04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2023 14:02 | Son Güncelleme: 17.06.2023 15:26

Grammy Ödülleri yapay zekayı kısıtlıyor: Yalnızca insanların ürettikleri aday olabilecek

Recording Academy yeni açıkladığı kuralla Grammy Ödülleri'ne yapay zekanın aday gösterilmesini yasakladı. Yeni kurala göre tamamen yapay zeka tarafından yazılan ya da üretilen eserler aday olamayacak
Grammy Ödülleri yapay zekayı kısıtlıyor: Yalnızca insanların ürettikleri aday olabilecek

Müzik endüstrisi yapay zeka tarafından üretilen şarkılar için yeni sınırlamalar getirirken, Recording Academy tarafından yayınlanan yeni uygunluk koşullarına göre Grammy Ödülleri'ne yalnızca insanların ürettikleri şeyler aday gösterilebilecek. Buna göre herhangi bir eserin değerlendirilebilmesi için büyük kısmının bir insan tarafından yazılması gerekiyor. 

Recording Academy daha önce teknolojideki ilerlemeleri kucakladığını söylemiş ve insan yaratıcılığı ve tutkusunun korunmasını sağlamak istediğini eklemişti. Diğer uygunluk değişiklikleri, bir eserin değerlendirmeye alınabilmesi için sanatçıların o eserin en az yüzde 20'sini oluşturmasını gerektiriyor.

Grammy'nin dört büyük kategorisi olan en iyi yeni sanatçı, en iyi yeni albüm, en iyi şarkı ve en iyi kayıt için uygun kişi sayısı da 10'dan sekize düşürüldü. Paul McCartney salı günü yaptığı açıklamada, yapay zeka yardımıyla tamamlanan son bir Beatles şarkısının bu yıl içinde yayınlanacağını duyurdu. Şarkının adını vermeyen McCartney, teknolojinin John Lennon'ın sesini bir demo kasetten çıkarmak için kullanıldığını, Lennon'ın saf vokallerinin ise şarkıyı tamamlamak için kullanıldığını söyledi. Meta'daki araştırmacılar geçtiğimiz hafta kullanıcıların metin girdisine dayalı olarak müzik üretmelerine olanak tanıyan açık kaynaklı bir yapay zeka programını (MusicGen) duyurdular.