20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.11.2023 14:10 | Son Güncelleme: 02.11.2023 14:13

Hafta sonu için İstanbul rehberi (3 - 5 Kasım)

Kasım ayının ilk hafta sonuna renkli bir şekilde başlamak ister misiniz? Tiyatro severler için Mikado’nun Çöpleri, pop müzik severlere Mabel Matiz ve festival tutkunlarına Mix Festival şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, tiyatro, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (3 - 5 Kasım)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Haftanın prömiyer yapacak olan oyunları:

  • Türk edebiyatına Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat ile birlikte garip akımını getiren yazar Melih Cevdet Anday’ın zamansız oyunu Mikado’nun Çöpleri, 3 Kasım'da House of Performance'da prömiyer yapıyor. Oyun, iletişimsizlik, kendini var etme çabası ile gece boyunca kendileri ile yüzleşen kadın ve erkeğin 'ya sabah olmazsa' tedirginliği ile katlanan fikri ve vicdani bir hesaplaşmaya dönüşüm hikayesini anlatıyor.

Tiyatro severler için devam eden tiyatro oyunları:

  • W. Shakespeare III. Richard Berna Moran çevirisinden hareketle sahneye taşınan, Shakespeare’in Richard’ına modern filozofların yaklaşımlarıyla ele alarak Richard’ın gerçekliğini, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açan Richard, 5 Kasım'da Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu'nda seyirci karşısına çıkıyor.

Tiyatro severler için haftanın performans gösterisi:

  • Etel Adnan’ın Jenin adlı şiirinden alıntılar içeren performans gösterisi İÖ, Aglaia Pappa ve Theodoros Terzopoulos'un oyunculuklarıyla 3-4 Kasım'da DasDas Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Seyirciyle diyalog kuran bu monolog, sürgünün sessiz acısının, kaçışın ve bir kadının köksüzlük duygusunu sahneye taşıyor.

Tiyatro severler için farklı bir deneyim:

  • Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu'nun oynadıkları, anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştiren izleyiciyi çevreleyen yenilikçi bir deneyim olarak tasarlanan Çirkin, 4 Kasım'da Hope Alkazar’da seyirciyle buluşuyor. Anadolu gelenek ve masallarından ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikâyesini anlatan oyun, masalsı ve mistik evrenini teknolojinin olanaklarıyla birleştiren özgün bir sahne dili yaratıyor.

Haftanın beklenen tiyatro oyunu:

  • Kayhan Berkin, Nergis Öztürk ve Okan Urun'un oynadıkları; mekâna özgü bu performatif enstalasyon, bir rüya atmosferinin peşinden giderek anlara, imgelere ve küresel salgın sırasında kaybettiklerimiz üzerinden yas duygusuna odaklanan Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı, 5 Kasım'da Metrohan İstanbul'da seyirciyle buluşuyor.

Tiyatro severler için haftanın komedi oyunları:

  • Boğaziçi Komedi Kulübü, yeni nesil komedyenlerle deneyimli komedyenlerin bir sahnede buluştuğu stand up gecelerine devam ediyor. 5 komedyenin sahne aldığı stand up gösterisi 3 Kasım akşamı Plato Kuruçeşme sahnesinde seyirciyle buluşuyor.

Eğlence tutkunları için haftanın konserleri:

  • Uçsuz bucaksız Star Wars evreninin kapıları, sinema tarihinin bu efsanevi serisinin müziklerini metal müzikle yorumlayan Galactic Empire 4 Kasım’da KüçükÇiftlik Bahçe’ye geliyor. Üçüncü stüdyo albümleri Special Edition’ın Avrupa turnesi kapsamında İstanbul’a gelecek olan ABD’li grup, Türkiye’deki Star Wars hayranlarıyla ilk kez buluşuyor.
  • Alman power metal grubu Blind Guardian The God Machine Avrupa turnesi kapsamında 5 Kasım'da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde dinleyenleriyle bir araya geliyor.

Farklı tarzda müzik deneyimi arayanlar için konserler:

  • Anadolu blues müziğin önemli isimlerinden Can Gox, 4 Kasım tarihinde Dorock XL Kadıköy sahnesine geliyor.

Pop müzik severler için:

  • Son albümü Kağıttan Kaptanlar ile dinleyicilerinin gönlünü bir kez daha fetheden Birsen Tezer, gitarda Emre Tankal, gitar ve vokalde Tunç Öndemir, basta Gürol Ağırbaş ve davulda Derin Bayhan eşlik edeceği konseriyle, 3 Kasım akşamı DasDas’ta dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Adından sıkça söz ettiren sevilen sanatçı Mabel Matiz 3 Kasım akşamı Volkswagen Arena'da dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzik sevenler için:

  • Viyanalı müzisyen Klaus Waldeck’in akustik projesi Waldeck Sextet, vokalist Patrizia Ferrara ve Viyana’nın önde gelen caz müzisyenlerinin de eşlik etmesiyle adeta bir müzik şölenine dönüşüyor. İlhamını 60’lar Fransız sinemasından alan bu proje, 3 Kasım akşamı Babylon’da dinleyicilerle buluşuyor.
  • Caz dünyasının en sıra dışı ve dinamik topluluklarından biri olarak kabul görülen kariyerlerinde 20. yılını deviren The Bad Plus, 3 Kasım'da CRR sahnesine konuk oluyor.
  • Elite World İstanbul Taksim bünyesindeki Jazz Company’nin kasım ayındaki konuğu, 4 Kasım'da According To Our Minds gecesinde caz müziğinin ilgiyle takip edilen ismi Kubilay Kan oluyor.

Haftayı keyifli geçirmek isteyenler için festivaller:

  • Zorlu PSM’de yedinci kez gerçekleşecek olan Mix Festival, iki gün süren dopdolu programıyla 3- 4 Kasım'da birbirinden özel isimlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu yılın yıldızları arasında Röyksopp, Warhaus, Kid Francescoli, Weval, Flört, Cosmic Crooner, Los BitchosHedonutopia, The Flabbies, Isaac Delusion ve Jayda G yer alıyor.
  • Türkiye’de mizah alanında trendleri belirleyen, alternatif ve avangart projelere zemin hazırlayan BKM, İstanbul Komedi Festivali  6. Yılında çeşitli salonlarda seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festival, 5 Kasım'da Maximum Uniq’te Ayşe Balıbey ve Cem İşçiler -Anlatamadım ile başlıyor. Ayşe Balıbey ve Cem İşçiler, bir kadın ve bir erkeğin gözünden ilişkileri, iş hayatını, aileyi, gündemi konuşuyor.

İstanbul Komedi Festivali’de beklenen performanslar:

  • Ali Congun daha çok şehir eliti olma hayalleri ile okuduğu üniversitenin idealleri arasında geçen gerçekliklere değindiği tek kişilik gösterisi ile 5 Kasım akşamı, İstanbul Komedi Festivali kapsamında BKM Mutfak Comedy Club’da seyirciyle buluşuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Annesinin şüpheli olduğu davanın seyrini değiştiren bir çocuğun hikayesini konu edinen, Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner'in başrolleri paylaştıkları Bir Düşüşün Anatomisi, 3 Kasım'da vizyona giriyor.         
  • Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı, Songül Öden, Mehmet Günsür, Sarp Akkaya gibi isimlerin rol aldıkları Atatürk 1881 - 1919, 3 Kasım'da vizyona giriyor. Serinin ilk filminde, Mustafa Kemal'in milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı dönemler konu ediliyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Günlük olarak değişen menüsü ve yemekleriyle bir Reşitpaşa klasiği olan Havan'dan Emirgan Sokak’ta hizmet vermeye devam ediyor. Vişneli yaprak sarma, köz patlıcanlı humus, fırın sütlaç, glutensiz fırın mücver, kıymalı kuru patlıcan dolma, kinoalı çanak enginar, parmesanlı fırın bamya, palamut ızgara, hardallı levrek marin, mantarlı köz biber çorbası, kaburga burger müdavimlerin en beğendiği lezzetler arasında yerini alıyor.
  • Veganlar arasında adı dilden dile dolaşan Bi Nevi Deli, yalnızca vegan değil çiğ, glütensiz ve vejetaryen beslenmeyi tercih edenlerin de müdavimi olduğu mekanlardan birisi olarak Etiler'de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Makarna şeklinde çekilmiş organik kabak üzerine kajulu reyhanlı sos, kapari, edamame ve misket limonuyla hazırlanan kabak noddle ve pancar burger en çok tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Arnavutköy Balıkçısı

Gerçek bir Boğaz klasiği. Her daim kalabalık ve gözde, çokça tanıdık simalara rastlamanız mümkün. Kullandıkları deniz ürünleri taze ve iyi pişirilmiş. Özellikle hardal soslu salatayı denemenizi öneririm. Cuma akşamı programı için ideal

Muutto Anotolian Tapas Bar Galataport

Benin şehirdeki favori dükkanlarımdan. Şef Umut Karakuş çok yaratıcı tabaklar hazırlıyor. Bildiğimiz lezzetler ve mezeler, farklı yorumlanıyor ve ortaya çok lezzetli bir sonuç çıkıyor. Özellikle Ciğer, içli köfte ve Çerkez tavuğu pate denemenizi öneririm

J Burger Göztepe

Anadolu yakasının en klasik ve eskilerinden. Ballı hardallı sosu ile yıllardır müdavimlerinin sevgilisi. Bence Pazar öğle yemeği için, soğuk bira ile birlikte mükemmel bir program.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

İnsanlık Hali

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Sosyal medya paylaşımlarıyla ve kısa-net yorumlarıyla önemli bir takipçi kitlesine sahip olan Arda Erel, şimdi podcast yayınlarıyla karşımızda. Duygularımızı anlamadan, hayatımızda olanları anlamlandırmadan devam edebilmemiz mümkün değil düşüncesiyle yola çıkılan bu podcast’te temel insanlık halleri üzerine konuşuluyor.

Hafıza | Tarihte Bugün

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Yıllar boyunca değişik platformlarda çok değişik hallerde takip ettiğimiz tarihte bugün formatı, podcast platformlarına da taşındı. Bu yayın, tarihte bugün yaşanan olayları, unutulmaz anları ve geçmişin izlerini takip ediyor. Her gün dünya tarihinin farklı dönemlerinden çeşitli kısa bilgiler bir araya getiriliyor. Podcast’in ana fikri net: Tarih her anıya değer verir.

TÜBİTAK Bilim Çocuk

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast’te TÜBİTAK Bilim Çocuk dergisinden seçilen bazı içerikler seslendiriliyor. Utandığımızda neden yüzümüzün kızardığı gibi merak edilenlerin yanında, kök hücrelerin ses dalgalarıyla kemiğe dönüştürülmesi gibi güncel gelişmeler de basit bir dille anlatılıyor.


The Psychology of Your 20s (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu podcast, aslında her şeyin psikolojiyle ilgili olduğunu kanıtlamak için yayında. Bunun 20’li yaşlarda bile böyle olduğu iddia edilerek yola çıkılıyor. Duygusal yeme bozukluğundan anksiyeteye, ilk buluşma stresinden terk edilmişlik duygusuna kadar hepimizi bir dönem mutlaka etkilemiş olan kavramlarla ilgili alanında önemli işler yapmış isimlerin anlattıkları her şey çok değerli.

Ekran önerileri

Terzi - Netflix

Oyuncu kadrosunda Çağatay Ulusoy, Şifanur Gül, Salih Bademci, Olgun Şimşek, Evrim Alasya'nın yer aldığı, terzi Peyami'nin hayatını anlatan dizi; onun çevresinde yaşanan dramalarla kaldığı yerden devam ediyor. Esvet'e karşı olan duygularını, arkadaşı Dimitri'den sakladığı sırları artık açıklamak isteyen Peyami için her şey son defa karmakarışıktır. Üçüncü ve son kısım ile birlikte Terzi vadesini dolduruyor.

The Gilded Age - Blu Tv

"Eğer Downton Abbey bittikten sonra yerini hiçbir dizi dolduramadıysa The Gilded Age sizin için. Eğer Succession ve The White Lotus gibi zenginleri doğal habitatında gösteren dizileri seviyorsanız The Gilded Age sizin için. Eğer dönem işlerini, yürüdükçe yere değip hışır hışır eden kocaman kostümleri seviyorsanız The Gilded Age kesinlikle sizin için," yazıyordu Binnaz Saktanber Blu Tv'deki The Gilded Age'in ilk sezonunu tanıtırken. ABD'den 24 saat sonra Blu Tv'de yayınlanmaya başlayan ikinci sezon için de değişen bir şey yok. Manhattan’da yeni para bu sezonda eski parayı kovacak mı bakalım…. İlk bölüm yayında.

Special Ops: Lioness - TV+

Dizi, teröre karşı savaşta CIA'in mızrağının ucu olarak kişisel ve profesyonel hayatını dengelemeye çalışan Joe'nun hikâyesini konu ediyor. Sekiz bölümden oluşan ilk sezon, her hafta iki yeni bölümüyle platformda olacak. Oscar adayı Taylor Sheridan tarafından hazırlanan casusluk gerilimi Special Ops: Lioness dizisinin oyuncu kadrosu da oldukça iddialı. Başrol ve yürütücü yapımcı Zoe Saldaña’nın yanı sıra, ikisi de Oscarlı olan oyuncular Morgan Freeman ve Nicole Kidman da kadroda.