09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.02.2024 10:15 | Son Güncelleme: 29.02.2024 10:16

Hafta sonu için İstanbul rehberi (1- 3 Şubat)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Mutlu Aile Tablosu, rock müzikseverler için Yüksek Sadakat ve sinemaseverler için İki Nehir Arasında şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (1- 3 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Sam Bobrick ve Joey Bobrick'in birlikte kaleme aldıkları; Pınar Altuğ Atacan, Emre Kınay, Derin Bülbül, Yarkın Ünsal ve Taner Ergör'ün oynadıkları Mutlu Aile Tablosu 1 Mart'ta Watergarden Performans Merkezi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, 50’li yaşlarının ortalarında sıkıcı ve düz bir çift olan Elaine ve Ken Haber’in monoton giden ilişkilerini düzeltmeye çalışırken hayatlarının kâbusa dönüşmesini eğlenceli bir dille konu alıyor.
  • Adalet Ağaoğlu'nun yazdığı, suya sabuna dokunmayan bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı ile yetişmiş ve sokaktaki her türlü haykırışa, hak mücadelesine, adaletsizliğe, liyakatsizliğe, toplumsal her türlü olaya kulak tıkayan aynı zamanda görmezden gelen, umursamayan, korkan üç küçük burjuva agorafobik kadının 50 yıllık yaşam öyküsünün anlatıldığı Kozalar, 2 Mart'ta Karma Drama'ya konuk oluyor.

  • Serkan Üstüner’in yönettiği, Michael Pertwee’nin yazdığı Billur Yazgan, Cansu Tosun, Ceyhun Fersoy, Lemi Filozof ve Sinan Çalışkanoğlu'nun oynadıkları iki perdelik komedi Pembe Pırlantalar, 3 Mart'ta Mall of İstanbul MOİ Sahne'ye konuk oluyor. Oyunda çapkın ortağın, arkadaşının evini, arabasını ve hatta ismini de kullanarak yaşadığı kahkaha dolu macera seyirciyle buluşuyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Aklın kıyısında gezinen, kadınlıklarını bir lanet gibi sırtlarında taşıyan, hepsi kaybetmeye yazgılı, içe işleyen yalnızlıklarıyla kalp burkan hayatları, varoluş kâbuslarını anlatan Mine Söğüt imzalı bir eser olan Deli Kadın Hikâyeleri, Meryem Şahin'in uyarlaması Deli Kadın adıyla sahneye taşınıyor. Özden Dilek Karakışla'nın tek kişilik performansıyla oyun, 3 Mart'ta House of Performance'da seyirciyle buluşuyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Flamenko’nun kalp çarpıtan duyguları ve cazın serbest ruhlu ritimleri, Antonio Serrano’nun sihirli dokunuşuyla 1 Mart'ta CRR Konser Salonu'nda sanat severlerle buluşuyor.

  • İsviçreli DJ ve prodüktör ikilisi Adriatique, 2 Mart gecesi Extended Set’i ile Volkswagen Arena'ya konuk oluyor. Adriatique’e, Isolate kurucuları Murat Uncuoglu ve Alican eşlik ediyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Türk rock müziğinin önemli gruplarından Yüksek Sadakat, 1 Mart'ta Dorock XL Venue Taksim Fitaş Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Türkiye’nin önde gelen caz sanatçıları pazar kahvaltısında Sait Halim Paşa Yalısı’nda konuklara eşlik ediyor. 3 Mart’ta Başak Yavuz Quartet Yalı’da dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Berfi Dicle Öğüt'ün yönettiği; Mehmet Konuralp ve Jonathan Arch’ın oynadığı İki Nehir Arasında,1 Mart'ta vizyona giriyor. Belgesel film, 1. Dünya savaşı sırasında Mezopotamya’da; Hint ordusunda askeri doktor olarak bulunan W.C. Spackman ile İttihatçılar tarafından Basra’ya sürgüne gönderilmiş Albay Suphi Bey’in trajik hikayesini konu ediyor.
  • Paul W. Franklin'in senaryosunu yazdığı, Georgie Banks, Stephanie Lodge, Matthew Marcelis'in oynadığı Derin Tehlike, 1 Mart'ta vizyona giriyor. Film, ailesiyle bir köpek balığı saldırısında kaybeden genç bir kadının hikayesini konu ediyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Anadolu’nun geleneksel ürünlerini modern bir yorumla sofraya taşıyan Sapa İstanbul ekibi Hayatın içinde bir buluşma alanı mottosuyla Ataşehir’in gözdesi olmaya devam ediyor. Bir şef restoranı olarak kültürel gastronomi mirasının yorumlandığı tabaklar, imza kokteyller ve huzurlu ortamıyla dikkat çeken Sapa'nın menüsünde isli uskumru, midyeli içli köfte, pestilli Erzincan tulum peynirli ince çıtır, 36 saat taş fırında pişen kekikli lavaş ve közlenmiş biber çıtırıyla eşleştirilen dana kaburga yer alıyor.

     

  • Göztepe Parkı’nın hemen karşısında yeni açılan İtalyan restoranı Ristorante Umberto, İtalyan mutfağının en iyilerini sergileyen lezzetli yemekleriyle dikkat çekiyor. Şef Özgür Yavuz ve ekibine emanet olan mutfağın menüsündeki cozze marinare (kara midye, beyaz şarap sos, kereviz, ekşi mayalı ekmek), rosciutto e melone, pizza asparagus con tartufo ve pizza alla chanterelle en sevilen lezzetler arasında yer alıyor.

Sanat severlere özel haftanın etkinliği:

  • Mimarlık ve restorasyon eğitimini müzikle birleştirmiş olan Başak Yavuz ile resim eğitimini, sinema deneyimi ve sahne tasarımlarıyla birleştirmiş olan yönetmen Serdar Yılmaz, disiplinlerarası üretimdeki akışkanlığı performans ve tasarım aracılığıyla araştırdıkları ve Borusan Müzik Evi’ne özel olarak gerçekleştirdikleri Yoklar ile 1 Mart'ta sahneye çıkıyor. Dünya insanlığının bölünmüşlüğünden yola çıkan Yoklar, anlamını arayan modern insanın, elindeki cevaplara doğru soruları bulabilmek için çıktığı yolculuğunda yaşadığı mücadeleyi anlatıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Şans Restoran Etiler

Tam bir İstanbul klasiği. Şef Rudolf'ın mutfakta yeniliklerine devam ediyor. Ama klasik tabakları hala revaçta. Özellikle Pazı dolmasını öneririm. Öğle yemekleri çok havalı oluyor,. İş, medya ve tv dünyasının buluşma mekanı gibi. Cuma öğle yemeği için harika bir öneri.

Balıkçı Sabahattin Cankurtaran

Eski İstanbul dokusunu hissedebileceğiniz, biraz salaş ama bence şehrin en iyi balıkçılarından. Özellikle Cumartesi uzun bir öğle yemeği içim biçilmiş kaftan. Taze balıklar, harika domates salatası ve meşhur Midyeli Pilav. Tavsiye ederim.

Sweet&Sour Bağdat Caddesi

Mükemmel bir Pazar kahvaltı mekanı. Taze çekilmiş kahve kokusu ile Pazar gününe başlayabilirsiniz. Fırından yeni çıkmış hamur işleri, kruvasan ile yaptıkları sandviçler ve tabi yumurta çeşitleri. Tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Evet, Doğru

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Özellikle son birkaç yıl içinde, elbette biraz da kısa internet paylaşımlarının katkısı ve küçük-büyük komedi kulüplerinin sayısının artmasıyla, stand-up komedi yapan isimlerin karşımıza daha çok çıkmaya başladığını görüyoruz. Peki sahnede parlamaya çalışan bu kendi dünyalarında işler nasıl ilerliyor? Caner Omur bu podcast’te her hafta farklı bir komedyen konuğunu ağırlıyor.

İyiyim

Nereden dinlerim? Spotify

 

Sosyal medyada Sus Be Kadın hesabındaki paylaşımlarıyla ve kitabıyla karşımıza çıkan Ayşe Gizem Ünüvar, podcast yayınlarında da aynı tarzı sürdürerek dinleyicilerle buluşuyor. Biz de onun kendi hayatından kesitleri paylaşarak çıktığı bu yolda, anlattıklarının kendi hayatlarımızla benzerliklerini dinliyor, bazen de kaçış noktalarını bulmaya çalışıyoruz.

YKY Podcast

Nereden dinlerim? Spotify

 

Yapı Kredi Yayınları bünyesinde hazırlanan kapsamlı bir yayın var karşımızda. Bu podcast’te yazarların kendi seslerinden şiirlerini, romanlarını, anılarını dinleyebiliyor, yeni çıkan kitaplar ve klasik eserler üzerine konuşmalara kulak verebiliyoruz. Yazarının Sesinden, Çağdaş Edebiyatta İnsanın Halleri, YKY’de Yeni gibi serilerle paylaşılan yayın, edebiyat tutkunları için iyi bir tamamlayıcı içerik sunuyor.

Throughline (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Yaşanmış her büyük olayın geçmişinde yatan önemli kritik detaylar var. Bu detayları anlayabilmek için de olayların biraz daha öncesine gitmek gerekiyor. Bu popüler yayında dünyamızı şekillendiren o kritik anların hikayelerini dinliyoruz. Slogan da zaten basit ve net: Geçmiş asla geçmiş dğeildir.

Ekran önerileri

Kuru Otlar Üstüne (2023) - Netflix

Uzak, İklimler, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da, Kış Uykusu ve Ahlat Ağacı gibi filmleri yerli sinemamıza büyük bir ustalıkla katmış olan Nuri Bilge Ceylan, doğayı, insanı ve içsel çatışmaları bir araya getirerek varoluşsal derinliğe sahip filmler ortaya çıkarmaya özen gösteren bir yönetmen. Son filmi Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra vizyona giren Kuru Otlar Üstüne’nin merkezine de, Doğu Anadolu’nun ücra bir köşesindeki karlar altında kalmış bir köyde, duyguları birbirine karışmış insanları taşıyor. Zorunlu hizmetini bitirmek için gün sayan resim öğretmeni Samet ile Samet'in ev arkadaşı ve meslektaşı olan Kenan'ın hayatı, Samet'in yakın olduğu öğrencilerinden Sevim ile arkadaşının, onları cinsel istismar üzerine şikayet etmesiyle değişir. Bu haber hızlıca yayılır, yetkililer işe dahil olur, diğer öğretmenlerin tavırları değişir.

Samet ve Kenan, sürekli öfke problemleri yaşayıp tartışmalar içinde sorunu anlamaya çalışırlar. Süreç devam ederken ikili, Ankara Gar Saldırısı'nda ayağını kaybetmiş, güçlü bir karaktere sahip Nuray adında bir başka meslektaşları ile tanışırlar. Okulda yaşanan olaylar şiddetlendikçe; Samet, Kenan ve Nuray arasında gelişen üçlü ilişkinin bağları da karışık bir hal alacaktır. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu (Samet), Musab Ekici (Kenan), Ece Bağcı (Sevim), Erdem Şenocak (Tolga) ve etkileyici performansıyla 76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanan Merve Dizdar (Nuray) yer alıyor. Böylece Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'dan ödülle dönen filmleri arasına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Kuru Otlar Üstüne, bugün yani 1 Mart itibarıyla artık Netflix'te!

Priscilla (2023) - MUBI

Aşk, hayaller ve şöhretin derinlikli  bir tasviri. Elvis ile Priscilla Presley’in karmaşık aşk hikayesinin ve tüm iniş çıkışlarıyla Kral’ın gölgesinde yaşanan bir hayatın portresi. Cailee Spaeny ve Jacob Elordi (Saltburn) başrollerde.

Yönetmen Sofia Coppola, bu efsanevi çiftin hikayesinin bilinmeyen yüzünü Priscilla’nın gözünden anlatıyor. Yıllara ve kıtalara yayılan, çiftin 1950'lerin sonunda tanıştığı Almanya’daki askeri üsten, rock and roll efsanesinin Graceland’deki rüya gibi malikanesine uzanan çalkantılı ilişkisi ve evliliği. Priscilla'nın otobiyografisinden uyarlanan ve Spaeny’ye Venedik’te En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran film, Coppola’nın olgun ve incelikli işlerinden biri. 

The Netflix Slam (2024) - Netflix 

Heyecanlı tenis maçlarına bir yenisi daha ekleniyor. Üstelik Netflix üzerinden canlı yayınlanacak maçı biz de ekranlarımızdan takip edebileceğiz! 2005'te Fransa'da kazandığı ilk Grand Slam'den günümüze kadar, tam 22 kez Grand Slam kazanan ve bu rekorun sahibi ilk erkek tenisçi olan Rafael Nadal ile Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) tarafından teklerde dünyanın 1 numarası olarak nitelendirilen, 2023 Wimbledon Tenis Turnuvası'nın şampiyonlarından yükselen genç sporcu Carlos Alcaraz karşı karşıya gelecek. Her iki İspanyol tenisçinin de, turnuvalardaki başarıları, rekorları ve güçleri ortadayken, bu maçı takip etmek epey heyecanlı olacak. 3 Mart, saat 23.30'da (TSİ) Netflix üzerinden canlı izleyebilirsiniz!