20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2023 13:40 | Son Güncelleme: 14.12.2023 13:46

Hafta sonu için İstanbul rehberi (15 - 17 Aralık)

Aralık ayında sıcacık etkinliklere var mısınız? Tiyatroda komedi sevenler için Şakşakçılar, rock müzik severler için Athena ve sanat severler için Eye to Eye in Dystopia şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (15 - 17 Aralık)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro severler için haftanın merak edilen yeni oyunları:

  • Monologlar Müzesi bu defa tarihi Yuvakimyon Rum Kız Lisesi'nin atmosferinde, İstanbul hikayelerine dokunuyor ve seyircileri hem gizemli hem etkileyici bir yolculuğa davet ediyor. Yuvakimyon şehrin ortak hafızasında, geçmişin izlerini sürmek isteyenleri 17 Aralık'ta ilk kez bu deneyimi yaşamaya bekliyor.

Tiyatro severler için sezona merhaba diyecek oyunları:

  • Kosta Kortidis'in yazıp yönettiği; Wilma Elles, Kosta Kortidis, Alp Balkan, İlkay Özşen, Dilara Tabak, Ali Alkın Aydın, Pari Mayıs ve Akın Kaplan'ın oynadıkları, bir adalet, bir cinayet, bir kadın hikayesinin anlatıldığı Çiçekçi Sokağı; 15 Aralık'ta Şişli Tiyatrosu'nda prömiyerini yapıyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Fransız yazar Fred Radix’nin kaleme aldığı, Çağlar Çorumlu’nun yönettiği ve başrolünde olduğu Şakşakçılar Emrah Eren’in proje danışmanlığıyla, 15 Aralık'ta TiyatrOPS'ta seyirciyle buluşuyor. Oyunda, sahnedeki üç kişinin akşamki büyük yapımı şakşakçılara izletme gayretiyle düştükleri komik haller, seyircinin de katılımıyla müzik ve mizah dolu bir serüvene dönüşüyor.
  • Melda Gür, Burçin Bildik, Nazife Aksoy ve Bekir Aksoy'un oynadıkları Aşkın Provası 17 Aralık'ta Mall of İstanbul MOİ Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Psikiyatra gelmiş ve çocuk isteyen bir karı kocanın kendilerini doktora anlatma çabası ile başlayan oyun, olayların ve karakterlerin kimliklerini, kişiliklerini ve hayata bakış açılarını sahneye taşınıyor.

Tiyatro severler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • 2000 yılında Rus yazarlar Presnyakov Kardeşlei'in yazdığı ironik ve çağdaş metniyle dikkat çeken Terörizm, 16 Aralık'ta Bahçe Galata'da seyirciyle buluşuyor. Oyunda Tülin Özen, Tansu Biçer, Derya Şahan, Zeynep Çötelioğlu, Bilgesu Akın, Defne Koldaş, Fatih Sevdi, Semih Ali Aksoy, Tolga Güneş aynı sahneyi paylaşıyor.

Tiyatro severler için tek kişilik oyunlar:

  • Can Özmen'in yazıp, oynadığı ve tek kişilik performans sergilediği ANX,  16 Aralık'ta Endless Art Taksim'de seyirciyi zihinde çelme takan bir düşüncenin; bilinçaltı, bilinçüstü, bilinçdışı, bilinçiçi ve akıl almaz yolculuğuna davet ediyor.
  • Tolga Avcu'nun yazıp, yönettiği ve tek kişilik performans sergilediği Otofalji, 17 Aralık'ta Tatavla Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, insanımsı diye adlandırılan canlıların yaşadığı ütopik bir yaşam düzenini konu ediniyor. Bu düzen içerisinde yaşayan baş karakter Loki, güce ulaşma sürecini ve ardından güç tutkusunun onda nasıl bir dönüşüm yarattığını tartışıyor.

Sanat severler için haftanın müzikli oyunu:

  • Andrew Kaufman’ın roman türünde kaleme aldığı Benim Bütün Arkadaşlarım Süper Kahraman İbrahim Halaçoğlu tarafından müzikli oyun olarak sahneye taşınıyor. 15 Aralık'ta Pax Sahne'de seyirciyle buluşacak olan bu müzikli oyun orijinal besteleriyle, ansambl oyuncu kadrosuyla hem gerçek hem büyülü bir gösteri ortaya koyuyor.

Sata severler için haftanın gösterisi:

  • Derin ve köklü kültür elçiliği yapan efsane dans topluluğu Gürcistan Devlet Halk Dansları Ensemble Rustavi, 5 yıl aradan sonra 16 Aralık’ta yeniden İstanbul'da Bostancı Gösteri Merkezi'ne konuk oluyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Indie-rock dünyasındaki kariyerlerinde yayınladıkları albümlerin müzikalitesine ek olarak sahne performanslarının çarpıcılığı ile hayran kitlesini her geçen gün artıran The Veils'in solisti Finn Andrews, 15 Aralık gecesi Asmalımescit'in en yeni konser mekanı Blind'da sahneye çıkmaya hazırlanıyor.
  • Türler arası dramatik geçişleri ile ünlü olan I Hate Models, Jeton Records sunumu ile 16 Aralık'ta tekrar Volkswagen Arena'ya geliyor. Underground sahnenin en sıra dışı isimlerinden biri olan Fransız prodüktör öncesinde ise Jeton Records kurucusu Ferhat Albayrak ve Jeton’un genç yeteneği Mertens de gecede sahne almaya hazırlanıyor.

Alternatif müziğin merak edilen konserleri:

  • Serkan Keskin, Taner Ölmez, Fırat İkisivri, Caner Malkoç, Cihan Tanrıverdi, Özgür Taş, Serkan Polat, Sibel Altan'dan oluşan müzik grubu; BARABAR, 16 Aralık akşamı IF Beşiktaş'ta dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Rock müzik severler için konserler:

  • İlk albümlerini çıkarttıkları 1998 yılından beri, yurt içinde ve yurt dışında sayısız konser ve festivalde yer almış, Türkiye'nin en iyi rock grupları arasında gösterilen Athena, 15 Aralık akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde Sahne Üstü Ayakta konser deneyimi ile hayranlarıyla buluşuyor.
  • Rock müziğin sevilen isimlerinden Emre Aydın, 16 Aralık'ta Dorock XL Venue – Fitaş Sahnesi’nde dinleyenlerinin karşısına çıkıyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Caz müziğine adanmış hayatı ve trompetteki ustalığı ile bir dünya yıldızı olarak takdir edilen İmer Demirer, 15 Aralık akşamında Akbank Sanat'taki performansında piyanoda Kürşad Deniz, kontrbasta Kağan Yıldız’ın yer aldığı triosu ile dinleyenleri büyülü bir akşama davet ediyor.

Klasik müzik severler için konserler:

  • Dünyaca ünlü topluluk Concerto Köln ile klasik müzik sahnesinin önemli virtüözlerinden Giuliano Carmignola 15 Aralık'ta İş Sanat’ta bir araya geliyor.
  • İstanbul’un en iyi seyircilerinin Yeni Yıl Konserleri başlıyor. Bach İstanbul'da 15 Aralık’ta Deniz Müzesi'nde neredeyse girdikleri her yarışmayı kazanan olağanüstü iki müzisyen: viyolonselci Ivan Skanavi ve piyanist Dina Ivanova’nın vereceği konser ile başlıyor. Konserler 17 Aralık’ta Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Peter Sarik Trio’nun vereceği jazz konseri ile devam ediyor.

Lezzetin peşinden koşanlara özel atölyeler:

  • Uzman Chef’s Table eğitmenleri eşliğinde 17 Aralık'ta gerçekleşecek olan atölyede doyumsuz lezzetlerin nasıl hazırlandığını uygulayarak öğrenecek olan katılımcılar aynı zamanda “Çilingir Sofrası nasıl kurulur?” sorusu etrafında sohbet etme imkanı buluyorlar.

Çocuklar için haftanın etkinlikleri:

  • Gymy Kids çocuk şenliklerinin 5. si olacak olan Gymy Kids Yılbaşı Partisi, Swissotel’in güzel bahçelerinde hayata geçiriliyor. 16- 17 Aralık'ta gerçekleşecek olan bu partide, akışta spor, sanat ve doğa ile bağlantıda kalmak olacak.
  • Türkiye’nin tek yeni yıl temalı çocuk festivali Yeni Yıl Masalı 16-17 Aralık’ta Zorlu PSM'de çocuklarla buluşuyor. Festivalde yaratıcı atölyelerin yanı sıra Sihirbaz Okulu, Warner Bros, Cartoon Network katkılarıyla sevilen karakterlerin gösterileri yer alıyor ve Süper Patates ve Kaçak Bezelye’nin yılbaşı özel tiyatrosu da çocuklarla buluşuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Zeki Demirkubuz'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği Hayat filmi 15 Aralık'ta tüm sinemalarda vizyona giriyor. Başrollerinde Miray Daner, Doğu Demirkol, Burak Dakak'ın oynadığı film babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalan ve ardından evden kaçan Hicran'ın yaşadıklarını konu alıyor.
  • Paul King'in yönettiği, Timothée Chalamet, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph'in oynadığı Wonka 15 Aralık'ta vizyona giriyor. Roald Dahl imzalı tüm zamanların en çok satan çocuk kitaplarından biri olan “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın ikonik karakterini merkezine alan film, mucit ve çikolata üreticisi Willy Wonka’nın gençliğine odaklanıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Atatürk Kültür Merkezi’nin çatı katından bulunan Biz İstanbul, şehrin geleneksel lezzetlerini unutulmaya yüz tutmuş gelenekler ile birleştirmeye devam ediyor. Lokanta, Bar ve Has Salon olmak üzere üç farklı bölümden oluşan mekanda şef Tolga Atalay, İstanbul evlerinin gizli reçetelerini, unutulmaz lezzetlerini, lokantalarının en iyi tariflerini konuklarıyla buluşturuyor.
  • Her köşesi hikaye ve tarih dolu Beyoğlu’nun Küçük İtalya'sı, Tomtom Kaptan sokağında Venedik ve Fransız sarayları arasında  Soeurs Gardes-Malades’in Bakım Evi olarak kullanılan eski bir şapelin içerisinde bulunan Serenità, Şef Aylin Yazıcıoğlu ve Gülseren Onanç'ın lezzetleriyle konuklarını ağırlarken; İstanbul mutfağını dünyaya tanıtmayı ve dünyayı iyileştirecek yeni fikirlerin araştırılacağı bir paylaşım merkezi olmayı amaçlıyor.

Sanat severler için haftanın sergileri:

  • Çocukluk yıllarında iplere olan büyülü ilgisi ve bunun yaratıcılığına kök salmasıyla sanatının ilk filizlerini bu nesneyle buluşturan Melike Kuş'un bakmak ve görmek kavramlarına odaklandığı sergisi Eye to Eye in Dystopia Aralık ayı boyunca Merdiven Art Space'de devam ediyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Zanzibar Zorlu

Artık yılbaşı haftası da başlamışken, Zorlu süslemeleri,  Pop Up dükkanları ve yaydığı enerjisi ile çok çekici. Cuma iş çıkışı, ya da öğle yemeği için değerlendirilebilir. Özellikle lezzetli pizzaları ve salata çeşitleri ile benim favori mekanlarımdan biri Zanzibar.

Beymen Brasserie

Nişantaşı artık tamamen yeni yıl süslemeleri ile bezendi. Artık bir klasik olan Beymen Brasserie, bu ruhu yakalamak için en doğru adreslerden biri. Bence Cumartesi öğlen ve sonrası için mükemmel bi seçim. Fransız mutfağının lezzetleri tabakları ve nefis kokteyller.

Roka Brunch

Karaköy Galataport' ta bir Pazar sabahı olmak bence çok keyifli. Dünyaca ünlü Roka'a da brunch servisine başlamış. Farklı bir brunch için mutlaka deneyin derim. Şef Şuna Hakyemez yine harikalar yaratıyor. Özellikle bir Japon esintili brunch bence güzel ve enteresan

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Bant Mag.

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Farklı tarzı ve içeriğiyle dikkat çeken, değişik seslere ortam oluşturan Bant Mag, yayına başladığı dönemlerde olduğu gibi bugünlerde de çeşitliliğe katkıda bulunmaya devam ediyor. Bu yayına da genel olarak konumlandığı yerle, sesini duyurmak için çok seçenek bulamayan müzisyenler ve keşif meraklılarını buluşturan ekibin sesli üretimleri diyebiliriz. Çeşitli kategorilere bölünen podcast, farklı isimlerin hayatlarında yer eden şarkılarının hikayelerini anlattığı bölümlerle de öne çıkıyor.

Zamanaltı: Bir Podcast Tiyatrosu

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Mert, Pelin ve Yiğitcan’ın kurgusal hikayesini dinlediğimiz sürükleyici bir yayınla birlikteyiz. Devamında Büyük Tufan ile devam eden bir serinin öncüsü ve mecranın ilklerinden olan bu podcast, radyo tiyatrosu formatını sevenler için dinlemeye değer bir arşiv olarak platformlarda yer almaya devam ediyor.

Dördüncü Duvar

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tiyatronun sahne arkasında çok zengin ve anlatılmaya değer büyük hikayeler var. Bu yayında, sahnenin parlayan yıldızlarının öykülerinin yanında, tiyatroları ayakta tutmaya çalışan yönetici kahramanları da dinleme fırsatımız oluyor. Bu podcast mecranın en uzun soluklu ve disiplinli yayınlarından biri olarak da dikkat çekiyor.

Song Exploder (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Franz Ferdinand, Rick Astley, Lykke Li gibi popüler isimlerin yanına John Lennon ya da Hans Zimmer gibi efsaneleri de ekleyin. Her bölümde bir isim ve onun bir şarkısı inceleme altında. Bu podcast sayesinde müzik tarihine geçen şarkıların yazılış hikayelerini doğrudan o isimlerden dinleyebilmek büyük ayrıcalık. Yayını Hrishikesh Hirway hazırlıyor.

Ekran önerileri

The Delinquents (2023)

Uzun süredir çalışıp hak ettiğini alamadığını düşünen Morán; fazlasıyla monoton hayatından sıkılıp, kendi çalıştığı bankasında bir soygun gerçekleştirir fakat plan, uzun soluklu olmaz ve tutuklanır.

Arkadaşı Román'dan, bu soyguna ortak olup parayı saklamasını ister. Dünya prömiyerini, bu seneki Cannes Film Festivali’nde yapanfilm ayrıca, Arjantin’i Oscar'da temsil etmesi için seçildi!

Yellowjackets (2021) - Netflix

1996'da, futbol turnuvasının finali için yola çıkan lise kız takımı; yolculukları sırasında talihsiz bir uçak kazası yaşarlar ve kimsenin olmadığı ormanda mahsur kalırlar. Ve evet, bu kazanın ardından, her biri farklı karakterlere sahip gençlerin hayatta kalma mücadeleleri başlar!

Ama dizinin hikayesi sadece bununla sınırlı değil, hayatta kalan bazı gençlerin yetişkin hallerini, günümüzde yaşananları da izliyoruz. Nasıl mücadele ettiler? Psikolojilerini korumayı başardılar mı? Kimler yaşıyor? ve daha birçok sorunun cevabı, her bölüm yükselen temposuyla birlikte ABD yapımı bu dizide. 


BlackBerry (2023) - Apple TV+

Research In Motion şirketi tarafından üretilen, akıllı telefon ve iletişim cihazı markası olan BlackBerry; çıktığı dönem ünlenmiş, teknik açıdan iyi oluşuyla sesini epeyce duyurmuştu. Özellikle de şirketin kurucuları Mike Lazaridis ve Douglas Fregin, bu yaptıkları iş birliğinden büyük bir başarı yakalamıştı.

Fakat her şey, çok uzun süreli olmadı. Yeni üretimler ve rekabetin güçlenmesi, tüm dengeleri bozar. Apple TV+ üzerinden izlenebilen Kanada yapımı, biyografik komedi-drama filmi.