04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 13:00 | Son Güncelleme: 24.01.2024 16:35

İlker Çatak'ın Öğretmenler Odası filmi Oscar'a aday oldu

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi 2024 Oscar Ödülleri’ne aday olan filmleri açıkladı. Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak'ın Öğretmenler Odası (Das Lehrerzimmer) filmi En İyi Uluslararası Film dalında aday gösterildi
İlker Çatak'ın Öğretmenler Odası filmi Oscar'a aday oldu

Söz Senettir, İstanbul Bahçesi, Sadakat ve Tatort gibi yapımlara imza atan Alman yönetmen İlker Çatak'ın filmi Öğretmenler Odası (Das Lehrerzimmer) En İyi Uluslararası Film dalında Oscar'a aday gösterildi. Ayrıca Alman aktris Sandra Hüller, En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi.

Los Angeles'taki Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, diğer ülkeler adına da önemli filmleri aday gösterdi. Japonya adına Wim Wenders'in Mükemmel Günler (Perfect Days), İtalya adına Ben Kaptanım (io Capitano), İngiltere adına The Zone of Interest ve İspanya adına Kar Kardeşliği Oscar'a aday gösterilen diğer filmler arasında yer aldı.

Öğretmenler Odası hakkında

Filmde başrol oyuncusu Leonie Benesch'e Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer, Anne-Kathrin Gummich, Kathrin Wehlisch, Sarah Bauerett, Rafael Stachowiak, Uygar Tamer ve Özgür Karadeniz gibi isimler eşlik ediyor.

Öğretmenler Odası'nda Leonie Benesch yani Carla, bir matematik ve spor öğretmenidir ve sadece okulunda değil, genel olarak işinde de yenidir. Gelir gelmez orada hırsızlık olduğunu anlar. Şimdi bu durumla başa çıkabilirdi ama yapmak istemediği şey tam olarak buydu.

Hala bozulmamış idealizmiyle araştırmaya başlar ve özellikle meslektaşları, ebeveynleri ve öğrencileri arasında bir anlayış eksikliği ile karşılaşır. Ayrıca asıl şüpheli, öğrencisi Oskar'ın annesidir. İşte o zaman Carla, idealinin gerçekle pek bağdaştırılamayacağını fark etmeye başlar.

Öğretmenler Odası fragmanı:

İlker Çatak kimdir?

İlker Çatak 1984 yılında Berlin’de dünyaya geldi, İstanbul’da lise öğrenimini tamamladıktan sonra Berlin ve Hamburg’da sinema ve televizyon yönetmenliği okudu. Sadakat başlıklı tez filmi çok sayıda uluslararası ödüle layık görüldü, 2015’te Altın Öğrenci Oscarı’nı aldı. 2016 yılında çektiği ilk sinema filminde Çatak, Es war einmal Indianerland adlı ödüllü gençlik romanını aynı isimle beyaz perdeye uyarladı. 2019’da izleyiciyle buluşan ikinci filmi Es gilt das gesprochene Wort Münih Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü, Alman Film Ödülleri’nde ise en iyi film kategorisinde Bronz Ödül aldı. Sanatçının üçüncü filmi Räuberhände 2021 yılında hem Almanya’da hem Türkiye’de sinemaseverlerle buluşacak. Yine 2021’de Tatort– Borowski und der gute Mensch kapsamında ilk kez bir televizyon filminin yönetmenliğini üstlendi. Senaristlik ve yönetmenlik çalışmalarının yanı sıra Çatak, ABD, Almanya, Türkiye, Japonya, İtalya ve Yunanistan’ın farklı üniversitelerinde sinema dersleri vermektedir.