20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.01.2024 15:30 | Son Güncelleme: 11.01.2024 15:31

Hafta sonu için İstanbul rehberi (12 - 14 Ocak)

Hafta sonunda bir planınız yok mu? Tiyatroseverler için Titus Kompleks, pop müzikseverler için Feridun Düzağaç ve sinemaseverler için Arıcı: Ölüm Kovanı şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (12 - 14 Ocak)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Stacey Gregg’in 2013 yılında yazdığı, yönetmenliğini Taner Tunçay’ın üstlendiği Override, Ceyla Odman ve Çağlar Ertuğrul'un oyunculuklarıyla 13 Ocak'ta DasDas Sahne'de prömiyer yapıyor. Oyun, insan olmanın temellerini irdeliyor, zaman ilerleyip teknoloji geliştikçe önümüze sık sık çıkan ve daha da çıkacak olan soru ve sorunlarla uğraşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Can Sipahi, Didem Balçın, Elçin Afacan, Ferit Kaya, Mert Fırat, Onur Dilber ve Doğukan Polat'ın oynadıkları Shakespeare’in Titus Andronicus’undan uyarlanan Titus Kompleks, 15 Ocak'ta DasDas Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Farklı ve alışılmadık bir Shakespeare uyarlaması olan oyunda yönetmen Ersan Mondtag ve Olga Bach, canavar ruhlu bir Romalıyı, her şeyin kapitalizm mezbahasında alınıp satıldığı, müteahhitlerin ve sığır tüccarlarının dünyasına hapsediyor ve hırsızlığın, ihanetin, sapkınlığın ve yamyamlığın hikâyesini günümüz diliyle anlatıyor.

  • Zeynep Kaçar'ın yazdığı, Ertan Ekmekçi'nin yönettiği, Serhat Kaplan'ın tek kişilik performans sergilediği İd Ego ve Süper Kahramanlar, 14 Ocak'ta House of Performance'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda yazar, kadın gözüyle erkeklerin dünyasına bakıyor. Ve soruyor oyunun kahramanı Emre, az homofobik, epey maço, biraz aktör, biraz soytarı, çokça şişirilmiş bir erkeklik yalanı ile çağımızın süper kahramanı mıdır?

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Emin Alper'in Dostoyevski’nin aynı adlı aynı eserinden sahneye uyarladığı ve yönettiği ilk tiyatro oyunu olan Öteki, 12 Ocak'ta Maksimum Uniq'te seyirciyle buluşuyor. Özgün bir kara komedi sunan oyunda Cem Yiğit Üzümoğlu, Erdem Şenocak, Derya Karadaş ve Gökhan Yıkılkan oynuyor.
  • Ekranların ve sahnelerin sevilen isimleri Rüştü Onur Atilla, Özgün Bayraktar ve Doğan Akdoğan ‘ın rol aldığı On Yıl Sonra, 13 Ocak'ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor. Bu romantik komedinin yönetmen koltuğunda Mert Öner oturuyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Alp Ünsal’ın sahnelenen ilk oyunu olma özelliği taşıyan Sen Diye Biri Vardı, Olcay Yusufoğlu ve Alp Ünsal'ın oyunculuklarıyla 12 Ocak'ta Kadıköy Boa Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun, seyirciye yalnızca bir ilişkiyi anlatmıyor; bir ilişkinin penceresinden, bir kuşağın özelliklerini, dertlerini ve zihnini sorguluyor.

Tiyatroseverler için haftanın performans gösterisi:

  • Multidisipliner sanatçı Birim Erol’un öncülüğünde, farklı sanat disiplinlerinden gelen sanatçıların bir araya gelerek hazırladıkları performanslardan biri olan Avaz, 13 Ocak’ta Birim Erol Atölye‘de seyirci karşısına çıkıyor. Uyumlu bir ezgi olarak nitelendirilen Avaz, sanatçı ve izleyicinin dış dünyadan soyutlandığı ve kendi benliğini dönüştürdüğü yaratıcı süreci temsil ediyor.

Haftanın müzikali:

  • Greg Kotis ve Mark Hollman’ın kaleme aldığı Sidikli Kasabası Müzikali, 14 Ocak'ta Zorlu PSM Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Kayhan Berkin'in yönettiği müzikal Settar Tanrıöğen ve Canan Ergüder gibi isimleri bir araya getiriyor. Koreografisi İzmir Tenim'e ait müzikalde, aynı zamanda İstanbul Devlet Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı önderliğinde canlı orkestra yer alıyor.

Haftanın performans gösterisi:

  • Film müziklerini, unutulmaz anlarını ve hafızalarda uyandırdığı temaları dans, drama ve sahne etmenleriyle buluşturmaya devam eden Film On The Stage, 14 Ocak'ta AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor. Yönetmenliğini Ersin Ayhan’ın yaptığı performansta; unutulmaz film müziklerini Musa Göçmen orkestrası yorumlarken, film şarkılarını Melis Kızılaslan, Zeynep Burcu Altınel ve Doruk Ören seslendiriyor. Galip Emre ise klasik ve modern dansı buluşturduğu koreografisinde, film sahnelerinin en unutulmaz anlarını anlatıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Dans pisti felsefesini, yalnızca müziğine ve yayınladığı EP’lere değil, LGBT topluluğuna ve elektronik müzik kültürünün gelişimine verdiği destekle de yansıtan Cardini, 13 Ocak'ta Zorlu PSM'ye geliyor.
  • Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, 14 Ocak Pazar günü Vigor organizasyonu ile Kozzy Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde dinleyicileriyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Feridun Düzağaç, en sevilen şarkılarını seslendirmek için 12 Ocak’ta IF Performance Hall Beşiktaş sahnesine geliyor.
  • Dada Salon Kabarett, 13 Ocak akşamı yeni nesil eğlence sunan Avantgarde Orkestra’sını ağırlıyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • %100 Bir Baba Indie Showcase: Sattas ve Konukları 12 Ocak’ta Zorlu PSM %100 Studio Sahnesi’nde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Türkiye’nin en sevilen rock gruplarından Duman, unutulmayan şarkılarını 13 Ocak'ta Volkswagen Arena’da seslendirmeye hazırlanıyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Opera İstanbul solistleri Seda Kırankaya, Hazal Güvenel Konuk, Ozan Kutlar, Fevzi Çankaya ve Volkan Çelik, piyanoda Ozan Zencir eşliğinde, Carmen, La Traviata, La Boheme, Faust gibi opera baş yapıtlarının en ünlü eserlerinden oluşan bir seçki ile 13 Ocak'ta Pera Palace Hotel'de sanatseverlerle buluşuyor.

  • Pera Klasikleri, 2024'ün ilk konserinde Esen Kıvrak (Keman), Nilay Sancar (Keman), Efdal Altun (Viyola), Nil Kocamangil (Viyolonsel) 'den oluşan Borusan Quartet'i ağırlıyor. 13 Ocak'taki Yeni Yıl temalı konser programı; Mozart, Schubert ve Piazzola'nın eserlerinden oluşuyor.

Eğlence peşinde koşanlara özel etkinlikler:

  • Zorlu PSM’de sahnelenen dev yapımların sahne arkasını merak edenler 14 Ocak'ta her adımı keşif dolu 4000 adımlık Zorlu PSM UNSEEN Turu'nda bir araya geliyor. Katılımcılar tur boyunca bir etkinliğin sahne arkası süreçlerinin tümüne yakından tanık oluyor. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı sanatçıların kulislerini ziyaret ediyor; bir etkinliğin tüm yaratım süreçlerini bu defa sahne arkası haliyle deneyimliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Burak Kuka'nın yönettiği, komedyen Doğu Demirkol'un kariyerini ünlü figürlerin yaşam koçu olma üzerine kurmaya çalışan Cafer karakterine hayat verdiği Yaşam Koçu, 12 Ocak'ta vizyona giriyor. Demirkol'a filmde Yağmur Tanrısevsin, Bülent Çolak, Hakan Meriçliler, Nazlı Tosunoğlu gibi isimler eşlik ediyor.
  • Beyza Alkoç'un aynı isimli kitabından uyarlanan 3391 Kilometre, 12 Ocak'ta vizyona giriyor. Derya Pınar Ak, Ahmet Haktan Zavlak, Cavit Çetin Güner'in oynadıkları film, bir uzak mesafe aşkının hikâyesini anlatıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Deniz Enyüksek oturuyor.
  • Jason Statham, Josh Hutcherson, Jeremy Irons'ın başrollerini paylaştıkları Arıcı: Ölüm Kovanı, 12 Ocak'ta vizyona giriyor. Filmin yönetmen koltuğunda David Ayer oturuyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için ayrı tercihler sunan; Farm to Table - Çiftlikten Masaya sloganıyla yola çıkan You Must Remember This - YMTR Maslak ve Arnavutköy’de lezzet tutkunlarıyla buluşmaya devam ediyor. Menüsündeki her içerik mekanın sembolü olan çiftlikten gelen organik yumurtalarla hazırlanıyor.
  • Sokak yemekleri konseptiyle hizmet veren, eğitimli şeflerin farklı kültürlerden ve sokak lezzetlerinden ilham alarak oluşturduğu menüleriyle dikkat çeken Snob Street Food, Caddebostan'ın sevilen mekanlarından biri olmaya devam ediyor. Mekanın menüsünde truffle burger, falafel, mac&cheese topu, satır sucuk dürüm gibi lezzetler yer alıyor.

Sanatseverler için haftanın sanat fuarı:

  • Türkiye’nin ilk medya sanatı odaklı uluslararası sanat fuarı Noise_Media Art, 12– 21 Ocak tarihleri arasında İstanbul’u teknoloji, sanat ve müzikle buluşturmaya hazırlanıyor. Kadıköy Kent Müzesi'nde gerçekleşecek olan fuar önde gelen uluslararası galerilerden DAM, Kate Vass Gallery, Elektra, Julie Caredda'nın yanı sıra Türkiye'den Art On, Sanatorium, Pilot, Siyah Beyaz Galeri gibi galerilerin de katılımıyla, teknolojiyi ustalıkla kullanan sanatçıların eserlerini deneyimlemek isteyenleri bekliyor.

Sanatseverler için haftanın sona erecek sergileri:

  • ISTANBUL’74’ün Clubhouse Bebek’teki yeni alanı, Demet Müftüoğlu Eşeli’nin küratörlüğünü üstlendiği, yirmiden fazla çağdaş sanatçının işlerini bir araya getiren WE BELONG başlıklı ilk sergisine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 15 Ocak'a kadar devam edecek olan sergi, toplumsal karmaşıklıkların ve zorlukların hâkim olduğu mevcut küresel manzarada, bireyin bir yere, kültüre ve topluluğa ait olma yönündeki temel ihtiyacını sorguluyor.

  • Erdil Yaşaroğlu’nun Transatlantik başlıklı kişisel sergisi, 30 Ocak tarihine kadar Alexandre Vallaury Binası’nda sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Erdil Yaşaroğlu, 2019 yılında gerçekleştirdiği ve mekâna özgü büyük boyutlu yerleştirmelerden oluşan ilk sergisi Oyun'un ardından Transatlantik sergisiyle artık oyun alanı kurmaktansa heykelleriyle zihnindeki oyunu gözler önüne seriyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

People Nişantaşı

Daha çok yeni sayılır. Sanki Paris' teki küçük Fransız bistrolarını andırıyor. Sıcak, sevimli  bir yer olmuş. Mutfak yorumlanmış Türk mutfağı. Yemekler lezzetli, şef daha önce Aheste' deymiş. Cuma iş çıkışı deneyin derim

Minoa Beyoğlu

Harika bir kitabevi ve cafe. Cumartesi öğle ve sonrası için bence harika bir atmosfer. Ya da sadece kahve ve bir dilim kekle de keyif yapabilirsiniz.  Kesinlikle tavsiye ederim.

Hide Arnavutköy

Pazar kahvaltıları için harika bir alternatif. Lezzetli yumurta tabakları, kahvaltı salataları, taze kahve ve kruvasan. Üstelik çok sevimli bir atmosfer.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

İlişkiler Anatomisi

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Uzak ilişkilerle başlayıp, aldatma anatomisine kadar uzanan geniş bir aralık. Ece ve Nage, kendi tanımlarıyla konu hakkında bir uzmanlıkları olmamasına rağmen ilişki türlerini her ayrıntısıyla tartışıyorlar. Konukların da katılımıyla ortaya farkındalık yaratan bir sohbet çıkıyor.

Nilüfer Kent Tiyatrosu

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin bir kuruluşu olan Nilüfer Kent Tiyatrosu tarafından hazırlanıyor. Sahne Eseri Yazma Yarışması sonucunda dereceye giren eserler için yapılan özel prodüksiyonlardan oluşuyor.

Podacto

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Ekibin kendi deyimiyle Kulak Tiyatrosu ile buluşuyoruz. Yerli ve yabancı yazarlardan çağdaş ve klasik metinler, tiyatro dünyasının seslerine doyamadığımız önemli oyuncuları ile buluşuyor ve ortaya eşsiz bir arşiv çıkıyor. Podacto Talks gibi seriler de oldukça ilgi çekici.

History This Week (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Ders kitaplarında gördüklerimiz elbette çok kritik ama aslında tarihte bu hafta çok önemli başka şeyler de olmuştu. History Channel’ın resmi podcast kanalı her hafta geçmişe bir yolculuk yapmamızı sağlıyor. Tanışacak insanlar, ziyaret edecek yerler ve tanıklık edilecek anlar için iyi bir içerikle buluşuyoruz.

Ekran önerileri

Lift (2024) -Netflix

Bir uçak soygunu!

Profesyonel bir hırsız olan Cyrus Whitaker liderliğindeki uluslararası ekip, sınırları zorlayacak bir plana göz dikerler. 12.000 metre yükseklikte uçan bir uçağın kasasındaki, 500 milyon doları değerindeki altını çalmaları mümkün müdür? Aksiyonu ve komediyi bir araya getiren, ABD yapımı bu soygun hikayesinin başrolünde Kevin Hart yer alıyor!

Detective Forst (2024) -Netflix

Tehlikeli Dağ Gizemi

Polonya’nın Tatra Dağları’ndaki, seri cinayetlerin ortasında kalan bir dedektif olan Wiktor Forst (Borys Szyc), bir gazeteciyle iş birliği yapar ve tüm gizemi çözmeye çalışır. Tehlike, karanlık olaylar, bitmek bilmeyen sırlar... Hepsi burada! Remigiusz Mroz’un Forst adındaki roman serisinden uyarlanmış.

Champion (2024) -Netflix

Champion kardeşlerinin çatışması

Hapisten yeni çıkan ve üst üste hit şarkılar yapan rapçi Bosco Champion, ayrımcı sektörde tutunmaya çalışan kız kardeşi Vita'yı epey bir gölgede bırakmıştır. Aynı sektörün içindeki iki kardeş, farklı uçlarda farklı kariyerler sürdürmektedir. Ama birbirlerine düşmeleri an meselesidir. Peki Champion ailesi, şiddetli çatışmalara ve büyük bir parçalanmaya hazır mıdır? Sekiz bölümlük Birleşik Krallık yapımı bir müzikal drama.

Break Point (2023) -Netflix

Tenis turnuvalarına dönüyoruz

Australian Open, Madrid Open, Wimbledon, Eastbourne International gibi dünyanın en önemli tenis turnuvalarında gerçekleşen, heyecan dolu yarışların tüm sürecini yeniden izlemeye hazır mısınız? Birleşik Krallık yapımı belgesel serisi, ikinci sezonuyla platformda. Tüm sporcuların, zafer yolundaki mücadelelerini izlemeye ilgiyle devam edeceğiz.

Boy Swallows Universe (2024) -Netflix

Aile, suç, çocukluk ve dram

Avusturyalı gazeteci ve yazar Trent Dalton'ın ünlü yarı otobiyografik romanı, ekranlara geliyor! 1980'lerde Brisbane'indeyiz. Suçlu babası ve bağımlı annesi nedeniyle zorlu bir hayat yaşayan Eli Bell'in; ailesinin yarattığı tüm suçlarla mücadele etmesi ve kendi kimliğini keşfetmesi gerekmektedir. Eli, günden güne büyürken, her şey karmaşık bir hal alır. Avustralya yapımı sekiz bölümlük dizi platformda. Oyuncu kadrosunda ise çocuk oyuncu Felix Cameron, The Originals dizisinden Phoebe Tonkin, Vikings'den Travis Fimmel ve Emmy adayı Simon Baker yer almakta.

The Proposal (2009) -Netflix

Unutulmaz bir aşk hikayesi

Margaret; sınır dışı edilip, kendi ülkesi Kanada'ya gönderilme tehlikesi yaşayan bir kitap editörüdür. Bu durumdan kurtulmak için asistanı Andrew ile evli olduğunu ortaya atar. Ama Andrew'un da şartları vardır. Böylece ikili, Andrew'un ailesinin yanına Alaska'ya doğru yolculuğa çıkar ve birbirinden komik olaylar yaşarlar. Üstelik göçmen bürosu da peşlerinden ayrılmaz. Oscar ödüllü Sandra Bullock ile Altın Küre adayı Ryan Reynolds, ABD yapımı bu komedinin başrollerinde.