Esin Hamamcı
Yaz mevsiminin bitip yeni sezonun başladığı bu yoğun günlerde çağdaş sanat adına İstanbul’un en renkli günlerini Haliç- Tersane İstanbul’da yaşayacağız. Şehrin en büyük çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul 27 Eylül (Öz İzleme), 28 Eylül- 1 Ekim (Genel Ziyaret) tarihlerinde başlıyor. Bu sene de Tersane İstanbul’da gerçekleşen etkinlik, 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisine ev sahipliği yapıyor. Tersane’nin tarihî mimarisi ve Haliç’e bakan kıyısıyla büyüleyici bir atmosfer içinde geleneksel ve en yeni teknoloji teknikleriyle dijital sanatın iç içe geçtiği bir deneyim yaşatıyor.
Türkiye ve yurt dışından galeriler
Tersane İstanbul’da gerçekleşen Contemporary Istanbul’un bu yılki edisyonunda, girişte Sevil Dolmacı Art Gallery’nin, The Yard isimli kamusal proje kapsamındaki iş birliğiyle karşılaşıyoruz. Galeri temsiliyetinde olan Meksikalı sanatçı Bosco Sodi’nin Türk bayrağından esinlenerek ürettiği enstalasyonlar, çuvallar Marc-Oliver Wahler küratörlüğünde sergileniyor.
Aynı zamanda Amerika’da yaşayan Fransız sanatçı Dorian Gaudin’in heykeli dikkat çekiyor. Sevil Dolmacı Art Gallery’de ise bizleri Neo-Geo akımının önemli temsilcilerinden Türkiye’deki ilk sergisiyle Peter Halley’in eserleri sürpriz isim olarak karşılıyor. Türkiye’den ise Ekrem Yalçındağ’ın yeni üretimlerini ilk kez CI’da görülebiliyor. SANATORIUM’da Kerem Ozan Bayraktar'ın "Stasis" serisi plastik modeller kullanarak oluşturduğu fotoğraflarla, Mehmet Dere’nin Conan çizgi romanlarından ilham alarak ürettiği Legendere adlı çalışmasındaki desenler dikkat çekiyor.
Bozlu Art Project’in standında Kazım Karakaya’nın heykelleriyle Gamze Taşdan’ın eserlerini görmeden geçmemelisiniz. Büro Sarıgedik’te Erdil Yaşaroğlu’nun iki yeni heykeli, bu yıl ilk kez gerçekleşen ArtToy serisi, Cengiz çekil, Eda Çekil ve Vahap Avşar’ın işleri yine öne çıkanlar arasında yer alıyor. Ertuğrul Güngör, Sude Nur Atmaca ve Vahram Davtian ise bence fuarda işleri dikkat çeken, renk getiren isimlerden…
Anna Laudel’de farklı tekniklerle üretilen işlerin bir aradalığı göze çarpıyor. Ardan Özmenoğlu, Sarp Kerem Yavuz, Bilal Hakan Karakaya, Emin Mete Erdoğan’ın eserlerini görmeden standı terk etmeyin. Tam karşı stantta ise Londra’dan katılan Hofa Gallery, dijital yaratıcıların eserlerine yer veriyor. Bu sene CI’ya yurt dışından katılan galerilerin sayısında artış söz konusu. Bu galeriler arasında interaktif işleriyle öne çıkan, farklı deneyimler yaşatan bir galeri Hofa. Aynı zamanda çağdaş sanatçı Ilhwa Kim’in hanji kâğıdından ürettiği tablo eserleri, Zhuang Hong Yi’nin pirinç kâğıdı üzerine akrilik çalışmalarıyla Hofa galeri geleneksel tekniklerle dijitali bir araya getiren alanlardan biri oluyor. Dijital eserler ise bu sene fuarın öne çıkan işlerinden oluyor.
CI partnerlerinden öne çıkanlar
Bu sene ilk kez gerçekleşecek ve fotoğraf alanına odaklanacak CI Photo Focus, Borusan Contemporary iş birliğiyle gerçekleşiyor. CI Photo Focus’ta, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sanatçılarına ait örnekleri bulmak mümkün. 8 ülkeden 22 sanatçının, 44 eserin katıldığı bu yeni bölümde fotoğrafa farklı yaklaşımların dünya çapında bir özetini yakalayabiliyoruz. Fotoğrafın nasıl bir yol izlediğini, sanatçıların yönelimlerini ve görme biçimlerini de buradan takip etmek mümkün oluyor. Ayrıca bu yeni bölümde Photo London 2018 Küratör Komitesi Üyesi, SK Stiftung Kultur-The Photographic Collection, Köln danışma kurulu üyesi, fotoğraf değerleme uzmanı ve sanat danışmanı Simone Klein moderatörlüğünde fotoğraf sanatının sektörel tarihi, koleksiyon oluşturma kriterleri ve yaklaşımları üzerine gerçekleşecek konuşmaları kaçırmayın.
Akbank, CI’nın ana sponsoru olarak Akbank Sanat’ta bu yıl Hasan Bülent Kahraman küratörlüğündeki Belki de bir Şaka’dır sergisine yer veriyor. Burada bizleri Ardan Özmenoğlu ve Fırat Engin imzalı eserler karşılıyor. “Şaka” kavramından yola çıkan eserler, gülmeye odaklanırken ayrımcılık, eşitsizlik gibi meselelere farklı bir pencereden baktırıyor.
Türk Hava Yolları, Miles&Smiles Ertuğrul Güngör & Faruk Ertekin ile Contemporary Istanbul’da yer alıyor. Sanatçı ikilisi Kütahya’ya ve bulundukları kültüre tarihi ve edebî referanslarla yaklaşıyor. Bunu yaparken tek bir pencereden farklı perspektiflere odaklanıyorlar. Yine CI partnerlerinden Que Granite ise, Ömer Pekin’in taş malzemeleri sanat eserine dönüştürdüğü, üst üste istiflenen atık fayanslarının geri dönüştürülmesiyle şekillendiği sergisine yer veriyor.
İGA İstanbul Havalimanı’nın sanatı uluslararası bir noktada buluşturduğu İGA ART projesi ile partneri olduğu CIF Dialogues 13 konuşma paneli ile 27-29 Eylül tarihlerinde Tersane Istanbul’da gerçekleşiyor. Bu konuşmalar kapsamında ise kamusal alanda sanattan koleksiyonculuğa geniş bir perspektifte fotoğraf sanatı her anlamda masaya yatırılıyor.
Dijital sanat her alanda
Dijital sanatın öne çıkan noktalarından biri de LG ile yapılan iş birliğiyle geliyor, o da; LG OLED ART x Cecilia Bengolea. 18.Contemporary Istanbul’un partneri LG OLED ART projesi kapsamında Arjantinli sanatçı Cecilia Bengolea’nın seçili video eserlerinin gösterileceği bir seçki LG’nin geniş platformunda yer alıyor. TV ekranlarında sanatseverlerle buluşan eserler Mercado yaratıcı kurgusuyla oluşturulmuş. Seçkide yer alan Favorite Positions ve Bestiaire, sanatçının vücudunu en sevdiği pozisyonlarda 3D taramasıyla oluşturduğu animasyonlu heykel video serilerine yer veriyor.
Yine sanat ve teknolojiyi buluşturan The Electric AI Canvas enstalasyonu, Yeni BMW i5’ten ilhamla ve Borusan Otomotiv’in distribütörü olduğu BMW Türkiye’nin katkılarıyla Art Basel’den sonra İstanbul’da sergileniyor. Goodby, Silverstein & Partners’ın Yapay Zekâ Direktörü Nathan Shipley ve çağdaş sanat medya platformu ArtDrunk’un kurucusu Gary Yeh iş birliğinde yapay zekâ tarafından oluşturulan özgün anismasyonları görmek mümkün. Sanatçılar bu eserler için 900 yıllık sanat tarihi ve 50 bin görselden yararlanarak soyut animasyonlaru otomobile yansıtarak izleyici deneyimine dönüştürüyor. House of Brothers Lounge ise bu yıl sanatçı Balkan Karışman ve Sergen Şehitoğlu’nun eserleriyle analog ve sanal dünyayı birleştiriyor.
Haliç’e bakan tarihî mekân: Tersane İstanbul
Contemporary Istanbul, Haliç’te deniz kenarında gerçekleşiyor ve yer aldığı tarihî mekânı da verimli bir şekilde kullanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Tersane İstanbul stantlarında sergileri gezdikten sonra dışarıda, deniz kenarında nefes alma alanları yaratıyor. Yeme-içme ve eğlence noktalarına da alan açıyor ve duraklama noktası oluşturuyor. Ahmet Güneştekin’in Ölümsüzlük Odası’nı da görebileceğimiz bu alanda ayrıca küratörlüğünü Ayça Okay’ın yaptığı bir iş daha var; The School of Greativity. Bu alan TBWA/Istanbul’un 30. yılını de-mold sergisiyle kutluyor. Bu alan bir okulun Atatürk köşesi, 1. sınıflar, laboratuvar, kütüphane gibi mekânsal tasarımlardan oluşuyor. Beyaz, nötr ve tekdüze estetikte tasarlanan bu alana dahil olan küpler, kalıplardan çıkmayı sembolize ediyor.
Contemporary Istanbul’un 18. edisyonu katılımcı galerileri:
+2 presented by Dastan, Tahran; .artSümer, İstanbul; 193 Gallery, Paris; 4710 Gallery, Tiflis; Ab Gallery, Seul; Ambidexter, İstanbul; Anna Laudel, Düseldorf, İstanbul; Arma Gallery, Madrid; Art On İstanbul, İstanbul; Aspan Gallery, Almati; Bavan Gallery, Tahran; Bfm Art Center, Wuzhong City; Bogena Galerie, Saint Paul de Vence; Bozlu Art Project, İstanbul; BüroSarıgedik, İstanbul; Callirrhoë, Atina; C.A.M. Gallery, İstanbul; Collect Gallery, Sofya, İstanbul; C24 Gallery, New York; Den art, Antalya; Dirimart , İstanbul; Furiosa, Meksika; Galeri 77, İstanbul; Galeri Bosfor, İstanbul; Galeri Nev İstanbul, İstanbul; Galeri Siyah Beyaz, Ankara; Galeria Joan Gaspar, Barselona; Galeria Senda, Barselona; Gallery Schmidt, Zürih; Hofa, Londra; Ibi Art Gallery, Johannesburg; In The Gallery, Mayorka; Inloco Gallery, Dubai; Kairos, İstanbul; Kalashnikovv Gallery, Johannesburg; Karpuchina Gallery, Prag; Lazy Mike Gallery, Riga; Leila Heller Gallery, Dubai, New York; Mariana Custodio Gallery, Lizbon, İstanbul; Mark Hachem, Paris, Beyrut; Martch Art Project, İstanbul; Maze Art Group, Tahran; Merkur, İstanbul, Muse Contemporary, İstanbul; Öktem Aykut, İstanbul; Omelchenko Gallery, Moskova; Pg Art Gallery, İstanbul; Pi Artworks, Londra, İstanbul; Pilevneli, İstanbul; PILOT, İstanbul; Piramid Sanat, İstanbul; Red Art Istanbul, İstanbul; Rıdvan Kuday Gallery, Diyarbakır; Sanatorium, İstanbul; Sconci Gallery, Dubai; Sevil Dolmacı Art Gallery, İstanbul; SGR Galeria, Bogota; Simbart Projects, İstanbul; Sistema GALLERY, Moskova; Soda, İstanbul; The Pill®, İstanbul; The Why Not Gallery, Tiflis; Villa del Arte Galleries, Barselona, Amsterdam; Vision Art Platform, İstanbul; x-ist, İstanbul; Yvonne Hohner Contemporary, Karlsruhe; Zilberman I İstanbul, Berlin.
İnisiyatifler
Ka Atölye, Ankara; Kıyı Projects, Antalya; Koli Art Space, İstanbul; Noks Art Space, İstanbul Kurumlar ve Müzeler: ArtFactory, İstanbul; Baksı Müzesi, Bayburt, Biriz Dayanışma Derneği, İstanbul; Borusan Contemporary, Istanbul, Contemporary Istanbul Vakfı, Istanbul; EKAV Vakfı, İstanbul, DİFOART, İstanbul; halka sanat projesi, Bodrum; İstanbul Kitapçısı, İstanbul; Patika Kitabevi, İstanbul; Taksim Sanat, İstanbul ve Taex, Nice.