18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 16:40 | Son Güncelleme: 13.11.2023 17:22

Dünya artık süper kahraman yorgunu!

Marvel sinematik evreninin 33'üncü filmi olarak ABD sinemalarında gösterime giren The Marvels'ın ilk hafta sonunda sadece 47 milyon dolarlık gişe hasılatı yapması, son yıllarda sinema sektörünü ayakta tuttuğuna inanılan süper kahraman filmlerini tartışmaya açtı
Dünya artık süper kahraman yorgunu!

Nia DaCosta'nın yönettiği, başrollerini Brie Larson, Iman Vellani ve Teyonah Parris'in paylaştığı The Marvels, 2019 tarihli Captain Marvel'ın devam niteliğinde. Ancak bu tarz serilerde ikinci filmlerin gösterdiği üstün başarıya karşın, ilk filmin 153 milyon dolarlık hafta sonu açılışının yanına bile yaklaşamadı. BBC'nin görüşlerine başvurduğu ABD'li gişe analisti David A. Gross, The Marvels'ın gişe rakamlarının "Eşi benzeri görülmemiş bir çöküş" olduğunu belirterek "220 milyon dolarlık yapım maliyetini telafi etmek için önünde çok uzun bir yol var" dedi.

The Marvels'ın ilk filmi Captain Marvel, ABD'deki 153 milyon dolarlık hafta sonu açılışıyla, Marvel stüdyolarına tüm zamanların en yüksek yedinci hafta sonu gişesini getirmiş, dünya genelinde toplam 1.2 milyar dolarlık hasılat elde etmişti.

Gross'a göre streaming platformlarındaki hızlı büyümenin sinema gelirlerini azaltması normal, ancak herhangi bir yaratıcılığını bulunmayan, kötü süper kahraman filmlerinin de bu tabloda etkisi var. Meseleye daha geniş bir çerçeveden bakan Forbes'tan Dani Di Placido ise "Süper kahraman filmlerine artık gerek duyulmuyor. Marvel stüdyoları, çizgi romanların zamanında yaşadığı sorunlardan muzdarip; çok fazla şeyi çok kısa sürede piyasaya sürüyorlar ve sonunda karşılarında kafası karışmış, yorgun bir izleyici kitlesi buluyorlar" diyor.

ABD'li TV ve film eleştirmeni Miles Surrey'in geçen yıl yaptığı ankette benzer bulgulara ulaştığını vurgulayan Di Placido "Anketler süper kahraman yorgunluğunun yerleşmeye başladığı teorisini destekliyor. Aradan geçen 20 yıl ve elde edilen milyarlarca dolarlık kazançtan sonra süper kahraman rüzgarı tersine döndü" görüşünü dile getiriyor.

The Marvels gişede yarattığı hayal kırıklığının yanı sıra, içeriğiyle de eleştirmenleri tatmin edemedi. The New York Times "Bu filmi daha önce 32 kez izlediniz" yorumunu yaparken, The Guardian da sert ifadelerle eleştirdi.