20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2023 14:23 | Son Güncelleme: 14.09.2023 15:13

Hafta sonu için İstanbul rehberi (15-17 Eylül)

Cuma gününü Gılgamış Destanı tiyatrosuyla, Melike Şahin'in sesiyle ya da doğaüstü gerilim filmi olan A Haunting In Venice ile renklendirmeye ne dersiniz? Haftayı sosyal bir şekilde kapatmak ve pazartesiye daha mutlu başlamak isteyenler için kültür-sanat, mekan ve ekran önerileri
Hafta sonu için İstanbul rehberi (15-17 Eylül)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatro

  • Bilinen metinleri farklı bir sahne tasarımı ve estetiği ile mekâna taşıyan Mesut Arslan, Gılgamesh/Gılgamış Destanı ile 15- 16 Eylül'de DasDas Sahnesi'ne konuk oluyor. Mesut Arslan’ın sahnelemesinde destan, bir taraftan iki kadın oyuncu ile seyirciye aktarılırken, oyunda yer alan saydam iki kutu içindeki iki seyirci de aynı hikâyeyi, bulundukları yerden tanık oldukları biçimiyle naklen kendi dinleyicilerine anlatıyor.
  • Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı, Arzu Gamze Kılınç’ın yönettiği Ödenmeyecek! Ödemiyoruz! 16 Eylül'de Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, İtalyanın yoksul işçi kesimine ait kadınların bir süpermarketi yağmalamasıyla gelişen komik olaylardan yola çıkarak bir ekonomik sistem eleştirisi yapıyor.
  • Istanbul Fringe Festival 5. Yaşını kutluyor. 16-23 Eylül'de gerçekleşecek olan festivalde; Türkiye'den ve Dünya'dan tiyatro, dans, performans disiplinlerinde üretilen yenilikçi ve alternatif işler seyirciyle buluşuyor. Festival iki gösteri ile açılışı Alan Kadıköy'de yapıyor. A Night Thick & Tight, ünlü ve kötü şöhretli kişilerin son bir dans için hayata döndürülen üç portresini sunuyor.
Istanbul Fringe Festival
  • Halim Şefik Güzelson'un arkadaşları Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik ve Nurullah Ataç’ı uğrak mekanları olan Mösyö Lambo’nun Meyhanesi’ne davet etmesiyle başlayan, Semaver Kumpanya oyunu Güzel Son, 17 Eylül'de Fişekhane'de seyirciyle buluşuyor. Oyunda Ahmet Kaynak (Nurullah Ataç), Mehmet Konu (Sait Faik),Mertcan Ertürk (Melih Cevdet), Metin Alpargun (Orhan Veli), Muhammed Türkoğlu (Halim Şefik Güzelson), Onur Şenol (Mösyö Lambo), Selen Şenay (Suat Derviş) oynuyor.

Konser

  • Rock müziğin sevilen ismi Feridun Düzağaç, 15 Eylül'de IF Performans Hall Beşiktaş'ta İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.
  • Müzikal yeteneği ve yorumlarıyla dinleyicilerini büyüleyen Nihan Ulutan, Piyano Resitali ile 15 Eylül akşamı All Saints Kilisesi Moda Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
  • Şarkı yazarı ve yorumcu Hüsnü Arkan 15 Eylül akşamı KadıköySahne'de sevenleri ile buluşuyor.
Hüsnü Arkan
  • Coachella, Tomorrowland ve Ultra Music Festival’lerindeki sahneleriyle göz dolduran Eli & Fur, benzersiz müzikal etkileşimleri ve Beatgate’in 17 yıllık mirasıyla, sıradan etkinliklerin ötesinde bir deneyim sunmayı vadeden özel bir performansla 16 Eylül'de Zorlu PSM'de sahne almaya hazırlanıyor.
  • Gittiği her şehirde, çıktığı her sahne ve verdiği her konserde, seyircisiyle hep bir ağızdan söylediği ve hayranlarının ezbere bildiği repertuvarı ile Melike Şahin, Hep Yeni Kal Sunar: Melike Şahin konseriyle 16 Eylül’de Maximum Uniq Açıkhava’da sahneye çıkıyor.
Melike Şahin
  • Daha önce Parkorman ve Volkswagen Arena’daki performanslarıyla öte dünyalara adeta bir portal açılmasına sebep olan; sahnedeki dev varlığıyla seyircileri etkileyen Tamino, Türkiye turnesinin kapanışını yapmak için 17 Eylül'de yeniden Parkorman'a geliyor.
  • Extreme Rap Party'de Seloalaturkamavzer, Cashflow, Xır, Çağrı Sinci, Sansar Salvo, Muşta ve sürpriz konuklar 17 Eylül tarihinde Blind İstanbul sahnesinde müzikseverlerle bir araya geliyor.

Sinema

  • Agatha Christie'nin Hallowe'en Party'sinden uyarlanan, Kenneth Branagh tarafından yönetilen Amerikan doğaüstü gerilim filmi A Haunting In Venice (Venedik'te Cinayet) filmi, 15 Eylül'de vizyona giriyor. Film, İkinci Dünya Savaşı sonrası Venedik'inde, artık emekli olmuş ve kendi sürgün hayatını yaşayan Poirot'un isteksizce bir ruh çağırma seansına katılmasıyla başlayan bir hikayeyi konu alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Lacivert Restoran

Belki de İstanbul'un romantik mekanı. Yenilendi ve Şef Melih Demirel' in yemekleri ile buluştu. Havalar çok da bozmadan, mükemmel bir Cuma Akşam programı. Avrupa yakasından tekne servisi de mevcut.

Brasserie Neni

Bu kez Anadolu yakasında en sevdiğim yerlerin başında Neni Brasserie. Fransa'daki benzerleri kadar iyi tasarlanmış bir mekan. Zengin şarap kavı, lezzetli klasik bistro tabakları ve ambiyansı ile güzel bir Cumartesi önerisi.

Danış Arnavutköy

Güzel Boğaz manzarası eşliğinde mükemmel bir Pazar kahvaltısı için, denemeye değer. Zengin seçenekler ve yöresel ürünler.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Hikayeden Adamlar

Nereden Dinlerim? Spotify

 

Radyonun resimlisi diyerek yola çıkan Sercan Şahin Kurtulmuş ve Ozan Bozkurt her hafta bambaşka konuların masaya yatırıldığı bir sohbetle karşımızda. Çoğunlukla, birçoğumuzun aklımızdan geçenleri başka birilerinden duyuşumuz olarak tanımlayabileceğimiz konuları dinlemek, haftasonunu karşılamak için de iyi bir seçenek olabilir.

Yanında İyi Gider

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Meleklerin Payı platformu ve devamında yayınladığı kitaplarıyla bilinen Burkay Adalığ, gastronomi dünyasının yakından tanıdığı bir isim. Bu yayında da içki kültürü, müzik, sinema, sosyal medya ve dijital trendler gibi konularda bilgi ve deneyimlerini paylaşmak için mikrofonda.

Smartless (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Hayatın her kesiminden insanlar bir arada. Jason Bateman, Sean Hayes ve Will Arnett her bölümde film yıldızlarından şarkıcılara kadar uzanan geniş ve dikkat çekici bir konuk listesiyle karşımızda. 100’den fazla bölümdeki isimlerin arasından mutlaka sizin favorileriniz de çıkacak.

The Splendid Table (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yolculuğuna 1990’larda bir radyo program olarak başlayan bu yayın, şimdi podcast platformlarının en popülerlerinden. Ödüllü gastronomi yazarı Francis Lam, yemeğe dair tüyoların yanında yemek, insan ve kültür bağlantısını irdeleyen konuklu sohbetleriyle de ilgi çekiyor.

Ekran önerileri

John Wick: Chapter 4 (2023) - Prime Video

Matrix serisinin başrolü olan Neo karakteriyle büyük bir çıkış yakalayan ve daha sonrasında 2014 yılında John Wick serisinin ilk filmiyle kendisine daha da hayran bırakan Keanu Reeves; ikinci ve üçüncü filmlerinin ardından, yine Chad Stahelski yönetmenliğindeki John Wick: Chapter 4 ile karşımızda!

Karısının ölümüyle birlikte onu hayatta tutan köpeğinin de öldürülmesi üzerine, eski bir tetikçi olan John Wick'in çıktığı intikam yolculuğunu anlatan serinin bu yeni macerasında kahramanımız bir yandan yine hayatta kalmaya çalışır bir yandan da eski düşmanları ile yüzleşip High Table adındaki suç örgütünü yenmek için ülkeler arasında mücadele verir. Keanu Reeves'e eşlik eden isimler arasında Mulan filminden Donnie Yen, IT ve Barbarian filmleriyle korku sinemasının yükseleni Bill Skarsgård, şarkıcı Rina Sawayana ile daha önceki filmlerde yer almış Ian McShane, Laurence Fishburne, Lance Reddick gibi birçok oyuncu var.

Last Night on Soho (2021) - Netflix

Okulu için Londra'da yaşamaya başlayan, eskinin müziğine ve modasına büyük bir hayranlık besleyen genç Eloise, 1960'lardaki Soho gece kulübüne gittiği heyecanlı bir zaman yolculuğu gerçekleştirir. Bu yolculuğu gerçekliğin karışıp gizemli sırların ortaya çıkmasına neden olur.

Filmin başrollerinde iki başarılı genç oyuncu var: Jojo Rabbit filminin yıldızlarından Emily Mckanzie ve The Witch, The Queen's Gambit, The Super Mario Bros. Movie, The Menu yapımlarından Anya Taylor-Joy. İkiliye eşlik eden isim olarak Doctor Who'da 11. Doktor'u, The Crown'da Prens Philippe'i canlandıran Matt Smith'i görüyoruz. Yönetmen koltuğunda ise Shaun Of The Dead, Scott Pilgrim vs. the World, Baby Driver filmleriyle birbirinden özgün hikâyeleri ekrana taşımış İngiliz yönetmen Edgar Wright var.

Run (2020) -SinemaTV

Eğitimini evde alan, felç başta olmak üzere birçok hastalığa sahip olduğu için tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren, izole şekilde yaşayan Chloe'nin; annesinin getirdiği ilaçtan şüphelenmesiyle başlayan ve onun söylediklerinin doğruluğunu sorgulamasıyla devam eden, gizemli sırların peşinden gittiği gerilim dolu hikayesi.

American Horror Story, Ratched, Bird Box, American Crime Story gibi birçok yapımdan tanınan Emmy ödüllü Sarah Paulson ile Kiera Allen, ABD yapımı filmin başrollerinde. Yönetmen koltuğunda ise hem Searching (2018) filminin yönetmeni olan hem de Missing (2023) filminin senaristlerinden Aneesh Chaganty var!