20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2024 13:00 | Son Güncelleme: 01.02.2024 13:03

Hafta sonu için İstanbul rehberi (2 - 4 Şubat)

Hafta sonu için bir planınız yok mu? Tiyatroseverler için Dostoyevski’nin Öteki eseri, pop- rock müzikseverler için Teoman ve sinemaseverler için İlker Çatak’ın The Teachers’ Lounge filmi şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (2 - 4 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Ceren Köse ve Bora Akın'ın aynı sahneyi paylaştıkları; Antony Neilson’un kaleme aldığı Dikiş, 2 Şubat'ta Pax Sahne'de prömiyerini yapıyor. Oyun, Abby ve Stuart çiftinin sıra dışı ilişkisini ele alıyor. Abby’nin hamile kalmasından sonra verdikleri karar, hayatlarını geri dönülemez bir noktaya sürüklüyor.

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • Dostoyevski’nin Öteki adlı eseri Emin Alper’in uyarlaması ve yönetimiyle tiyatro sahnesinde yeniden hayat buluyor. Cem Yiğit Üzümoğlu, Erdem Şenocak, Derya Karadaş ve Gökhan Yıkılkan'ın oynadığı oyun, seyirciye içten içe yerinde olmak isteyebileceğiniz birisi karşınıza çıksa ne yaparsanız sorusunu sorduruyor. Öteki, 2 Şubat'ta Zorlu PSM’de seyirciyle buluşuyor.

  • William Shakespeare'in en beğenilen eserlerinden biri olan Othello, Emine Ayhan'ın çevirisiyle 3 Şubat'ta Moda Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Kemal Aydoğan'ın yönetmenliğinde, güçlü tasarım ve oyuncu kadrosu ile sahnelenen oyun, aşk, kıskançlık ve ilişkilerin ötesinde politika, sınıf farkı ve kimlik konularını derinlemesine ele alıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren izleyiciyi çevreleyen yenilikçi bir deneyim olarak tasarlanan Çirkin, Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu'nun oyunculuklarıyla 3 Şubat'ta Hope Alkazar'da seyirciyle buluşuyor. Oyun, Anadolu gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikâyesini sahneye taşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Tiyatrokare Cumhuriyet’in 100. yılını Nedim Saban’ın Ayşe Kulin’in aynı adlı romanından uyarlayarak yönettiği Veda ile kutluyor. Kişisel ilişkilerin yanı sıra, savaşın acısı ve bireylerin bu değişime nasıl tepki verildiğinin ele alındığı oyunda Nevra Serezli, Aziz Sarvan, Leyla Feray, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Zeynep Sevi Yılmaz, Alişan Özkan, Gizemnur Topaloğlu ve Gizem Çayhanoğlu oynuyor. Veda, 2 Şubat'ta Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor.

Tiyatroseverler için haftanın tek kişilik oyunları:

  • Onur Ünsal'ın yönetiminde, Yeliz Kuvancı'nın tek kişilik performans sergilediği Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı, 4 Şubat'ta Moda Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarındaki siyasi gündeminin gündelik yaşamdaki aile ve kadın-erkek ilişkilerine nasıl sirayet ettiğini konu ediyor.

Tiyatroseverler için haftanın deneysel- absürd oyunları:

  • Sedat Bilenler ve Shyqyri Caushaj'ın oynadığı Seyirci'de kendinizi bir koridorun iki duvarlarından biri gibi düşünün. Koridor alanında yolsuzluk taciz adaletsizlik gibi birçok hadisenin döndüğüne şahit oluyorsunuz. Ancak seyirci kalıyorsunuz. Hatta karşı duvarınızda da seyirciler var ve onların da seyirci kalmasına seyirci kalıyorsunuz. Yeton Neziray'ın yazdığı bu deneyim 3 Şubat'ta Kadıköy Boa Sahne'ye konuk oluyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Brooklyn, New York’taki tarihi Kings Theatre’da biletleri tükenen dünya prömiyerinin ardından Birleşik Krallık (UK) turnesine çıkan Spider-Man: Into the Spider-Verse Live in Concert, 3-4 Şubat tarihlerinde ilk kez BKM ve Zorlu PSM iş birliğiyle Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek konser, etkileyici hikayesi ve göz alıcı sahneleriyle, dev bir perdede seyirciyle buluşurken, filmin büyüleyici müzikleri de canlı orkestra eşliğinde hem miniklere hem de ailelere çok özel bir müzik deneyimi sunuyor.
  • A Cappella müziğin büyüleyici atmosferi ve tınıları, 3 Şubat’ta Beyoğlu Santa Maria Kilisesi’nde Chromas ile buluşuyor. Türkiye’nin önde gelen vokal gruplarından biri olan Chromas, bu özel geceyi unutulmaz kılmak için hazırladığı repertuarı ile hayranlarına müzikal bir şölen sunuyor.

Eğlenceseverler için müzik etkinlikler:

  • Daniele Aprile ve Mario Roberti'nin ortak projesi olan Fideles Music, dinamik ritimleri, geceye özel tasarlanan ekran görselleri ve ışık şovları ile dinleyenlerine görsel ve işitsel bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor. Fideles, Visual Show'u ile 2 Şubat'ta Volkswagen Arena'ya geliyor.

  • 2 Şubat'ta DasDas'ta gerçekleşecek olan We Can Be Heroes: Bir David Bowie Gecesi'nde Brek, Deniz Tekin, Selût ve Tuğçe Şenoğul en sevdikleri Bowie şarkılarını yorumlamaya hazırlanıyor. Onlara house band Major Toms: Barış Baykan, Cem Konuk, Efe Ekşioğlu, Emin İnal ve Yasemin Özler eşlik ediyor.
  • Güney Asya kültürünü ve müziğini house ve technoya dayanan dans müziğiyle otantik bir şekilde bütünleştiren DJ topluluğu Indo Warehouse, 2 Şubat akşamı Maximum Uniq Box sahnesine geliyor.
  • Plak Çalar Sanatkarı Can Molti ve Saz Arkadaşları (Burak Gülcan ve Mert İlbey) buhranlı günlerin, efkarlı yağmurlarına derman; 70’ler ve 80’lerin dar koridorlarında hoyratlaşan dünyaya bir mesaj beklenmedik alemler hadisesi yeraltı gazinosu ile 2 Şubat'ta Vertical'da dinleyenlerle buluşuyor.
  • Bob Marley’in 79. doğum gününü, sanatçıyı severler her yıl olduğu gibi, Babylon'da kutluyor. 3 Şubat'ta Sattas'ın Bob Marley parçalarına yer vereceği buluşmada; C Fyah (DJ set) geceyi başlatıyor.

Pop- rock müzikseverler için konserler:

  • Teoman, yoğun talep üzerine 2 Şubat akşamı İstanbul Kongre Merkezi sahnesinde N’apim Tabiatım Böyle, Kalbin Yok Mu?, İstanbul'da Sonbahar, Koma Hali, Duş, Ruhun Sarışın gibi dikkat çeken şarkıları ve hitlerinden oluşan repertuarıyla müzik severlerle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Cenk Durmazel(vokal), Cenk Turanlı(bas), Barış Ertunç (gitar) ve Güray Gürsoy 'dan(davul) oluşan Malt, 3 Şubat'ta Dorock XL Kadıköy Sahnesi’nde rock müzik severlerle bir araya geliyor.
  • Parçalarında Alternatif Rock'ın sertliğini, Elektronik Müziğin modernliğini, Türkçe Rock'ın sıcaklığını harmanlayan Mentra, 4 Şubat akşamı The Wall Saloon Performance sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.,

Caz müzikseverler için konserler:

  • Çıkardığı yeni teklilerin ardından, 2 Şubat'ta Kups Mekan'da ilk defa sahne alacak olan Senem Güneş, kendi şarkılarının yanı sıra dünyadan ve yerel en sevilen jazz, RnB, soul parçalarıyla dinlenilenlerine keyifli bir gece yaşatmaya hazırlanıyor.
  • Paris’teki Salle Herz’te ilk seslendirilişi tam 180 yıl önceye denk gelen günde, yani 3 Şubat'ta bestecinin yönettiği orkestrayla yapılan Op. 9 Roma Karnavalı adlı konser uvertürü CRR Konser Salonu'nda yeniden hayat buluyor. Meksikalı Tenor Alejandro Del Angel ve aynı zamanda org sanatçısı olarak da kariyerini sürdüren, İtalya’nın önemli tiyatro ve opera kurumlarında orkestra yöneten Şef Jacopo Brusa; CRR Senfoni Orkestrası ile dinleyenleri keyifli bir Roma yolculuğuna çıkarıyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlük mücadelesinin lideri olan Doktor Sadık Ahmet'in hayat hikayesini konu eden Sadık Ahmet, 2 Şubat'ta vizyona giriyor. Hakan Yonat'ın yönettiği filmde Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Erdal Beşikçioğlu oynuyor.
  • Yönetmen koltuğunda Murat Şeker’in oturduğu Aşk Mevsimi, 2 Şubat'ta vizyona giriyor.  Dilan Çiçek Deniz, Cem Yiğit Üzümoglu, Duygu Sarışın'ın oynadığı filmde gençlik yıllarındaki tutkulu aşkların zaman geçtikçe nasıl şekillendiğini gözler önüne seriliyor.
  • Almanya'da doğup büyüyen Türk yönetmen İlker Çatak’ın The Teachers’ Lounge (Öğretmenler Odası) isimli filmi 2 Şubat'ta vizyona giriyor. İlker Çatak ve Johannes Duncker'ın senaryosunu yazdığı; Leonie Benesch, Michael Klammer, Rafael Stachowiak'ın oynadığı filmi matematik ve beden öğretmeni olarak ilk işine başlayan idealist bir öğretmenin hikayesini anlatıyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Kuruluş fikri Vittorio Assaf ve Fabio Granato’nun küçük bir yelkenliyle denizde kaybolduklarında ortaya çıkan New York orijinli restoran Serafina, Akmerkez ve Kanyon'daki şubeleriyle İtalyan lezzetleri severlerin müdavim mekanı olmaya devam ediyor. İncecik hamurlu pizza ve ev yapımı makarnaların yanı sıra karides, misye, kalamar, kum midyesi ve domates soslu linguine Linguine ai Frutti di Mare ile risotto ve kuşkonmaz sosla sunulan hafif ateşte pişirilmiş dana kaburga Costine di Manzo menünün en sevilenleri arasında yerini alıyor.
  • Kuruçeşme’de güzel tasarlanmış, duvarlarında sanat eserleri barındıran keyifli bir kokteyl bar Goose no.25., özellikle bahçedeki ortamından yükselen notaları Marakeş’te bir bardaymış hissiyle dinlerken yükselen güzel yemek kokularına karşı koyamayan ve denemek isteyenleri içine çekmeye devam ediyor. Goose no.25., DJ setiyle yaratılan atmosferiyle dikkat çekiyor.
  • Mehmet Kavak ve Ali Niyaz Seferov tarafından açılan şefliğini Elbey Hüseyinzade’nin yaptığı, dikkatleri Tütsülenmiş Et olarak çekmeyi başaran Catchy; sokak lezzeti severlerin favorisi olmaya devam ediyor. Mekân, hazırladıkları yerel, doğal içerikli, kalitesi yüksek, yavaş yiyecek standardını sağlayan on saat meşe odununda tütsülenmiş dana kaburgası hamburgerleriyle dışarıdan ve içeriden bakıldığında bir food truck gibi tasarlanmış mekan sunuyor. 

Sanatseverler için devam eden sergileri:

  • Sosyal temalara farklı doku ve desenlerle hayat veren usta sanatçı Serpil Yeter’in 2000 yılında İstanbul semt pazarlarında yaptığı gözlem ve edindiği deneyimlerden esinlenen fotoğraf seçkisi ve ses yerleştirmesinden oluşan Başka Gör isimli fotoğraf sergisi 23 Şubat'a kadar Anna Laudel İstanbul’da ziyaretçileri ile buluşuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Sakhalin

Daha çok yeni. Gerçekten dünya çapında bir restoran olmuş. Deniz ürünü ağırlıklı, hem çok geniş bir yelpazeye sahip. Uzakdoğu ve Akdeniz' in bir sentezine sahip mutfağı ile gerçekten çok etkileyici. Dünyanın büyük şehirlerindeki lüks restoranların çok iyi bir örneği. Ucuz demem mümkün değil ama, verdiği servis ve yemek kalitesi mükemmel. Kendinizi şımartmak isterseniz deneyin derim

Bahtiyar Arnavutköy

Sevimli ve çok gözde bir meyhane denilebilir. Özellikle ciğer tavsiye ederim, mezeler de taze ve lezzetli. Fondan gelen müzik de keyifli. Özellikle televizyon dünyasının uğrak yerlerinden. Tavsiye ederim

Momo Bebeköy

Pazar sabahları brunch servisine başladılar. Şef Mert Şeran yine harikalar yaratıyor. Gerçek anlamda bir brunch arıyorsanız mükemmel seçim. Şampanya kokteylleri, nefis yumurtalı tabaklar ve nefis odun fırını. Bence deneyin derim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Zamanın Ruhu

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

İstanbul'un efsanevi hikayelerini, kültürünü, sanatını ve tarihini merkeze alan bir yayın var karşımızda. Geçmişe farklı bir yolculuk yapılan bu podcast’te İstanbul’un zindanlarından, Osmanlı vatandaşı vampirlere kadar ilginç bir konu aralığıyla buluşuyoruz.

Var Olmak da Az Şey Değil

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

Onların her biri her şeyden önce yaşamanın tadını çıkarmaya niyetli insanlar. Bireysel başarı hikayelerinin yanında, hepsinin de özellikle seçtikleri bir konuda aktaracakları çok değerli bilgiler var. Duygu Yılmaz Hancılar konuklarıyla var olmanın değeri üzerine sohbet ediyor.

Okur Sohbetleri

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

Kitap sevdalılarını sanal ortamda buluşturan platformlardan tanınan Elif ve Simay tam bir çok seslilik yayını hazırlıyor. Her bölümde bir okur konuk ediliyor ve biz de bu sayede çok farklı yaklaşımları duyabilme şansını buluyoruz.

What Should I Read Next (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

İsmiyle müsemma, elindeki kitabı bitirdiğinde bir boşlukta kalanlar için öneriler sunan bir yayın. Modern Mrs Darcy blog’uyla dikkat çeken Anne Bogel hazırlıyor. Her hafta konuk olan bir okurun sevdiği tarz ve kitaplar üzerine önerileri var. Bazı okur konuklar aynı zamanda yazar da olunca, ilginç sohbetlerle de karşılaşıyoruz. Bölüm sonlarında Bogel’in önerileri de var elbette.

Ekran önerileri

Atlantic Rising (2017) -Disney+

Kayıp şehrin gizemi

Ünlü filozof Platon'a göre, Atlantis büyük bir devletti. Ama tanrıların verdiği savaşlar sonucunda sular altında kaldı, kayboldu. Ve tarih boyunca birçok görüşü üzerine çekti, hakkında araştırmalar yapıldı. Fakat gerçekliği hala sorgulanıyor, gizemi de devam ediyor. Bu belgesel de, kayıp şehir Atlantis'in peşinden giden, sırlarını çözmek isteyen iki önemli kişinin yolculuğunu anlatıyor. Bu iki isim kim mi? The Lost Tomb of Jesus, Enslaved, The Naked Archaeologist gibi çeşitli belgesel serileriyle tanınan, aynı zamanda Haber ve Belgesel Emmy Ödülleri'nde tam üç defa ödül kazanmış,  New York Times'ın çok satan yazarlarından gazeteci Simcha Jacobovici ve Titanic ile tam üç Oscar'ın sahibi olmuş, Avatar serisinin yaratıcısı James Cameron! Onlar araştırıp anlatırken; izleyiciye de merakla gizemli tarihi takip etme görevi düşüyor!

Maybe I Do (2023) -TOD

Evlilik, herkes için aynı mıdır?

Evlenme kararı alan genç çift, ailelerini tanıştırmak için güzel bir plan yapar. Fakat onların zaten birbirlerini tanıdığının ortaya çıkmasıyla ortalık karışır. Tüm sırlar, gizli aşklar konuşulmaya başlar. ABD yapımı bu romantik komedinin kadrosunda; Oscar’da ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünü kazanmış iki ayrı usta oyuncu Diane Keaton ve Susan Sarandon, Holidate adındaki romantik komedide başrolleri paylaşmış Emma Roberts ve Luke Bracey, Pretty Woman filminde Edward Lewis’i canlandıran Richard Gere ve Fargo, Shameless gibi yapımlarla tanınan William H. Macy var. 

A Man Called Otto (2022) -SinemaTV

Mahallenin Sevilmeyen Yaşlı Komşusu: Otto

Otto Anderson, eşini kaybetmiş yaşlı bir adamdır. Tek eğlencesi, sürekli eleştirip rahatsız ettiği komşularıdır. Yaşadığı mahallenin sevilmeyen yaşlı sakinidir Otto. Fakat yan dairesine, neşe dolu çocuklu bir aile taşınınca her şey yavaştan değişmeye başlar. Philadelphia ve Forrest Gump filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını üst üste kazanan Tom Hanks başrolde! Marc Forster ise Quantum of Solace, World War Z filmlerinin ardından yeniden yönetmen koltuğunda! Komediyi ve dramı birleştiren, ABD yapımı film,  SinemaTV'de!