12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2022 18:20 | Son Güncelleme: 25.03.2022 22:18

Günlük hayattan dansla özgürleşenlerin dünyası: Sonar 2022

Nimet Kıraç, 2022 yılında Avrupa'da gerçekleşen ilk Sonar etkinliğinden izlenimlerini yazdı
Günlük hayattan dansla özgürleşenlerin dünyası: Sonar 2022

New York’ta yaşayan avukat Bensu Aydın, kendi tanımıyla, hayatın her aşamasında dans etmeye çalışan bir İstanbullu. Tatil için geldiği Türkiye’ye vardıktan birkaç saat sonra kendisini kalabalık bir performans merkezinde, Sonar 2022 elektronik müzik etkinliğinin en heyecanlandırıcı performanslarından birisinde buluyor. Festivalin büyük performansı olarak görülen Alman djler Ame ve Dixon’ın sahne aldığı anlarda, yakın arkadaşlarıyla aylardır görüşmediğini söyleyen Aydın’ın yüzünde kocaman, sıcak bir gülümseme var. 

Aydın, “Gecenin en iyi hissettiren anı gözlerimi kapayıp arkadaşlarıma sarılıp dans ettiğim andı. Zira dansın ayrı bir dili var, sevdiğini ve sevildiğini sadece var olarak ve hareket ederek anlatabiliyorsun, bu güzel bir tecrübeydi” diyor. Bileti etkinlikten dört gün önce aldığını belirten avukat, yaklaşık 500 lira değerindeki bileti alma motivasyonunun aylar sonra Türkiye’de gerçekleşecek üst düzey bir etkinliğe katılmak ve arkadaşlarıyla bir araya gelmek olduğunu ifade ediyor. 

''Yurt dışında her hafta sonu, burada kırk yılda bir''

Sonar’a sanıyorum daha önce de katılmıştım ama hatırlamıyorum diyen girişimci, bu seneki Sonar etkinliğini şöyle anlatıyor: “Yurt dışındaki etkinliklerle yarışan bir etkinlikti, ancak üzücü olan bu etkinliklerin ancak kırk yılda bir oluyor olması bence. Yurt dışında bu tür bir etkinliği her hafta sonu 3-4 farklı lokasyonda bulabilirken, Türkiye’de bu etkinlikler dört gözle bekleniyor. Alkol seçkisi, özellikle apperitivo bar, çok güzeldi bu arada, genelde bu tarz kokteyllerin olduğu rave partileri bulmak zor oluyor.”

''Sıkıntılı günlerden geçiyoruz, ama hayat her zaman devam ediyor'' diye sözlerine devam eden Aydın, “Sürreal gelse de 3-4 saatliğine karanlık bir odada bangır bangır müzikle dünyadan kopmak deşarj olmak için iyi bir seçenek” diyor. Türkiye’de yeni birileriyle böyle etkinliklerde tanışmanın zor olduğu görüşünü paylaşıyor ve ekliyor: “Herkes birbirine bir egoyla yabancı yabancı bakıyor. Zaten tek tanıştığımız kişi de İspanyol bir arkadaştı.”

İki senedir süren küresel pandeminin etkisiyle sahne önünde biraz paniklediğini söyleyen avukat, yurt dışında bu tip kalabalık etkinliklerde aşı kartı sorulduğunda kendini “bir tık daha güvende” hissettiğini de ilave ediyor.

2022 yılında Avrupa'da gerçekleşen ilk Sonar etkinliği

Festival sonrasında Zorlu PSM’in hazırladığı basın bültenine göre, 2022 yılında Avrupa’da gerçekleşen ilk Sonar etkinliği olan festivale 18-19 Mart tarihlerinde bu sene 7 bin katılımcı, 30 elektronik müzisyeni dinlemeye geldi. Dokuz görsel sanatçının hazırladıkları tasarımların da katkısıyla, iki gün boyunca Gayrettepe’deki performans merkezinde 12 saat süren kesintisiz bir müzik deneyimi hayata geçti.

House müziğin elçilerinden sayılan Blessed Madonna, minimalist elektronikaya odaklanan HBVO; Honey Dijon, Red Axes, Leon Vynehall gibi isimler katılırken, yerli elektronik müzisyenlerden de Aksak, Algorave Istanbul: emrexdeger w/Lara Yılancıoğlu, Code of Conquer ve Erdem Tunalı sahne aldı. 

Yurt dışındaki bir enerji şirketinde yöneticilik yapan Hakan, bu etkinliğe takip ettiği DJ’lerin eklenmesinden sonra katılmaya karar verenlerden. Barcelona’da gerçekleşen Sonar etkinliğine de 5 sene önce katıldığını belirten soyadını vermek istemeyen 34 yaşındaki yönetici, yabancı vatandaşların da katıldığı bu festivalde yurt dışındakilere kıyasla bir fark hissetmediğini ifade ediyor ve “Yurt dışındaki etkinliklerden çok da farkı olmayan bir etkinlik Sonar İstanbul açıkçası. Organizasyon şirketinin çeşitli ülkelerde bunu yıllardır yapıyor olması bunu sağlıyor aslında. Bu kadar çok katılımcılı bir etkinlikte Zorlu PSM’nin de modern bir etkinlik alanı olmasından dolayı organizasyon çok başarılı diyebiliriz'' diyor.

Her sene Zorlu PSM’de gerçekleşen Sonar İstanbul’un bu seneki line-up’ında b2b sahne alan Ame ve Dixon performansı, Hakan’ın bileti aldığı anın motivasyonuna tekabül eden anlar oluyor. “Gecenin en iyi anı Dixon ve Ame’nin sahnedeyken tüm ışık sistemin de müziğe senkronize olduğu bir anda binlerce kişinin kendini müziğe bırakıp dans etmesiydi. Tanımadığınız bir çok insanla beraber aynı zevklere sahip olup aynı mutluluğu yaşamak tarif edilmesi zor bir his” yorumunda bulunuyor Hakan.

Pandemi öncesine dönüş sinyalleri

“Bu tip etkinliklerin amacı gün içindeki tüm problemleri kapıda bırakıp birkaç saat de olsa hiçbir şeyi umursamadan dans edebilmek. Türkiye’nin gerçekten çok iyi bir elektronik müzik kitlesi var ve onlarla bunu paylaşmak çok güzel” diye ekliyor yakın arkadaş grubuyla yaşadığı deneyimini paylaşmaya.

Covid'den dolayı son birkaç aya kadar bu tip etkinliklerden uzak kalmış olduğunu belirten iş insanı, sözlerini şöyle bitiriyor: “Ancak bu kadar büyük bir kalabalıkla tekrar dans edebilmek sanki artık pandeminin etkilerinden kurtulduğumuzu ve eskiye dönüş yoluna girdiğimizi hissettiriyor.”

Müzik ve dans sekanslarının yanı sıra NFT, metaverse ve iklim krizi gibi güncel konulara odaklanan panellerin de düzenlendiği festivalde, Melisa Çayan’ın da en etkilendiği an Dixon’ın sahne aldığı an oluyor. “Bu sıkıntılı zamanlarda benzer ilgi alanları olan bu kadar insanla bir ara gelmek ve eğlenebilmek beni anlık da olsa stresten uzaklaştırdı” diyen 21 yaşındaki Bilgi Üniversitesi Hukuk öğrencisi Çayan, etkinlikten 5 gün önce bileti alırken Covid sebebiyle uzun zamandır festivale gidemediği için çok heyecanlı olduğunu söylüyor.

Etkinliğe arkadaşlarıyla katılan ve orada birçok yeni insanla tanışma fırsatı bulduğunu ifade eden Çayan, “Covid sonrası böyle bir etkinliğe katılıp sosyalleşebilmek bana çok iyi hissetirdi. Pandemi önlemleri kapsamında, bu tür etkinliklerle eskisi gibi sosyal hayatımıza devam edebileceğimizi düşünüyorum” diyor.