başından geçen onca şeyden sonra efsane bir futbolcuya dönüşmesinin hikayesi. İngiltere’nin en üst liginde Manchester City formasıyla 500’ün üzerinde maça çıkan efsaneyi canlandıran David Kross’un performansı da filmi üst seviyeye taşıyor. (20 Kasım Pazar) 

The Man Who Knew too Much:

TRT 2’de Hitchcock sinemasına geri dönüyoruz. 1934 yapımı Çok Şey Bilen Adam, efsanevi yönetmeni ünlü yapan film olarak da biliniyor. 1956’da daha yüksek bir bütçeyle tekrar çektiği filmin ilk versiyonu da Hitchcock sinemasının gelişimini takip etmek açısından önemli.
(21 Kasım Pazartesi)

Derin Kuyu

Yönetmen Zhanabek Zhetiruov’un 2018 Kazakistan yapımı filmi, bozkırın ortasındaki bir kuyu üzerinden baba-oğul ve aile ilişkilerini konu alıyor. Zengin olmak için çabalayan, müşterilerinden gelen emirleri ve işleri ailesinin önüne koyan kuyu kazıcısı Ensep’in durağan hikayesini izlemek ilginç olabilir. (22 Kasım Salı) 
Bataklık

Alberto Rodriguez’in 2014 yapımı psikolojik gerilim filmi oldukça karanlık bir hikayeyi izleyiciye aktarıyor. İspanya’nın diktatörlükten demokrasiye geçtiği sancılı dönemlere tanıklık eden film, bunu iki genç kızın cinayetini aydınlatmak için bataklık bölgesindeki bir kasabaya giden iki polis memuru üzerinden yapıyor.
(24 Kasım Perşembe) 

MUBI’nin kasım programından platforma son eklenenler… 

Kingdom

Avrupa sinemasının kışkırtıcı dahisi Lars von Trier’in, 1990’lı yıllarda büyük beğeni toplayan mini dizisi (ay sonunda yepyeni bölümleriyle dönmeden önce), ilk iki sezonu restore edilmiş şekilde seyirciyle buluşuyor. Krallık Danimarka’daki bir hastanenin karanlık köşelerinde yaşanan tuhaf şeyleri konu alıyor. (2’nci sezon
20 Kasım’da platformda olacak) 

99. Blok

Eski boksör Bradley para kazanmak için uyuşturucu işi yapan arkadaşına katılmaktan başka bir yol bulamaz ancak sonunda hapishaneye düşer. Sonrasında da orayı bir şiddet merkezi haline getirmek zorunda kalır. Craig Zahler’in yönettiği 2017 yapımı filmin başrollerinde Vince Vaughn, Don Johnson ve Jennifer Carpenter yer alıyor. 

El Planeta

Yönetmen Amalia Ulman’ın, annesi Ale Ulman ile kamera karşısına geçtiği 2021 yapımı feminist komedi Jim Jarmusch ve Lena Dunham’dan esintiler taşıyor. Geçimlerini sağlamak ve sosyal statülerini kaybetmemek için eşyalarını satmaktan ufak tefek hırsızlıklara kadar birçok yöntem deneyen bir anne kızın hikayesi. 

Karanlık Bastığında

Yıllar sonra Oscar kazanan ilk kadın yönetmen olacak Kathryn Bigelow‘un imzasını taşıyan 1987 yapımı bu kült korku filmi, kendisini ısıran vampirin vaat ettiği ölümsüzlük ile ailesi arasında seçim yapması gereken Caleb’ı merkezine alıyor. Vampir filmi ama alışıldık vampir ögelerinin hiçbirini izleyiciye göstermiyor. 

Eat Your Catfish

İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kazanan yapım, ALS hastalığı yüzünden yatağa bağlı olsa da zihni açık olan Kathryn’in bakış açısından, hiçbir ekip olmadan çekilen 930 saatlik görüntünün kurgulanmasıyla ortaya çıkan belgeselde, onun bakımına artık katlanamayan kocası Saïd ve işiyle annesinin bakımı arasında bocalayan Noah’ı izliyoruz. 

Filmler, diziler, belgeseller… Disney+’a son eklenenlerden önerilerimiz… 

Good Trouble

Los Angeles’ta yepyeni bir hayatın ilk adımlarını atan Callie ve Mariana’nın maceralarını konu eden The Fosters spin-off’u, bu yıl dördüncü sezonunu geride bıraktı. Üniversiteden mezun olan, 20’li yaşlarındaki ikilinin aşk ve ilişki karmaşasını ve bu yaşta bile büyümeye devam etmelerini izlemek oldukça keyifli. 

God Forbid

ABD’nin zenginlerinin skandalları her zaman izlenecek bir hikaye sunuyor. İşe siyaset ya da Donald Trump’ın adı dahil oluyorsa bu etki daha da artıyor. Miami’li bir havuz görevlisi genç olan Giancarlo Granda kendini Trump’ın büyük destekçilerinden olarak bilinen Jerry Falwell Jr. ve onun karısıyla bir ilişki içinde buluyor. Büyük skandal, büyük belgesel…  

Broadcast News

Büyük bir televizyon kanalı, bir haber bülteni, büyük egolar ve bir aşk üçgeni… 1987 yapımı film yetenekli yapımcı Jane, ona platonik aşık olan acar muhabir Aaron ve kendini beğenmiş haber spikeri Tom üzerinden bir haber kanalının arka planını anlatıyor. Başrollerde William Hurt, Albert Brooks ve Holly Hunter var.

Damages

Glenn Close ve Željko Ivanek’e Emmy ödülünü, kadrosundan birçok isme de adaylığını getiren bu hukuk draması beş sezonluk macerasını 2012’de noktaladı. New York’ta, yüksek riskli davalar arasında gezinen avukatların hikayesini anlatan dizi ülkenin en saygın ve en nefret edilen avukatı Patty Hewes fenomeniyle ilgi çekmişti.  

Disenchanted

Şarkılarıyla Oscar adayı olan Enchanted’ın devam filmi, 15 yıl sonra geldi. Amy Adams, Patrick Dempsey ve James Marsden gibi isimlerden oluşan kadrosuyla müzikal komedi, mutlu sonların devamını anlatıyor. Robert ile evlenmesinden sonraki 15 yılda hayal kırıklığı ve arayış içinde olan Giselle’in yeni macerası da ilk filmle aynı sıcaklıkta.